Recenze: LÁSKA MEZI PÍSMENKY (J. Picoult, S. van Leer)


Young adultka o lásce, která i z knihy přenáší... 




Nakladatelství CooBoo vydalo tento díl jako první, ačkoliv v zahraničí je právě tento román pokračováním série Between the Lines. Lásku mezi písmenky jsem tedy měla v knihovničce jako první, ale když jsem se dozvěděla, že se bude vydávat i skutečný první díl, počkala jsem si na něj. Recenzovala jsem ho pro Knihcentrum.cz a rozhodně doporučuji přečíst recenzi knihy Láska mezi řádky, protože se mi kniha moc líbila. Pokračování originálního dobrodružství je působivé a překvapilo mě, jak moc napínavé bylo! 

Lehce květnatý styl psaní v ich-formě přítomného času vás provází středně dlouhými kapitolami z různých pohledů. Některé vypráví Delilah, jiné Oliver a další dokonce nový hlavní hrdina Edgar, kterého měli čtenářky možnost poznat v závěru prvního dílu. 

Oliverovi se tedy podařilo dostat se z knihy do skutečného světa, ve kterém může být se svou největší láskou, zatímco za něj zaskakuje právě Edgar. Všechno je tak odlišné od toho, co oba znají. Edgar se sžívá s dvourozměrným příběhem, ve kterém se cítí jako cizinec a Oliver bojuje jako každý puberťák na střední škole o své místo v životě. Delilah je velkou pomocnicí a všechno mu vysvětluje, ale ani tak se nevyhne nedorozuměním nebo trapasům, které jsou úžasným pobavením. 

Delilah je šťastná. Má Olivera u sebe, ale poznává, že mluvit s ním v knize a opravdu ho mít vedle sebe jsou dvě různé věci...

Oliver je nadšený, že se mu splnil jeho sen, ale nic není tak jednoduché, jak se to zdá. Nastupují starosti a problémy. Začíná být těžké žít...

Edgar si to představoval trochu jinak. Zdá se, že není tak oblíbený a vítaný jako Oliver, ačkoliv se s novými přáteli v příběhu sžívá...

Postavy jsou lehce nadnesené, což je v tomto románu očekávané. Mají své emoce, chovají se jako teenageři, ale něco nepůsobí až tak reálně, jak by si náročný čtenář představoval. 

Děj je svižný, lehce propletený, ale neztrácíte se v něm, i když autorky přeskakují z jednoho místa dění na druhé a zobrazují ho z pohledu jiné postavy. Snadnou orientaci podporují také nadpisy u kapitol, díky nimž přesně víte, koho se daná část bude týkat. 

Příběh se od poloviny začíná přiostřovat a nečekané zvraty, které někdy působí i lehce vykalkulovaně nebo přehnaně, se střídají v náhlém sledu, což je možná na škodu, protože autorky zapomínají na ostatní dění a přizpůsobují si vedlejší podněty tak, aby vyhovovaly hlavní linii. Čtenářka se sice může zamyslet nad tím, co dělají ty vedlejší a že tohle působí nereálně a neměl by se tak chovat, ale hlavní děj se v tomto případě ubírá téměř slepě, což může být pro někoho nepříjemné. 

První polovině vévodí Oliverova neznalost a dodává knize lehkost neotřelým a nápaditým humorem. Opravdu svěží legrace, protože autorky se nad tím hodně zamýšlely a snažily se situace opravdu vystihnout - rozhodně se jim to povedlo. 

Romantické dušičky ocení, že v tomto případě se láska opět rozvíjí u nejednoho páru. Sama jsem neměla tušení, jak to s ohledem na romantiku dopadne a kdo s kým nebo jak a proč se co udá tak, aby byly/nebyly páry spolu. Je to příjemným překvapením, když můžete odhadovat a snadno se nechat zlákat young adult romancí, která se později tak trochu mění spíše ve středoškolskou, ale ani tak nepostrádá své kouzlo. 

Jelikož se tento příběh odehrává více ve skutečném světě, samozřejmě už není natolik kouzelný jako byl první díl. Láska mezi písmenky působí jako by hrdinka za ty tři měsíce maličko dospěla a z dětské young adult se přehoupla do té středoškolské, kde se odehrává mazlení a spousty poliibků, dokonce i lehce erotických narážek. Nemyslím si, že je to chyba, jen se tím román posunul do trochu jiných vod a získal jiný nádech. 

I když to možná nečekáte, příběh dokáže své čtenářky strhnout. Později se děj stává napínavým a je opravdu těžké se od knihy odtrhnout, jelikož netušíte, jak to dopadne s hlavními a vedlejšími hrdiny. Jakým směrem se vše bude ubírat a většina čtenářek tomu bude toužit přijít na kloub! 

Dalším lehkým kalkulem jsou emoce, které v některých částech působí až nepřiměřeně. V tomto románu je situace, která nastala, spíše nepatřičná - někdo to tak může vnímat. Autorky hrají na city, i když ne natolik okatě, stejně to na čtenáře tlačí a trochu to kazí čtení. 

Námět je stále stejný, unikátní a získá si především knižní nadšence, které nadchne myšlenka na to, že by knižní postavy mohly ožít v běžném světě. Ale protože se řeší i jiné problémy, tak trochu ustupuje do pozadí. 

Závěr je dojemný a svým způsobem nedokonalý, protože ne vše se vyřeší ke spokojenosti všech. Někdo to ocení, jiný nad tím naopak zavrtí hlavou, protože by si přál pohádkovější konec. Možná není dovysvětleno úplně vše, ale stejně vás to chytí za srdce. 

Co čtenářkám může vadit?
* Stále jde o naivní young adult četbu, která osloví spíše snílky a knihomolky, které touží po neotřelém nápadu jako je tento. 
* Někde děj kolísá a opravdu je vidět, že je to odpočinkovka. Autorky se nezaměřily na všechno nebo něco schválně vypustily, aby se tím nemusely zabývat a doufají, že nad tím čtenář nebude prostě dumat. Náročný čtenář, který je zvyklý nad tituly polemizovat a zamýšlet se spokojený nebude, ačkoliv ho jinak třeba ya občas překvapí. 
* Jestli očekáváte tu kouzelnou pohádku jako to bylo v Lásce mezi řádky, tak tohle už zavání spíše dospělejší ya, jak jsem vás informovala a nepůsobí to až tak unikátně jako díl první. Spíše už se to dá přirovnat k průměrné adultce, která má sice působivý námět, ale zpracování pokulhává. 

Co na Lásku mezi písmenky říká Chensie? Méně kouzelné dílo. Tady už více zasahuje realita a kniha není natolik dětská, což má své plusy i své mínusy. Pozbývá díky tomu své kouzlo, ale získává nádech něhy, skutečné romance o lásce. Vadilo mi, že něco bylo sepsané trochu neohrabaně, takže to působilo účelově a ne tak svěže jako první díl. Pokud to ale shrnu, jsem moc ráda, že jsem si obě díla přečetla a mám je v knihovničce. Už teď pro mě mají svou vlastní hodnotu a rozhodně na ně nezapomenu. 

Komu bych knihu doporučila? 
Určitě je vhodná spíše pro čtenářky než čtenáře. Máte rády young adultky? Tak tato má rozhodně hodně do sebe, ale doporučuji si přečíst i první díl - bez něj příběh zkrátka není kompletní.


Knižní obálka: 
Ta je prostě úžasná. Hrozně moc se mi líbí a zaujala mě na první pohled. Ale víte, co je skutečně nejlepší? Mít obě knihy pohromadě. Teprve pak je radost si je prohlížet.



Anotace: 
Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje. Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2012
Žánr: Young adult, Dívčí romány
Ze série: Between the Lines (2)
Překlad: Miroslava Mrázová
Počet stran: 320
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.