Recenze: MRAVENEČEK NA CESTÁCH (Stanislava Reschová)

Hodnotná a kreativní pohádka, kterou si děti zamilují! 



Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Portál.
Portál (FB)

Chci zakoupit pohádku Mraveneček na cestách.


Stanislava Reschová pro děti již u nakladatelství Portál vydala několik pohádkových titulů - Veselá kopa pohádek, Pohádkové hrátky se zvířátky a Pohádky do kapsy, které byly dokonce nominovány na Zlatou stuhu 2015. Nečetla jsem předchozí díla, ale musím uznat, že Mraveneček na cestách je hodnotný titul, který synovi čtu velmi ráda, protože vím, že ho obohatí. 



Z textu je poznat, že autorka píše pro děti a ví, jak je zaujmout, ale také poučit. Lehce květnatým stylem psaní zobrazuje dětem příběh malého mravenečka a užívá plnou slovní zásobu, ze které děti mohou čerpat. Text obsahuje přímou řeč, což je určitě plusem, protože se malý čtenář o to snadněji začte a rodič při předčítání může vesele měnit intonaci hlasu. 

Malý mraveneček zažívá neobvyklé putování přírodou a poznává všelijaký hmyz a dokonce i běžná zvířátka, která mu na chvilinku dělají společnost. Nenásilný příběh má malého, ale sympatického hrdinu, se kterým je radost poznávat svět. 





Na každé stránce vás přivítá ne jedna, ale vícero krásných ilustrací, které podporují veselou atmosféru plnou barev. Ilustrátorka Vendula Hegerová se zaměřila i na detaily, takže si můžete prohlédnout i mravenčí knihovničku, kamínky nebo i drobné lístky trávy. Kouzelné kresby vložila nejen k příběhu, ale i hádankám a informačním stránkám.




Titul je výjimečný tím, že neobsahuje pouze rozmanité dobrodružství mravenečka, ale také různorodé hádanky, tajenky, obrázkové kvízy a obdobné zábavné úkoly, které dětem rozhodně zpestří čtení. Malý čtenář se tak kreativním způsobem vkrádá do příběhu a může si připadat jako jeden z těch, které mraveneček při putování potkal. 

Velmi podnětné a hodnotné jsou také stránky, které obsahují poučné informace o mravenečkových přátelích z hmyzí říše. Vaše dítko se tak dozví ty nejzajímavější údaje, kterými může ohromit kohokoliv. Nemusíte mít obavu, že by se z pohádky stávala encyklopedie. Poučné texty jsou psané ve stejném stylu jako pohádka, zaujmou a hlavně nikoho nezahltí.




Tohle velkolepé dílo vaši ratolest obohatí a i pro vás bude příjemné si knihu pročítat. Já sama jsem byla překvapená, jak silně působí atmosféra, kterou ještě podtrhují krásné ilustrace. A že se i já dokážu pobavit nad informacemi a úkoly, které zaujmou, jak starší, tak i mladší děti.




Komu bych knihu doporučila? 
Pokud má vaše dítě rádo pohádky o zvířátkách a hmyzu, tak Mraveneček na cestách je jedno z nejkreativnějších děl, na které jsem měla možnost narazit. Přispívá k rozvoji dítěte, pobaví ho a ještě před spaním přivolá bezpečné dobrodružné sny.




Anotace:
Knížku určenou zejména předškolákům a dětem mladšího školního věku tvoří krátké příběhy malého mravenečka, který chce poznat svět. Několikrát se vydává na cestu, jednou pěšky, jindy stopem, pak s pomocí hmyzího letadélka či plavbou v ořechové skořápce. Za každým příběhem následuje několik zajímavostí o některé postavě nebo předmětu z příběhu a dále zábavný úkol či hádanka. 
Stanislava Reschová je úspěšnou autorkou pohádkových příběhů pro děti. V Portále vyšly její knihy Veselá kopa pohádek, Pohádky do kapsy (nominace na Zlatou stuhu 2015) a Pohádkové hrátky se zvířátky.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Pohádky pro děti
Ilustrace: Vendula Hegerová
Počet stran: 64
Vazba: pevná 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.