Originál versus kopie aneb které knihy jsou pouze opisem druhých?

Chtěly bychom se zaměřit na tituly, které jsou sice naše oblíbené a zaujaly nás, ale stejným dílem jsou si neskutečně podobné. Znáte některé knihy, které mají hrdiny skoro stejné nebo se naopak neliší děj? Na podobnost nedávno vyšlé série s jinou sérií mě upozornila Wish, které byl hlavní hrdina neskutečně povědomý. A tak jsme se tomu podívaly na zoubek...

Pozor, článek může obsahovat spoilery, pokud jste nečetli celé série!



Originál versus kopie?



Travis Maddox (The Maddox Brothers, Beautiful series - Jamie McGuire)

- Má čtyři bratry. Nejstarší je Thomas, zasmušilý a mlčenlivý. Pak Travis, výbušný. Poté Trenton, veselý a jednovaječná dvojčata.
- Matka mu zemřela, když byl malý. 
- Vychovával je otec, který se potýkal s alkoholem.
- Po Travisovi prahne každá a je to sukničkář. 
- Travis je rváč, rval se v kruhu, čímž na něm jeho bratranec vydělával peníze a on sám z toho taky něco měl.
- Abby byla panna než potkala Travise. Utíkala před svou minulostí a byla samostatná. Zbyl jí jenom její otec...


Reed Royal (Royalovi - pseudonym Erin Watt)

- Má čtyři bratry. Nejstarší je Gideon, zasmušilý a mlčenlivý. Pak Reed, výbušný. Poté Easton, veselá kopa a jednovaječná dvojčata.
- Matka mu zemřela, dávají si to za vinu.
- Vychovává je otec, který se potýká s alkoholem.
- Po Reedovi prahne každá a působí jako sukničkář.
- Reed je rváč, rval se v kruhu mimo školu, čímž na něm jeho bratr Easton vydělával peníze. Těžko říct, jestli on z toho měl něco.
- Ella byla panna, než potkala Reeda. Neměla pěknou minulost a byla samostatná. Zbyl jí jenom její otec...

Možná jste objevili ještě nějaké shodné informace, ale my si myslíme, že tohle už bohatě stačí... 


Podstatné informace aneb kdo od koho opisoval...


Jamie McGuire

Rok 2011 přinesl světu Beautiful Disaster (Krásná katastrofa). Román Jamie McGuire, první díl série Beautiful a The Maddox Brothers, ve kterém se s vámi hlavní hrdinka Abby podělila o svůj vlastní příběh. Utíkala před minulostí a vběhla do náruče rváče, který rád riskuje. Čtenářkám se Travis natolik zalíbil, že se v roce 2013 objevil román Beautiful Walking (Učiněná katastrofa) - prakticky to samé, co předchozí díl, pouze s tím rozdíl, že byl celý z pohledu Travise Maddoxe. Lásku Abby a Travise uzavřela novela Beautiful Wedding (Nádherná svatba) taktéž z roku 2013. A tím končí série Beautiful, která se překlenula v The Maddox Brothers...

Rokem 2014 v zahraničí zahýbal čtvrtý díl, resp. první ze série The Maddox Brothers, s názvem Beautiful Oblivion (Sladké zabudnutie). V ČR nevyšlo, ale na Slovensku měly čtenářky jistě radost. Stejně tak je potěšil i překlad druhého dílu Beautiful Redemption - Sladké vykúpenie, kterého se v ČR také nedočkáme, stejně jako těch zbývajících, které už vyšly pouze v Americe. Beautiful Sacrifice, Beautiful Burn a Beautiful Funeral. 

Nakladatelství Fortuna Libri má na kontě dost neukončených sérií, není tedy divu, že se do dalších překladů nepouštělo - ovšem je to ohromná škoda. Jsem poměrně zklamaná a ačkoliv některé knihy tohoto nakladatelství mě lákají, tak jakmile jde o série, vzdávám se jich. 


Erin Watt


Pod pseudonymem Erin Watt píší dvě autorky. Jen Frederick, jejíž tituly v ČR prozatím neznáme. V zahraničí již vydala několik románů žánru New Adult. Oproti tomu Elle Kennedy nejspíš znáte. Její série Off-Campus si získala především čtenářky, toužící po romantice i erotice a vášni. 

První díl série Royals Paper princes (Papírová princezna) vyšel v zahraničí v roce 2016, což je o pět let později než Travisův příběh. Ve stejném roce vyšly i další dva díly: Broken prince (Prokletý princ) a Twisted Palace (Palác lží). Trilogie uzavírá příběh Elly a Reeda, podobně jako dva díly + novela u Jamie McGuire, které vévodí Travis a Abby. 

V zahraničí letos vyšla novela s názvem Tarnished Crown, po které následovala kniha Fallen Heir - ta by měla pojednávat o miláčkovi Eastonovi. V roce 2018 se podle Goodreads mohou čtenáři těšit i na Cracked Kingdom. 

Upřímně se na další díly moc těším a věřím, že na nakladatelství Baronet je spolehnutí. Vždyť přes počáteční neúspěch vydávalo sérii Bratrstvo černé dýky nadále a teď z toho těží, protože knihy už takřka nejsou k sehnání a každý touží po upířích bojovnících. Dokonce započalo i spin-off sérii, která také slaví svůj úspěch. Věřím, že Royalovi na tom nebudou jinak a získají si srdce čtenářek, protože první díl byl neskutečně působivý.



Kdo se tedy podle vás inspiroval kým? 

Kdo je originální - Travis nebo Reed?


Veškeré informace jsme vám podaly. Pravdu si domyslete samy a povězte nám, jaké sérii dáváte přednost? Těm, kterým vévodí Travis, napsaný rukou Jamie McGuire nebo těm, ve kterých se hrdě nese Reed, stvořen autorkami pod pseudonymem Erin Watt? 




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.