Recenze: SLYŠÍM TĚ VŠUDE (Connie Willis)


Zaslechni vše!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.
Metafora na FB.


Chci zakoupit titul Slyším tě všude.


Netypický detektivní román s romantickou zápletkou a sci-fi prvky je plný upovídaného humoru. Poukazuje na problém zvaný přehnaná komunikace velmi působivým způsobem. Atmosféra je víc než povedená, ale čím si vás kniha získá nejvíc? Námětem, který se týká telepatie. Já sama jsem byla oslněna anotací a musím uznat, že samotný román vlastně splnil, co sliboval a dal ještě něco navíc. 

Styl psaní je poměrně hutný, rozvláčný, ale s humorným nádechem. V er-formě minulého času je velmi snadné se do příběhu vžít právě díky tomu, že autorčino vyprávění působí přirozeně, místy humorně a vřele, ale přitom hlavní hrdinka je odlišná od ostatních postav a udržuje si jisté dekorum. Na začátku každé kapitoly je oduševnělý citát, který o ní mnohdy velmi vypovídá. 

Společnost Commspan je plná všetečných lidí mezi kterými se novinky šíří rychlostí světla. Briddey díky tomu má svých starostí nad hlavu. Nechce se svými upovídanými kolegy a kolegyněmi řešit, že ji Trent požádal o EED, protože vůbec netuší, jak to povědět své rodině... Ví, že ti nadšení tolik nebudou a Briddey to samozřejmě kazí radost, i když to před zamilovaným přítelem nedává znát.

Nebuď směšná, okřikla ji v duchu Briddey. Tohle je Commspan. Každý by se to dozvěděl během nanosekundy. (Str. 22)

Hlavní hrdinka je naštěstí jiná než její lehce hysterická a komická rodina, kterou tvoří ženy různého věku. Každá je svá, ale všechny mají něco společného. Nedají Briddey pokoj a tak má čtenář pocit, že žádné soukromí v jejím světě neexistuje. S Briddey je velmi snadné vše prožívat a vnímat její emoce, protože je to sympatická a inteligentní osoba, která má někdy všeho nad hlavu, ale i přesto se nevzdává. 

Mary Clare je přílišně starostlivá matka, která řeší naprosto všechno, co se její dcery týká a otravuje s tím každého, kdo je schopný slyšet. Poměrně nevyrovnaná osoba má však velké srdce. 

Maeve je i přes obavu své matky takřka normální dívčina, která má běžné zájmy. Je chytrá a přátelská. Milá a sympatická. Dokáže čtenáře pobavit a přimět, aby s ní soucítil, i když o to samozřejmě nestojí. Dokáže si poradit sama a z matky si nedělat vrásky. 

Teta Oona je zábavná a přespříliš nacionální Irka. Ačkoliv má irské kořeny, rodnou zemi neobývá. Přesto však si myslí, že dodržuje irské rituály a styl oblékání a je přesvědčena, že nejlepší muži jsou Irové.

Trent je prostě skvělá partie, se kterou Briddey chodí už šest týdnů a on už ji stihl požádat o tzv. EED! Tenhle stylový mužský má dobré postavení, peníze a výborné jednání. Briddey od něj slýchá samé lichotky a nepochybuje, že ji miluje. 

Ze začátku se autorka snaží seznamit své čtenáře s vedlejšími postavami. Díky tomu, že se jí podařilo charaktery zajímavě vystihnout a odlišit je, se nemáte šanci ztratit nebo je zaměnit. Hlavní postava není nejvýraznější, ale čtenář k ní má nejblíže. Opravdu šikovný způsob, který se k hutnému stylu skvěle hodí.

Děj se rozjíždí pomalu, ale téměř po padesáti stranách dochází ke zlomu. Hlavní hrdinka totiž jde na operaci, která všechno změní. Doposud měl čtenář šanci poznávat, od té chvíle už se plně zapojuje a díky tomu, že autorka jej seznámila s hrdiny dopředu, bez problému proplouvá mezi nimi a nechává se unášet příběhem, který se stává víc a víc dynamičtější. 

Svět v budoucnosti, kterému vládne komunikace a její klady i zápory, je skvěle vystižený. Autorka dokázala vytvořit dusnou atmosféru, kde není dostatek soukromí a každý se stará o každého.
I já někdy měla jsem chuť si zacpat uši. Komunikace je hlavním tématem této knihy a z toho důvodu se dočkáte především rozhovorů. Stručné popisy a výstižně podané emoce velmi šikovně doplňují text a dělají ho čtivým. 

„Vždyť si to uvědom, jsi pryč od včerejška od deseti ráno. To znamená – kolik? – asi devatenáct tisíc e-mailů, na které budeš muset odpovědět. Nemluvě o vzkazech. A esemeskách.“ (Str. 103)

Námět se čtením myšlenek je pozoruhodně zpracovaný v moderním světě, kde všichni touží po nejmodernější komunikační technologii. Dokonce i páry chtějí mezi sebou komunikovat pomocí svých vlastních emocí a dokazovat si tak lásku, aby cítili to nejsilnější a nejpůsobivější pouto, které by nemělo nikdy existovat. Využití telepatie je v této knize prostě originální. 

Především díky smyšleným  faktům o telepatii, kdy se lidé myšlenkově na pár vteřin propojili a slyšeli někoho v nebezpečí volat o pomoc, je titul ještě působivější a kdejakého čtenáře i zamrazí v zádech. 

Upovídaný humor, ze kterého jde občas hlava kolem, je všudypřítomný. Ne každému přijde vtipný a vhod. Zábavnou stránku knihy zajišťují svižné a vřelé rozhovory. Může působit, že jsou některé zbytečné, ale povedeně dokreslují atmosféru příběhu.

Ta romantika je taková nepřeslazená a přesto si nad ní čtenářka povzdychne. Hrdinou, který zachraňuje, je totiž někdo, od koho to v první chvíli nečekáte a přece pak dokáže okouzlujícím způsobem získat vše, co mu přejete. Ta romantická linie je pozvolná a jemná, ale má své kouzlo. Nenásilnost je spíše jejím plusem, protože o to snadněji se tou nečekanou rytířskou láskou necháte okouzlit.

Říkala jsem spoustu věcí, pomyslela si. Říkala jsem, že s tebou už nechci nikdy mluvit. Že nejsme citově vázaní. Říkala jsem,  že chci, abys zmizel a dal mi pokoj. A nic z toho nebyla pravda. Nic. (Str. 448)

Detektivní linka je zvláštní. Zřejmě budete očekávat něco trochu jiného, ale má hodně do sebe. Zajímavý propletenec, u kterého už od začátku tušíte, kdo je hlavní aktér, ale postupně přicházíte na všechny ostatní údaje, pomocí kterých rozluštíte to nejpodstatnější a nejděsivější tajemství.

Závěr knihy je velkolepým rozuzlením a příjemným zpestřením celého příběhu. Emotivní tečka na závěr, kterou budete číst s úsměvem. 

Co může čtenářům vadit?
Délka knihy není zrovna optimální. Obsahuje spousty informací, které někomu mohou přijít navíc, ale záleží na každém, jak se s tím popere. Je potřeba titul brát nejen jako detektivku, ale také i zábavnou a romantickou oddechovku, která je prostě neobvyklá, ale rozhodně stojí za to. 

Komu bych knihu doporučila?
Slyším tě všude je zejména pro ženy, které ocení nejen námět, ale také zábavné a ke konci dynamické zpracování. Rozhodně jde o netradiční román, ale nemusíte se obávat, že by vás ty prvky sci-fi nějak odradily, i když se takovému žánru nevěnujete.


Knižní obálka: 
Tak mě zaujala na první pohled. Mohu soudit pouze podle ilustrací v nakladatelství, protože jsem neměla možnost titul držet v ruce, ale podle mého si ho čtenář velmi snadno všimne a jen tak z něj nespustí oči. O knize vypovídá naprosto skvěle s ohledem na jeho vtipnou a nápaditou stránku. 




Anotace: 
Svižně napsaný příběh se odehrává se v blízké budoucnosti, kdy bude možné, k nepřetržité komunikaci a dostupnosti přes sociální sítě, i neustálému vylepšování technologií, podstoupit operativní zákrok, který propojí partnery tak, aby vnímali pocity a myšlenky druhého.

Právě to nabídne Briddey Flanniganové její přítel Trent namísto zásnubního prstenu. Briddey je nadšená, vždyť EED zákrok prohloubí jejich vzájemnou lásku a umožní jim dokonalé souznění. K zasnoubení má dojít po úspěšném navázání spojení po operaci. Briddey navíc doufá, že se tím konečně dostane z dosahu přílišné péče a starostlivosti své irské rodiny. Jenomže věci se nakonec nevyvinou přesně podle plánu. Po probuzení z narkózy čeká Briddey překvapení: k propojení sice došlo, ale zcela jinému, než předpokládala.

Od té chvíle se rozjíždí napínavý a vtipný příběh, který převrátí Briddeyin dosavadní život naruby a dovede ji k zásadnímu přehodnocení pohledu na lidi kolem sebe. 

Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2017
Žánr: Detektivky, Romány pro ženy, Sci-fi
Překlad: Drahomíra Michnová
Počet stran: 504
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.