Recenze: HLAVNĚ TO NIKOMU NEŘÍKEJ (Miroslava Varáčková)


Slovenská autorka se zaměřila na závažné téma...

„Mám chuť žít nejlíp, jak umím, naplno a beze strachu.“ (Str. 238)



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart
 #Booklab (FB)


Chci zakoupit titul Hlavně to nikomu neříkej



Slovenská spisovatelka Miroslava Varáčková již ve své rodné zemi vydala několik zajímavých titulů, z nichž dva poslední v ČR nakladatelství Slovart vydalo. Dystopická romance Adaptace je moje velmi oblíbená kniha. Jelikož slovenské knihy obvykle nečtu, tak i první dílo od této autorky a nemohu si ji jako čtenářka vynachválit. Hlavně to nikomu neříkej je zcela jiný zánr. Young adult o šikaně, která hlavní hrdinku ničí. Obdobných děl jsem četla už několik, šlo pouze o zahraniční romány, ale Hlavně to nikomu neříkej na mě zapůsobila asi nejvíc, protože obsahovala i něco málo navíc. 

I přes těžké téma se kniha velmi snadno a rychle čte. Autorka se snažila v ich-formě podat odlehčeně a nerozepisujícími popisy to nejdůležitější včetně myšlenkových pochodů a nesnadných situací, které hrdinku postihly. Knihu zpestřují různé sms, e-maily i facebookové komentáře. 

Miluju tanec. Miluju pocit, kdy vnímám jen hudbu, pohyb a rytmus. Tehdy zapomínám na všechny starosti a žiju jen pro daný okamžik. Kéž by neexistoval svět mimo parket. (Str. 24)

Příběh nás bez prologu vtahuje do světa sedmnáctileté Evy, která se potýká se šikanou, ta se postupně stupňuje až v cosi brutálního. Nemá to ve škole snadné, protože se sama pere se svými osobními démony a ke všemu má na obličeji jizvu, která každému poskytuje možnosti, jak se do tiché dívky strefovat. 

Evička jizvička. (Str. 55)

Naštěstí má osamělá hlavní hrdinka, které přátelé přezdívají také Evelyn, tanec. Ten jí pomáhá zapomenout na těžké chvíle a pomáhá jí jít dál, i když je každý krok strašně těžký. Eva je chytrá a milá dívka z neobvyklé rodiny, která se snaží nepůsobit zbytečné problémy a proto raději mlčí a doufá, že když bude své hloupé spolužáky ignorovat, přestanou na ni útočit... Naštěstí to není žádný ufňukánek a nepodléhá špatným myšlenkám, stále se snaží bojovat, i když to nedává najevo.

Její bratr Ivo je, dá se říct, hlava rodiny, protože z jasných důvodů žijí bez rodičů a on se tak rázem stává někým, kým by vlastně ještě být neměl. Dává pozor na svou sestru, kterou bezmezně miluje. Oba na sebe spoléhají, ale on má prudkou povahu a občas to přežene... 

Timo je mladý muž, který se živí jako barista. Kdysi býval vášnivým tanečníkem, ale poté, co zjistil nepříjemné informace, se tanci začal vyhýbat. Eva po tomhle frajerovi pokukuje, ale sama nemá odvahu... Ví totiž, že takovýmu klukovi nesahá ani po kotníky. 

Hrdinové jsou reální a upřímní, i když někdy čtenář nechápe, jak mohou být tak zabednění. Ovšem v reálném životě je také většina lidí zaslepená vlastními starostmi a tak není divu, že jim Eva uniká. Čtenář ocení, že nikdo není jen dobrý nebo špatný. Každý má vlastnosti, které ho činí jedinečnými.

„Dobře vím, jak to všechno je, jak vypadám a jak působím, tak už mi přestaň valit klíny do hlavy, stejně to nikam nevede. Proč to vlastně děláš, hm?“ (Str. 156)

Děj tvoří jednoduchá linie, líčící život slovenské hrdinky, která si prochází těžkým obdobím, ve kterém občas vysvitne slunce. Naštěstí atmosféra není pouze depresivní, ačkoliv díky tématu šikany se k tomu samozřejmě hodně přiklání. Samotný příběh se odehrává na Slovensku, takže neočekávejte žádné americké manýry. 

V této young adultce nenajdete nic, co by bylo zbytečně stravující, aby vás to donutilo k pláči. Autorka nenapsala záměrnou emoční ždímačku, čehož si cením, ale faktem zůstává, že něco na čtenáře může působit už trochu přes čáru. Záleží, jak máte nastavené hranice. Rozhodně si šikanující spolužáci neberou žádné servítky a jsou schopní provádět i ty nejodpornější kousky. Já sama jsem měla pocit, že žádnému z hrdinů nemohu věřit a popadla mě taková menší paranoia, kdy jsem se obávala, že každý chce Evě jenom ublížit a tušila jsem skrytá nebezpečí i tam, kde se neskrývala. Tak snadno se čtenář do příběhu vžije, což je úžasné. 

Jako v běžném životě, i v tomto příběhu je Eva jednou nahoře a jednou dole. Zažívá příšerné okamžiky, ale žít dál jí pomáhají ty pěkné, mezi které patří zejména reálná a krásná romantická zápletka ve stylu YA. 

Jelikož se v dnešní době homosexualita objevuje téměř v každé knize, už jsem tak nějak počítala, že ani Miroslava Varáčková se tomu nevyhne. Nebudu prozrazovat víc, ale jde spíše o okrajové téma, které v díle není nijak zvláštně zpracované. Bystrý čtenář danou zápletku vytuší dopředu a pokud vám takové náměty vadí, nemusíte se obávat, že by vás nějaká ta zmínka tohoto typu od četby odradila. 

I na konci tohoto titulu se objevuje finální prosba nebo spíš pointa celého příběhu: Nemlčme! Pod kterou čtenář nalezne soupis několika institucí, zabývající se právě pomocí v těžkých chvílích...

Hlubší myšlenka se proplétá celým příběhem, ale není do očí bijící, což je příjemné. Nikoho do ničeho netlačí a čtenář, který nechce přemýšlet, ji snadno může brát jako temnější odpočinkovku, které se netýká pouze šikana, ale také další témata. Hlavní hrdinka Eva totiž v sobě ze své minulosti skrývá něco trýznivého... 

Závěr knihy je lehce nostalgický a dopřává hlavní hrdince i čtenářům naději. Je důležité hovořit o svých problémech. Je potřeba šikanu a další obtěžující věci řešit, protože lidé dokážou být zlí. Dílo vás nabádá k tomu, abyste otevřeně řekli, co vás bolí a týrá a postavili se k tomu čelem, protože vy nejste ti špatní, vy jste pouze cílem nějakých tyranů a je na čase jim zatnout tipec.

Krása a odpudivost. Až naprší a uschne, přijdu si pro tebe... (Str. 80)

Komu bych knihu doporučila? 
Dílo je samozřejmě určené pro mladší ročníky, kteří si rádi vychutnají kvalitní young adult román. Ale pokud i dospělého čtenáře zajímá kniha o šikaně, určitě je Hlavně to nikomu neříkej vhodnou volbou. Věřím, že nejednomu čtenáři dodá naději a pomůže mu, pokud se ocitl ve špatné situaci... 


Knižní obálka: 
Podle mého všeříkající. Sálá z ní ponurá atmosféra, odvrácená strana příběhu a dává tušit, že pojednává o dívce a její osamělosti... 




Anotace: 
Slova jsou někdy nebezpečnější než pěsti…

Ivovi je dvacet a život má před sebou. Mladší sestra Eva je jeho jediná slabost, pro niž bez váhaní vytáhne do boje. Sedmnáctiletá Eva je bratrův pravý opak. Je terčem posměchu, proto se snaží byt neviditelná. Ale s jizvou na tváři a stigmatem rodinné tragedie se před spolužáky uniká stěží. Když nevinné žertíky přerostou v přímočarou tyranii, Eva nachází jedinou radost ze života v tanci. A tam ji osud uštědří poslední a nejtvrdší ránu jménem láska. S něhou a porozuměním píše autorka o šikaně, pocitech osamělosti v rozvrácených rodinách a o přátelstvích teenagerů, která pro ně v těžkých chvílích znamenají všechno.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult
Překlad: Jan Hanzlík
Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.