Knižní výzva 2017: Trasa knižních uvězněnců aneb přečetla jsem 40 knih!

Meziřádková Knižní výzva 2017, kterou jsme vymyslely ve Světě mezi řádky, je podle vás originální a kreativní a přesně o to jsme se snažily. Máme radost, že se vám líbí a že jste se rozhodli plnit ji s námi! Ale co bychom to byly za recenzentky a čtenářky, kdybychom se s vámi do divokého závodu nepustily s vámi! :o) 

Wish netuší, jak to bude stíhat, ale já vás budu informovat o jejích přečtených knihách a postupech v tomto článku. Já sama bych ráda plnila i úkoly, protože chci vědět, jak složité nebo naopak jednoduché jsou a jak čtenáře zabaví, abych pak mohla lépe posoudit vaše splněnou misi. Nezapomeňte, na jednoho z vás čeká kniha dle vlastního výběru! To už stojí za to číst s námi. :o)





1. Připoutej se, nebo umře jednorožec - J. Hayers, F. Achterwinter (Portál)

Proč podtitul zní: 100 ne zcela legálních výchovných triků? Protože nás autoři vlastně postrkují k tomu, abychom děti obelhávali a zkoušeli na ně ne vždy férové fígle. Upřímně, pokud s dětmi chcete jednat na rovinu, samozřejmě můžete, ale nemyslím si, že pokud se uchylujete k malé lži, tak jste lotři. Naše ratolesti žijí ve svém kouzelném světě jménem Dětství, nevidím důvod, proč jim to trochu nepřikrášlit a nehrát si s nimi na pohádkovou zemi, jen když se naučí správnému chování a hodnotám. V dospělosti se jim to bude hodit a vzpomínky na krásné dětství jsou tím nejlepším základem. :o) Více v recenzi?


2. Křídla - Gabriela Rinth (Podpora českých autorů)


Pokud máte rádi fantasy, kterým vévodí bytosti s křídly, pak věřím, že vás román zaujme a vy se na nějaký čas ztratíte ve světě, který je tak blízký a přesto vzdálený a láká k tomu, aby čtenář takové dobrodružství prožil. :o) Křídla bych doporučila spíše nenáročným čtenářům, kteří hledají odpočinkovou četbu a přitom chtějí zažít i něco akčnějšího. Více v recenzi.


 

3. Nevěřte tvořivým - J. Nikitin, M. Hennecke a kol. autorů (Portál)


U nakladatelství Portál vychází opravdu velké množství velmi hodnotných knih a tato publikace není žádnou výjimkou. Musím uznat, že jsem kolem ní dlouho chodila, než jsem ji dostala jako recenzní výtisk. Přemýšlela jsem, čím vším mě jako čtenáře může dílo zaujmout... Je trochu netypické a snaží se nejen pobavit, ale také informovat a zaujmout. Více v recenzi


4. Probuzení Simona Spiera - Becky Albertalli (Euromedia)


Román Probuzení Simona Spiera mě sužoval ještě dřív, než vůbec vyšel. Neskutečně jsem se na tuto young adultku těšila a byla jsem hrozně zvědavá. Nemohla jsem se dočkat! Každý den jsem vyhlížela poštu a když mi dílo konečně dorazilo, nezřízeně jsem se na něj vrhla a doslova ho zhltla. Začala jsem číst ve dvě a s přestávkami přečetla 296 stran za necelých sedm hodin. Myslím, že tohle je důkaz, jak je kniha neskutečně čtivá a jak hodně si mě získala. Je mi velkou radostí, že vám informace o mé nejnovější srdcovce mohu přinést právě já. Více v recenzi.


 

5. Králové bourbonu - J. R. Ward (Baronet)


Americká autorka Jessica Bird, vystupující také pod pseudonymem J. R. Ward, píše hodnotné romány, které jsou překládané do řady jazyků. Zajímá se o detaily, dává důraz na psychologii postav a snaží se vždy děj něčím oživit. Román Králové bourbonu sice nepatří mezi její nejoriginálnější díla, ale kvalitu mu upřít nelze. Více v recenzi na jiném serveru.


6. Žena z uzamčeného pokoje: Příliš vysoká cena - A. Macalíková (Podpora českých autorů)


Láska a romantika... Z románu je zkrátka cítiti romantická duše samotné autorky a o to více to na čtenářky zapůsobí. Možná je děj lehce přeslazený, ale to záleží na tom, jak vnímá romantiku samotná čtenářka. Já mám takové něžné situace ráda a v tuhle chvíli mi přišla opravdu vhod zamilovaná slůvka, okamžiky i situace plné touhy a vášně. Více v recenzi.



7. První láska, poslední pomazání - Ian McEwan (Euromedia)


Proč jsem si vybrala ke zrecenzování dílo PRVNÍ LÁSKA, POSLEDNÍ POMAZÁNÍ? Od Iana McEwana jsem četla Betonovou zahradu a jeho styl je velmi chladný a surový. Tento autor dokáže obsáhnout celou škálu emocí a přitom zůstat věrný atmosféře příběhu, který spadá do tabuizovaných témat, která nejsou pro každého čtenáře. Ani v této sbírce, která vyšla roku 1975, se autor nevyhýbá incestu, znásilnění, pedofilii a podobným chuťovkám pro čtenáře, kteří na to mají žaludek. Upozorňuji, že nejde o pornografii. Je obdivuhodné, že už v té době dokázal sepsat příběhy na témata, která se teprve v dnešní době začínají jistým způsobem řešit, jak poznáte v poslední povídce. Jsem velmi ráda, že jsem měla možnost si tento působivý soubor povídek přečíst, rozhodně Ian McEwan vybral skvělé náměty k zamyšlení a mnohdy i mně se udělalo trochu nevolno. Více v recenzi.


8. Poslední - Alexandra Oliva (Euromedia)


V anotaci je dílo nazvané brilantním napínavým psychothrillerem s apokalyptickou zápletkou, což o díle hodně vypovídá, ale ne každý s tím musí souhlasit. Myslím, že tento thriller neocení každý čtenář. Pokud vás nalákala anotace a podpořila moje recenze, pak jste na správné cestě, aby vás thriller Poslední oslovil a získal. Více v recenzi.


 

9. Nepřítel mého nepřítele - Kateřina Petrusová (Fragment)


Pro mě bylo trochu nepříjemné, že po nějakých sedmdesát stránek byl vlastně klid a nic se nedělo, jen poznávání. Ono to má svůj důvod, autorka si tuto "vatu" obhájila velmi efektně, takže to chápu a souhlasím s ní, ale i tak mě začátek dost nudil a nebavilo mě to. Pak se to trochu zlepšilo, když přišla očekávaná akční část a nakonec se mi to četlo zas hůře. Zatímco Robert zažíval cosi divokého, Jo vyrážela na nákupy. Ačkoliv to bylo vyvážené, tak některé texty na mě působily zcela zbytečně. Řešení vztahových dýchánků také nebylo moc nápadité a měla jsem pocit, že díl postrádá kreativitu. Do finále jsem se dostala horko těžko a ano, nakonec to bylo zajímavé, ale tento díl mi prostě nesedl. Více v recenzi.

10. Daruj mi křídla - Lucie Huková (Podpora českých autorů)


DARUJ MI KŘÍDLA je homosexuální román plný romantiky a lásky. Lákavý příběh je tak schovaný mezi neskutečnou spoustou textu, který čtenáře udupává. Já mám po přečtení rozpolcené pocity. Na jednu stranu jsem vyšťavená z díla, které by zasloužilo velké úpravy, na druhou stranu bylo milé poznat hrdiny, které autorka vymyslela. Více v recenzi.


 

Jak jsem na tom s úkoly Meziřádkové knižní výzvy? 


8. úkol: Která kniha se mi ze 40 knih četla nejhůře a proč? 



Proč?
Protože...
Nebylo by to tím, že je četba nekvalitní. Právě naopak. Titul byl kvalitní, originální a hodně na mě zapůsobil. Jedná se o hororovou četbu a jelikož jsem bázlivá, tak se mi vážně nečetla dobře. Musela jsem číst po jednotlivých povídkách a dávat si na čas, abych dokázala to skvělé čtivo strávit. Rozhodně něco, co zaujme náročné čtenáře i ty, kteří dávají přednost tvorbě, jež má hodně co nabídnout. 

Já osobně jsem očekávala něco jiného. Takový ten typický horor, ve kterém tečou hektolitry krve a čtenář ke konci zná lidskou anatomii lépe, než kdy předtím. Otomar Dvořák na to šel chytřeji a vsadil na strach, který je uvnitř lidské mysli. Naznačováním a zkušenou představivostí dokázal čtenáře zavést do nejhlubších míst a poklidně ho tam s jeho myšlenkami zanechat... To je podle mého ten správný druh hororu. Ten, kdy nevidíte cizí střeva, a přesto vám po páteři přechází mráz a obavou se bojíte i polknout. Více v recenzi...





9. Nakresli 40 knih! -Splněno.





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.