Recenze: PALÁC LŽÍ (Erin Watt)

Temná tajemství vyplouvají na povrch! 

„Jsem Royal, zlato. Neutíkám. Bojuju.“ (Str. 39)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.

Baronet na FB

Chci zakoupit titul Palác lží.



Třetí a poslední díl o dvojici Reed a Ella, kteří mají své problémy, i když už jim láska konečně přeje. Jsou zamilovaní, ale nemohou být šťastní. Druhý díl s názvem Prokletý princ skončil opravdu napínavě. Závěr nejspíš uvedl v zoufalství mnoho čtenářek, které děkuji za rychlé vydání Paláce lží. Prvním dílem, který se jmenuje Papírová princezna, se vám Royalovi zaryli hluboko pod kůži. Byli noví, neokoukaní, hříšní a tvrdí... toužili vás zničit! Nechali jste se? 

V ich-formě přítomného času se snadno začtete do středně dlouhých kapitol z pohledu hlavních postav - Reeda a Elly. V duchu new adultky pokračuje dobrodružství, které v závěru druhého dílu všem nejspíš vyrazilo dech. 

Co se událo? Zvraty, které následovaly už byly trochu na hraně a v následujícím pokračování s názvem Palác lží se všecičko vysvětlí. Tedy až na něco, co se týká Eastona. Důvod je jednoduchý, právě o něm je čtvrtý díl, který v zahraničí už vyšel. Bude ho nakladatelství Baronet vydávat i pro české čtenářky? 

Jak jste již pochopili, tak povětšinou se vše točí kolem Reeda a Elly. Malou pozornost si získala i její kamarádka Val, která zažívá svůj vlastní románek/nerománek. Někoho může zamrzet, že jí bylo věnováno tak málo listů, protože v některých chvílích bylo to, co se této vedlejší postavy týkalo, zajímavé a čtenářky by daly zavděk trochou informací navíc. Do děje vstupuje nová postava, o které čtenářky četly v předchozích dílech, ovšem prezentuje se naprosto odlišně, než jste si ji nejspíš představovaly... 

Reed je dynamit s krátkou rozbuškou a každou chvíli hrozí, že skutečně vybuchne. Je agresivní, rád se pere a své emoce rozhodně nemá pod kontrolou. Očima svých spolužáků vypadá jako sadistický šílenec, který se jen taktak drží... 

Jediné, co na něj platí, je Ella, která se od posledního dílu poměrně uklidnila a její ohnivá povaha vzala za své. Trochu té ohnivosti by určitě čtenářky ocenily, protože v některých chvílích spíše sklopí oči a jedná jako dospělá, zatímco vy u čtení nadáváte a zlostně se mračíte. 

Některé postavy se vyvíjejí, jiné spíše stagnují. Můžete se setkat s tím, že teenageři dovedou schopně a odhodlaně jít za svou věcí a chovat se občas dospěleji než hysterické zlatokopky, které působí tak trochu na jedno brdo. Autorky se zřejmě zaměřily spíše na děj než na charaktery, které v tomto díle působí trochu zvláštně. 

Jednoduchá dějová linie skrývá propletené tajemství sahající až do minulosti se zabývá především pátráním, které by mělo Reedovi pomoci. Dočkáte se spousta zvratů, ale nejpůsobivější je odhalení v závěru, kdy je děj prakticky nejdynamičtější a nejnapínavější. První dvě třetiny knihy jsou spíše volnější a působí romanticky, i když jsou hrdinové ve stresu z nepříjemných situací, které musí řešit. 

Emoce nejsou natolik výrazné, aby čtenáře omračovaly, což je dobře, ale přesto se dokáže do hrdinů snadno vcítit. Romantika a láska je samozřejmě na prvním místě a dokáže vás okouzlit, ale už to není tak vášnivé a hříšné jako v prvním díle, kdy bylo vše mnohem jiskrnější a hrdinové se nemohli ani vystát. Mile vás překvapí i nějaká ta erotická akce, která je vhodně sepsaná a není jí tolik, aby zahltila děj.

„Ve škole snadno poznám nepřítele. Rozdělím lidi na ty, kteří můžou pomoct a na ty, kteří ne. Na ty, kteří stojí za tebou, nebo proti tobě. Tohle mi ale připadá jako úplně jiná liga.“ (Str. 76)

Co si o Paláci lží myslí Chensie? První díl se stal mým nejoblíbenějším, druhý byl skvělý, ale tento třetí mi dělal trochu problémy. Bylo těžší se začíst, protože se některé chvíle zbytečně vlekly a působily zdlouhavě. Nesympatická postava mi hodně kazila čtení a už od začátku jsem měla tušení, že je to přesně ta důležitá část, doplňující mozaiku stravujícího příběhu Royalových. Takže překvapení se sice nekonalo, ale závěr stál za to. Upřímně, víc by mě bavilo, kdyby se autorky zaměřily na jinou dvojici, protože tři díly o stejných hrdinech sice nabízí zpestření, ale čtenář se z nich už na zadek neposadí. Věřím, že pokud Baronet vydá čtvrtý díl, kterému vládne Easton Royal, opět budou čtenářky naprosto paf.

Co může čtenářkám vadit? 
* První díl byl opravdu výborný, ve druhém už autorky lehce ubraly a na třetím je vidět, že se ho nesnažily propracovat natolik a spíše se zaměřily na šokující události, které jsou sice působivé, ale odnáší to ostatní aspekty knihy. 
* Zdá se, že se obě z týmu Erin Watt našly v přehánění. Reakce, které jsou trochu přes čáru, situace, ve kterých se hrdinové pohybují na hraně, začínají být méně uvěřitelné. Někdo takovou nadsázku přivítá, jiný může být v rozpacích. 
* Titul není natolik dynamický a napínavý jako předchozí dva, spíše zvolnil. Závěr to ovšem vynahrazuje. 

Komu bych knihu doporučila? 
Především čtenářkám new adult, které tento příběh ocení. Pokud jste se do Royalů zamilovaly, pořád si udrží vaši pozornost, ale někomu může tento třetí díl připadat méně působivý než předchozí dva. Pokud jste si ovšem sérii zamilovaly, budete nadšené rozuzlením a vysvětlením všeho, co vám vrtalo hlavou.


Knižní obálka: 
Všechny tři jsou úžasné, neodolatelné a originální. Neskutečně se mi líbí a hodí se k sobě. Je krása je mít pospolu. 




Anotace: 
Ella Harperová překonala už spoustu problémů, které jí život přichystal. Je tvrdá, odolná a ochotná udělat, co je potřeba, aby ochránila ty, které miluje. Jenže s tajemstvími, která obklopují jejího otce a přítele, jehož život je nyní v ohrožení, se možná ani Ella nedokáže smířit. Reed Royal je zvyklý ničit všechny překážky, které mu osud staví do cesty. Nyní se to však obrátilo proti němu. Pokud chce zachránit sám sebe i dívku, kterou miluje, musí se postavit trýznivé minulosti a napravit svou pošramocenou pověst. Nikdo nevěří, že Ella dokáže v paláci Royalových přežít. Všichni jsou přesvědčeni, že je Reed zničí. Možná mají pravdu. Ella a Reed musejí společně najít způsob, jak zachránit sebe i svou rodinu, a odhalit všechna tajemství a lži, které se skrývají v paláci rodu Royalových.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2016
Ze série: Royalové (3)
Překlad: Zuzana Ľaliková
Počet stran: 352
Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.