Recenze: INFERNO (Catherine Doyle)


Dynamický a surový mafiánský román plný neočekávaných zvratů!


„Jeden dobrý skutek nezastíní tisíc špatných.“ (Str. 91)


Z prvního dílu trilogie Krev za krev jsem byla rozpačitá. Hlavní hrdinka mi nebyla sympatická, u některých situací jsem byla nejistá a netušila jsem, co přesně mi chce autorka povědět, protože byly málo uvěřitelné. Zkrátka už podle hodnocení je vidět, že šlo o slabší díl, jehož reputaci rozhodně vylepšuje pokračování s názvem Inferno. S poměrně prostořekou a tvrdohlavou Sofií se setkáváme znovu, ale tentokrát v surovějším a temnějším ději, který je napínavější a není nouze o akci. Sofie se ocitá v koloběhu věcí, které nelze zastavit a hlavně nesmí věřit mafiánům...

Kde to skončilo, tam to také začíná. Sofie je v nemocnici, kde ji navštěvují lidé, od kterých by to vůbec nečekala. Některé návštěvy nejsou zrovna příjemné. Když se konečně dostane domů, trpí posttraumatickým stresem, který je v takových situacích obvyklý, ale její kamarádka se ji snaží rozveselit a pomáhat jí, co jen to jde. Millie už nebude pouhou prostou vedlejší postavou, ale dostala možnost se projevit, což je určitě plusem. Středně dlouhé kapitoly jsou v knize nazývané částmi. Je jich několik, obsahují kratší čtivé texty a především vždy na začátku vás uvitá nějaký vhodný citát. 

Nikdy si nezvolí tebe na úkor své rodiny. (Str. 60)

Sofia je hrdinka, která nemusí okouzlit každého. Někomu může lézt se svou infantilní povahou i pěkně na nervy. Jelikož se autorka neodklonila od jejího charakteru a prakticky pokračuje v líčení poměrně nestandardní postavy, oceňuji takový charakter. Je to výzva, jak pro čtenáře, tak i samotnou autorku, která se nebojí vytvořit i negativní hlavní postavu, která v některých chvílích překypuje hloupostí a naivitou, i když na druhou stranu je víc než svá.

Prostor dostal tajemnější a hrubší Luco, který v prvním díle upoutal svými drsnými činy, které se občas zdály i protichůdné, ale měly svůj důvod. Určitě se vám zalíbí možnost ho víc poznat. Autorka jeho charakter rozvíjí velmi zajímavým způsobem a já věřím, že většina čtenářek tomuto chladnému mafiánovi podlehne....

Hrdinové působí uvěřitelně, i když někteří méně a jiní více. Problémem může být větší počet postav, které stále přibývají a tak si je v některých případech můžete trochu plést - ale nemusíte! Kdo čte pečlivě, je do děje plně zainteresován, tak myslím, že žádné zakolísání nehrozí. 

Ve druhém díle se autorka rozhodla svým čtenářkám věnovat ještě více dramatických zvratů, tajů, lží, prav i polopravd. Román je tedy napínavější a dynamičtější, obsahuje pár okamžiků "bruswilliské" akce. Sofie je trochu jako Alenka v říši divů, protože se dozvídá takové informace, které zapůsobí nejen na ni, ale i na čtenářky. Něco je opravdu příjemně šokující a důmyslné, ale některé situace zavání trochu cirkusovou atmosférou. Catherine Doyle si na příběhu dala více záležet. Na rozdíl od prvního dílu je propracovanější, plný nečekaných odhalení. Některé jsou méně uvěřitelné, ale záleží na čtenářkách, jak je přijmou.

Působivě vylíčená atmosféra je surová a chladná, ovšem nevévodí celému příběhu. V některých situacích se prostě procházíte v klasické young/new adult a čtete si rozhovor dvou kamarádek. V další chvíli je však vše vzhůru nohama a přichází na řadu surovost a chlad, který se dere kupředu, zanechává za sebou krvavé stopy a mrtvoly...

Do příběhu vstupuje znepřátelený mafiánský klan, který s Falconeovými spojuje hluboká a drastická minulost... Boje mezi mafiány se stupňují, dramatizují a je těžké se od nich odpoutat! Střelné zbraně, ostré nože jsou na denním pořádku a každý se snaží pro svou rodinu udělat to nejlepší. Mrtvá těla se nachází bez ladu a skladu a je naprosto jasné, že ten kdo vraždil, nemá slitování! Ani Catherine Doyle ho v některých situací nemá a krutě si zahrává s osudy svých hrdinů a city čtenářů (nikoliv však přehnaně srdceryvně). Nechybí tedy ani emoce či prostý humor, který nekazí tajemnou atmosféru, ale dodává jemnou lehkost. 

Těšíte se na milostnou zápletku? Budete potěšené! Ačkoliv se jedná o milostný trojúhelník, které některé z vás nemusí, tady je velmi jemně vše naznačováno a dokonce i v mafiánském srdci se najde dostatek romantiky, abyste byly okouzlené...

Závěr knihy... Druhá polovina titulu byla opravdu akční, poutavá a tajemná. Závěr byl ohledně reakcí některých hrdinů méně uvěřitelný včetně situací, ale musím uznat, že zapůsobí a to hodně. Spousta z vás bude doslova prahnout po posledním třetím díle. 

„Jak jde o tebe, porušuju všechna pravidla, Sofie.“ (Str. 60)

Co na román říká Chensie? 
První díl je opravdu slabší, což napovídá i hodnocení čtenářů na různých knižních databázích. Podle všeho jde o autorčin debut, ale ve druhém díle se mnohem víc snažila a zasloužila se o to, abych změnila názor. Skutečně velmi dobře se mi kniha četla, ačkoliv z počátku nebyla tak dynamická. Překvapilo mě, jak si poradila s některými informacemi a dokázala vylíčit hrdiny uvěřitelně. Sofie je sice nesympatická hrdinka, která mi lezla svou hloupostí krkem, ale podle všeho je charakter vytvořený velmi dobře. Upřímně jsem to nečekala, ale určitě Catherine Doyle zabodovala a já se nemohu dočkat posledního dílu s názvem Mafiosa. Ten je možné zakoupit u nakladatelství Baronet v předprodeji se slevou.

Co vás může zaskočit? 
* Mínusem jsou nepřeložená italská slova, kterým český čtenář bude málokdy rozumět a překlad se bohužel neskrývá na zadní straně jako obvykle, ale musíte sáhnout po italsko-českém slovníku v tištěné formě nebo na internetu. 
* Musíte počítat s tím, že thriller žánru young adult nebude obsahovat vše tak uvěřitelně, jak očekáváte. Přece jen je to četba pro dívky a ženy. 

Komu bych titul doporučila? 
Určitě všem, kteří se nenechali odradit Vendetou. Přečtěte si to, pokud vás téma zajímá. S ohledem na prvky, které kniha obsahuje, je celkový dojem velmi dobrý a rozhodně se vyplatí si ho přečíst. Především, pokud hledáte něco ne přímo náročného. Spíše něco ve stylu odpočinkové četby s parádní atmosférou, která dokáže zpříjemnit pár večerů. Pro ženy, které touží po akci, romantice a nebojí se s hlavní hrdinkou čelit osudu... 



Knižní obálka: 
Je pestrá a ke knize se rozhodně hodí. Poukazuje na její vnitřní chaos, zvláštnosti i pestrost, kterou příběh nabízí. Je osobitá a má své vlastní kouzlo stejně jako titul. 




Anotace: 
Sofie si není jistá, co vlastně k Nicolimu cítí. O to víc ji to táhne k Lucovi, jenž jí podle všeho rozumí. A když Sofie odhalí tajemství vlastní rodiny, upne se právě k staršímu z bratrů. Dokáže jí ale Luca skutečně pomoct? Nebo se postaví na stranu své rodiny? Sofii se obrátil život vzhůru nohama a nyní je odhodlaná vše napravit. Jenže Nicoli Falcone, na nějž se Sofie snaží zapomenout, se jí nechce vzdát – Sofie však pro útěchu svírá nůž jeho bratra. Křehký mír brzy naruší příchod dalšího mafiánského klanu a Sofie, již její srdce táhne jinam než její krev, se propadá stále hlouběji do temnoty podsvětí…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, Romány pro ženy, Thriller
Ze série: Krev za krev (2)
Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.