Recenze: MUŽSKÝ KÓD (Robert Garfield)

Takové nahlédnutí do mužské duše je k nezaplacení! 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.


Portál na FB


Chci si zakoupit titul Mužský kód!


Díky nakladatelství Portál se mi do rukou dostala úžasná publikace! Pokud to řeknu přehnaně, tak prakticky otevírá mužské duše a zobrazuje všem nejen emocionální zákoutí. Proč jsou muži uzavření více než ženy? Z jakého důvodu je pro ně těžké hovořit o svých pocitech nebo dát najevo zranitelnost? Odpovědi na otázky naleznete v tomto úžasném titulu, který předčil mé očekávání. 


Myslela jsem si, že Mužský kód bude především pro ženy, což byla opravdu naivní představa. Nejenže něžnému pohlaví pomáhá mužskou populaci poznat, ale podstatnějším účelem je pomoci mužům vyrovnat se se svými emocionálními obtížemi nebo poukázat na fakt, že se nemusí cítit tak, jak se cítí, pokud si sami dokážou být prospěšní a otevřít se. 

Hlavním tématem jsou samozřejmě muži a jejich psychika, vývoj během let a podstatným jsou i jejich přátelství, kterým Robert Garfield věnoval značnou část textu. Velmi působivé je, že mimo odborných textů se i sám autor svěřuje, upozorňuje na to, že i on sám prožíval něco podobného a zobrazuje své názory, i když poté líčí některá řešení ryze objektivně. Mezi odbornými texty se objevují mimo osobních poznatků i zajímavé příklady, které autor získal při své praxi

Robert Garfield je americký psycholog a psychoterapeut, který se této problematice mužství a rozvoji osobnosti u mužů věnuje dlouhodobě. Z toho důvodu také odborné texty zaujmou především ty, kteří se sami zajímají o taková témata. Lajk bez zájmu o daný problém samozřejmě knihu neocení, ale nemusíte být odborník z oboru, abyste se dokázali v kapitolách vyznat a vnímat, co se autor snaží povědět. 

Mile vás to překvapí, že kniha neobsahuje přehršel termínů, které by vás zahlcovaly nebo vám nic neřekly. Většina čtenářů by si zřejmě musela tato slova vyhledat, ale s tím, že se překlad nebo autor vyhnul přehnané odborné terminologii má šanci poznatky získat každý, kdo o to má zájem. 

Co si o knize myslí Chensie?
Není to četba na jeden den. Rozdělila jsem si to dle kapitol a četla po částech tak, jak mi to vyhovovalo, jelikož těch zajímavostí, postřehů i znalostí a zkušeností obsahuje publikace celou řadu a aby je běžný čtenář vstřebal je zapotřebí pár dní navíc. Navíc je skvělé, že můžete porovnávat a zamýšlet se nad novými informacemi. Já byla titulem okouzlena. Věděla jsem, že mě nezklame, protože jsem pro nakladatelství Portál podobných publikací recenzovala už několik a vždy byly opravdu kvalitní. 

Komu bych knihu doporučila? 
Publikace je tedy pro každého čtenáře, který má o toto téma zájem. Nezáleží na tom, zda-li jste muži nebo ženy, i když pro každého kniha znamená něco jiného a také nabízí rozdílnou pomoc. Mužům bude prospěšnější, pokud se chtějí zamyslet nad svým jednáním či přijít na kloub něčemu, co je osobně trápí. Může jim dodat pocit, že na světě nejsou sami a i jiní muži mají obdobné problémy. Zatímco ženy budou nadšené tím, že mohou svůj protějšek mnohem lépe pochopit, vyjít mu v některých věcech vstříc. Takové nahlédnutí do mužské duše je k nezaplacení... 


Knižní obálka: 
Je perfektní. Vyvolává ve vás pocit, že se nad tímto tématem můžete zamyslet hned od počátku. Ilustrace vás přímo vyzývá k zamyšlení stejně jako celá kniha. 




Anotace: 
Klíč k mužským emocím. V minulosti se muži řídili tím, co autor nazývá mužským kódem – pevným souborem vodítek a norem, které vedly muže ke stoicismu, tichosti a síle. Změny mužské role v posledních desetiletích vyvíjejí na muže tlak, aby přestali své emoce skrývat. Zkušený psychoterapeut zkoumá jedinečné výzvy, jimž dnešní muži čelí, vybízí je k opuštění mužského kódu a rozvíjení mužství, které slučuje tradiční mužské vlastnosti s dovednostmi emoční intimity. Ve svých „laboratořích přátelství“ vybízí muže, aby s ostatními muži vytvořili pouto založené na čtyřech pravidlech – kontaktu, komunikaci, závazku a spolupráci – jako základu smysluplných vztahů. Vychází ze skutečných příběhů i výzkumných poznatků a ukazuje, že důvěrné přátelství může být základem pro budování a udržení hlubokých vztahů se všemi blízkými, včetně partnerek, dětí a rodičů, a umožňuje mužům vést šťastnější a zdravější život.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Literatura naučná
Počet stran: 240
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.