Recenze: REBELKA POD ZÁMKEM (Ava Lackovská)

Vyprávění, které vás má cíleně šokovat...

Nechce se mi věřit, že si chceš lásku vymlátit pěstí. „Ano, chci se ti plně odevzdat.“ Proboha, s jakou perverzitou ten hnusák přijde? (Str. 96)


Za recenzní výtisk děkuji Knihcentrum.

Knihcentrum.cz na FB.

Chci si pořídit titul Rebelka pod zámkem!



O Avě Lackovské se na internetu nedozvíte skoro nic. Můžete si dohledat její fb-profil. Zjistíte, že někde ji uvádějí jako slovenskou autorku, ačkoliv by měla být české národnosti. Ale jinak je prakticky neznámá. Pravdou je, že její titul díky své drsné anotaci teď trochu rozhýbal českou literární scénu. Vyšel nedávno, takže čtenáři jej ještě moc zhodnocený nemají. Podle autorky vypovídá Rebelka pod zámkem o lásce... Pokud tomu tak je, dočkáte se především choré romance, která naláká spousty čtenářek...


Nepříliš obratně sepsaný debut je prakticky autobiografickým vyprávěním hlavním hrdinky Martiny, která se vinou svou i osudovou dostala do způsobu života, který je tragický. Středně dlouhé kapitoly vás zavedou do komunistické doby, která se od té naší opravdu hodně liší a mladší generace nebude natolik okouzlena, jako ta starší, která si může připomenout své vlastní patálie. 

Příběh začíná vyprávěním hlavní hrdinky, která čtenáře urychleně informuje o své rodině i dětství. Ačkoliv otec byl ředitel školy a maminka učitelka, jsou sepsáni tak, že tato zaměstnání jim stěží uvěříte. Vulgarismy a předpojaté názory o sexu vás překvapí už na prvních stranách, kdy hrdinka jako dítě začíná poznávat své tělo.

Martina je blonďatá rebelka, která je sice svéhlavá, ale stále je vedena matkou a je jasné, že ve svém mladém věku se jí nedokáže postavit, i když to zkouší. Hlavní náplní jejího života jsou muži... Dělá špatná rozhodnutí, nedokáže se vyvléknout z pout a když konečně opustí mateřskou tyranii, upadne do jiného vězení...

Postavy působí málo uvěřitelně a ploše, především proto, že je nemáte možnost příliš poznat, jak je vypravování rychlé a autorka líčí i detaily, které prakticky nejsou podstatné - ale snaží se jimi účelově šokovat. Něco se přímo k charakterům nehodí, takže o to více jim nedůvěřujete. 

„Martinko, lásko moje, moc tě miluju, kde jsi byla? Tolik jsem se o tebe bál! Co se děje lásko? (Na tohle určitě skočíš, ty vymydlená pipko!) Ne, já se na tebe nezlobím, jen jsem se hrozně bál, že ti někdo ublížil!“ (Str. 79)

Děj je jednoduchým vyprávěním. Dá se říct i čtivým, pokud vám styl sedne a zaujme vás. Autorka se snaží opravdu kontroverzně líčit téměř vše, takže příběh už z počátku působí přehnaně a nadneseně. Někdy se snaží tlačit i na city a rozplakat vás, čemuž někteří podlehnou, ale jiné ten patos spíše odradí. Cílená srdceryvnost a snaha šokovat potěší spíše ty, kteří podobná vypravování vyhledávají. Brutálně líčená fakta, která se v některých případech objevují, nemusí nadchnout každého a někoho skutečně mohou odradit. 

Ava Lackovská se snažila vložit do knihy i něco podnětného k zamyšlení. Dokonce jisté základní prvky psychologie vám mohou udělat radost, ale nic není rozvedené a vyprávění tak náročnějšího čtenáře nemá šanci zaujmout. 

Dá se říct, že kniha je o lásce... Ale rozhodně bych ji nedoporučila romantickým a citlivým duším, protože více než na romantické zápletky se Ava Lackovská zabývá surovostí mezilidských vztahů, ale bohužel nelíčí příběh do hloubky. 

Rebelka pod zámkem je debut a tak ke knize musíte také přistupovat. Její název vás rozhodně neodkazuje na obsah, ale spíše máte pocit, že se začtete do romantické young adultky. Tomu odpovídá i ilustrace knižní obálky, která není zrovna kreativní. 

„Prodávala jsi lásku jako jiní brambory, jen ceny nebyly sezónní.“ (Str. 64)

Co na titul říká Chensie? 
Už podle názvu a obálky jsem se obávala, že kniha si nezíská valné hodnocení. Pravdou je, že jsem se se snažila vylíčit klady i zápory, díky kterým by debut zaujal ty správné čtenářky, ale mě si nezískal. Autorce šlo pouze o to, aby šokovala a vytvořila něco, co by čtenáře na první pohled zaujalo podle lákavé anotace. Bohužel kniha sama o sobě není propracovaná. 

Komu bych tuto kontroverzní četbu doporučila? 
Vím, že se najdou čtenáři, kteří Rebelku pod zámkem ocení. Chcete být šokování a znechuceni? Toužíte nahlédnout do zkažené duše hlavní hrdinky Martiny a na den či dva se zamyslet nad jinými problémy než nad těmi svými? Tahle nenáročná oddechovka je stvořená k tomu, aby vám trošinku vymyla hlavu a naladila vás na příběh, ze kterého vám zatrne. 


Knižní obálka: 
Ilustrace skutečně zavání romantickou young adult pro dívky, což je hodně matoucí.





Anotace: 
Jak nás zasáhne, pokud v dětství slyšíme, že ze sexu s otcem by se matka poblila? A je možné, že nám někdo doslova ukradne život? Román Rebelka pod zámkem je výpovědí dívky, kterou neúměrně přísná sexuálně frustrovaná matka postupně vrhne do pasti psychopata. Ten ji považuje za svůj absolutní majetek a jako takový ji podle chuti prodává, vězní nebo používá k získání různých výhod. Mladá žena se snaží vyvléct z manželských pout po svém. Střídání milenců vede až k narození dítěte jiného etnika. Ani to jí nepomůže, boj na „četníky a zloděje“ je nekonečný. O co víc se hlavní hrdinka snaží osvobodit, o to víc se nevědomky sama spoutává. On má všechno, její jedinou obrannou i útočnou zbraní je sex. Netradičně napsaný, plně otevřený tragikomický příběh mladé ženy a jejího věznitele vás od začátku zcela pohltí. Budete se smát nebo plakat, ale rozhodně se nebudete nudit.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2017
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 164
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.