Recenze: MOŽNÁ JEDNOU (Colleen Hoover)


Procítěná tichá láska vykřičená do světa

Před ní se skláním, před tebou padám. (Str. 178)


Za recenzní výtisk děkuji
Euromedia
Yoli (FB)


Chci zakoupit titul Možná jednou


Colleen Hoover je autorka, která rozhodně umí psát romantické knihy. V ČR už vyšlo několik jejích titulů a pro spousty čtenářů je radostí, že se překladu dočkalo i známé Maybe Someday, tedy Možná jednou... 


Příběh v ich-formě se odvíjí ze dvou úhlů pohledu - Ridge a Sidney. Velmi čtivé a uvolněné vyprávění žánru new adult je plné poetických textů, které zobrazují emotivní písničky, jež velmi vhodně doplňují děj. Obsah knihy je hojně prokládaný sms zprávami i e-maily, má to svůj důvod.

Přestaň s těmi výčitkami, Ridgei. Neudělal jsi nic špatného. Srdce ti tak tluče jen proto, že jsi tímhle způsobem ještě ničí zpěv neposlouchal. Je to neuvěřitelný. Tohle je normální reakce na neuvěřitelný zážitek. Nic víc. (Str. 123)

Procítěný příběh začíná kapitolou samotné Sidney, která se s Ridgem seznámí neobvylým a pro ni ne zrovna příjemným způsobem. Díky Ridgeovi zjistí, že partner, se kterým je už dva roky, ji podvádí s její nejlepší kamarádkou... Vše praskne zrovna na její narozeniny. Dvaadvacet je pro Sid najednou ten nejhorší věk a doufá, že se to změní... 

Sidney je velmi milá osobnost, která má tvrdý levý hák, když se pěkně naštve. Ztrátou svého přítele a kamarádky přišla o byt a tak nezbývá nic jiného, než se spolehnout na přívětivost téměř neznámého kluka, který ji u sebe nechá... Sid je talentovaná, studuje hudební umění a vypomáhá si brigádou. Je to ten typ hrdinky, se kterou se čtenářka snadno sblíží. 

Na rozdíl od Sidney má Ridge své tajemství a dokonce nejedno. Především se věnuje hudbě, která ho baví a píše písničky pro svou skupinu Sounds of Cedar. Poslední dobou však je naprosto zoufalý, protože ho opustila múza a on nedokáže napsat ani řádku. Vše se změní, když narazí na Sidney, která sype z rukávu texty přímo pro něj... 

Meggie je veselá a přátelská dívka, kterou si zamiluje nejspíš každý. Sympatická postava si ráda užívá každý den jako by byl poslední, i když tvrdě pracuje na svém studiu vysoké školy. Ridge je její láska. Oni dva jsou spolu už pět let a láska jim jenom kvete.

Warren, Ridgeův nejlepší přítel, má rád vtípky, zábavné pomsty a porno. Takový kluk se ve světě Colleen Hoover rozhodně neztratí díky své vyřídilce a tak spousta čtenářů pobaví svými hláškami i vylomeninami. Přitom má však dobré srdce a ví, co je pro jeho přítele to nejlepší. 

Postavy jsou originální, ale jedno mají společné. Po zamyšlení čtenáři dochází, že vlastně nemají žádné negativní stránky a jsou poněkud vyšperkovaní. Ačkoliv dělají chyby, reagují na ně všichni velmi vstřícně a mile, snaží se vinu házet především na sebe a ostatní omlouvat. Což je velmi nesobecký přístup. Přátelství zkrátka v této knize hraje prim, ale pokud chcete reálnější charaktery, v této romantické četbě je nenajdete. 

Už nejsi můj koaliční partner v boji proti Warrenovi. Tohle je regulérní trojstranná válka. Pardon, ale odcházím si vygooglit možnosti pomsty. (Str. 110)

Dějová linka se tedy dělí na dva pohledy, které vnímají vše odlišně. Láska musí zvládnout spousty zakopnutí, srdečních selhání a slov, která nelze vzít zpět. Děj se odehrává v USA, příliš se prostředí nezmiňuje, jelikož se postavy pohybují především v jednom čtyřpokojovém bytě, který skýtá spousty možností, jak čtenáře pobavit. 

Jak už jsem vás informovala, přátelství má v této knize silné základy a autorka ho velmi krásně vystihla. Houževnatost, se kterou si hrdinové chrání záda, je obdivuhodná a působivá. Stejně tak na tom je i láska, která spíše připomíná rozkošnou pohádku. Rozhodně spousta důmyslného materiálu pro snílky, kteří touží po nepříliš reálném románku, který je silně emotivní a dokáže vzít za srdce. Erotika není příliš výrazná, spíš se vše motá kolem pocitů, ale ty čtenářky, které touží číst po nějaké té fyzické lásce určitě nebudou zklamané. 

Na tomto románu je půvabné, že autorka propracovala minulost postav a dodala těm zásadním několik srdceryvných okamžiků, o kterých se čtenář v průběhu čtení dozví. Nemyslím si, že by něco bylo přes čáru. Naopak náročný čtenář bude rád, že se autorka snažila knize vdechnou duši a nenechala ji prostou. Ta tajemství jsou zajímavá, lákavá a stojí za objevení.

V neposlední řadě čtenářkám udělají radost procítěné poetické texty, které spolu Ridge a Sidney sepisují srdcem. Ihned v nich poznáte rozpoložení daných hrdinů, jejich přání i sny. Touhy, které nesmí nikdy vyjít najevo. Rozhodně nenechají nikoho chladným a pokud máte chuť si je poslechnout, sama autorka sepsala malý návod, jak si je s pomocí QR kódu stáhnout. 

Někteří budou překvapení čím Colleen Hoover svůj román ozvláštnila. Rozhodla se totiž zaměřit na život neslyšících a trochu jej čtenářům přiblížit. Opět velmi emotivně, takže spousta čtenářek bude oslněná. 

Závěr knihy, která se pro některé z vás určitě stane srdeční záležitostí, je velmi něžný, romantický a sladký. Všechno se vyřeší, i když ne zrovna bezbolestně, a autorka vás oslní láskou, o které si budete chtít přečíst znovu a znovu. 

Mám ráda písně s textem, a protože už mě nebavilo čekat, až k tomu začneš zpívat, začala jsem si vymýšlet texty sama. (Str. 32)

Co se čtenářům nemusí líbit?
* Pro někoho může být děj až přílišně romantický. Přeslazenost se týká zejména závěru knihy, ale jelikož je to takové očekávané od prvních řádků, protože styl psaní už naznačuje, že je to silně romantické, nemyslím si, že vás to odradí. 

Komu bych knihu doporučila?
Máte chuť na netradiční lásku, která si vás získá tím nejprocítěnějším způsobem? Především si získá emotivní čtenářky, které si rády přečtou o hrdinech se srdcem na dlani... 


Knižní obálka: 
Zahraniční obálka Maybe Someday je originální, působivá a krásná, tak jsem doufala v něco podobného i v ČR. Bohužel jsem se nedočkala... Díky tomu, že ilustrace je v podobě dívky, zpodobňující Sidney, mi knižní obálka přijde nedostačující a až příliš jednoduchá. Něco propracovanější by rozhodně zapůsobilo víc, protože ani obsah knihy není obyčejný. Navíc to působí v podobném stylu jako Růže pro Charlotte, které kvalitním románem zrovna nejsou. Česká knižní obálka se mi tedy nelíbí, očekávala bych něco vhodnějšího a nápaditějšího. 



Anotace:
Sydney žila v dokonalém světě – dobrá škola, práce, skvělá kámoška i úžasný přítel. Jenže pak zjistí, že její přítel ji podvádí a nádherná bublina perfektní idylky praskne. Naštěstí je tu záhadný soused a jeho hudba, který dá Sydney novou naději. Ale psát písně, stejně jako žít vlastní život, není nikdy snadné…

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy, New adults
Překlad: Jana Jašová
Počet stran: 392
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.