Recenze: MOJE SESTRA ŽIJE NA KRBOVÉ ŘÍMSE (Annabel Pitcher)

Jedna z nejlepších young adult zabývající se drsnými tématy! 

Na patnácti místech v Londýně byly v odpadkových koších bomby a všechny byly nastavené, aby devátého září ve stejnou chvíli vybuchly. Tři z nich nefungovaly, takže vybuchlo jen dvanáct košů, ale i tak zemřelo šedesát dva lidí.  (Str. 43)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart


Slovart na FB


Chci zakoupit titul Moje sestra žije na krbové římse!


Když mi kniha dorazila, neskutečně se mi líbila na první pohled. Věděla jsem, že jde o young adult a sama bych si ji nevybrala. Byla jsem přesvědčená, že to není čtení pro mě, ale pro mladší čtenáře a já tudíž knihu neocením. V tuhle chvíli mohu jen děkovat, že mi titul ze Slovartu - #Booklab dorazil, protože jsem získala do knihovničky plnohodnotnou young adultku, do které jsem se zamilovala.



Styl psaní v ich-formě minulého času opravdu působí, jako by vás s příběhem seznamoval desetiletý chlapec. Velmi osobitý styl, který má šmrnc a obsahuje jemný dětský humor. Je to prosté a přesto plné emocí a podstatných myšlenek, které jsou zapsány tak lehce, jako by nebylo potřeba se o nich ani zmínit. Díky tomu, že je ten styl poměrně dětský, je z něj cítit lehkost a svěžest, ačkoliv dospělý čtenář pozná, jak moc je v řádkách zakořeněná bezmoc, frustrace a depresivní atmosféra. Co je na textu zvláštního? Neobsahuje žádnou přímou řeč v uvozovkách, ale naopak je odlišila kurzívou. Při čtení to nepůsobí žádný problém, snadno se vžijete, že tuto neobvyklost nebudete ani vnímat. 

Kniha začíná první ranou a postupně budete mít pocit, že se vaše duše ocitla v boxerském ringu a ze všech stran do ní buší názory, myšlenky, emoce i temná témata... Bez prologu skáčete do první kapitoly a seznamujete se... 

... s Jamiem, který stejně jako jeho rodina nezažívá nejlepší časy. Cítí se sám a zmatený. Ve škole je nepochopeným outsiderem, který se bojí udělat krok vpřed, ale přes to bojuje každý den jako jeho oblíbený hrdina Spiderman. Tohoto malého nevinného chlapce budete zbožňovat za jeho jemný humor a upřímnost, za jeho strach i okouzlení. Vytváří si své vlastní názory na svět a já věřím, že vás bude bavit být u toho.

Jas je Jamieho starší sestra. Bojuje s šílenstvím v rodině svým vlastním způsobem. Snaží se podporovat svého brášku a držet hlavu vzhůru, ale i na ní je toho příliš. 

Sunay je dívka, kterou byste určitě netipovali jako někoho, kdo by se s Jamesem mohl byť jen potkat. Je všechno, co je zakázané a špatné. Je vším, čím lidé opovrhují a přesto se pevně drží naděje, radosti ze života i své fantazie. Skoro nic jí nemůže smazat ze rtů úsměv. Nad vodou ji drží hlavně její rodina, která i přesto, co si o nich lidé myslí, žije tradičním způsobem a dává jí to, co potřebuje... 

Hrdinové díky tomu, že je vyprávění z pohledu malého kluka, mohou někomu vyznít trochu ploše. Nedozví se o nich všechno, některé informace prostě Jamieho nezajímají a tak po nich nepídí, ale naopak je dokáže oživit svými postřehy nebo okouzlením. 

Ačkoliv je to young adultka, má obrovské poselství pro své čtenáře a snaží se poukázat na některá z nejožehavějších témat:

* Kniha se zabývá terorismem, rasismem a strachem z muslimských uprchlíků. Její poselství je naprosto jasné. Nemůžete tvrdit, že jsou všichni tito lidé stejní. Ti, kteří žijí stejně způsobným životem jako my, na to doplácí. Snaží se tak rozehnat ten chmurný mrak strachu, paniky a násilností, který muslimové rozesílají do světa ve výbušných zprávách. Nemusíte se obávat, že by šlo o něco, co by vás odradilo. Je to napsané způsobem, který zaujme i ty, kteří k této věci přímo netíhnou.

* Šikana a těžkosti v dospívání, především když dítě nemá rodiče, o které by se v té době mohlo opřít, je jedním z nejhorších zážitků, od kterých chceme své ratolesti ubránit. 

* Smrt v rodině zasáhne každého člena a je pouze na nich, jakým způsobem se s tím budou snažit vyrovnávat. Autorka se rozhodla popsat několik způsobů, když v rodině panuje disharmonie a vše se hroutí...

Těch námětů a hlubších myšlenek, které autorka rozvedla a poukázala na jejich trýzeň, je více než byste očekávali a podle mého to z pohledu desetiletého chlapce sepsala skvěle a poukázala na různé možnosti. Nemohu a nechci vám o tom říci více, ale rozhodně budete překvapení, jak silně vás něco takového zasáhne a donutí se zamyslet. 

Máte obavu, že se budete čtením utápět v depresi? Tak by to bylo, pokud by titul byl napsán pro dospělé. Jak jsem upozorňovala, díky stylu psaní vše vyznívá nadlehčeně a čtenář tak může všechny složitosti vstřebat bez toho, aby ho to zbytečně emotivně ždímalo. S ohledem na to, že se autorka nesnaží působit srdceryvně, to beru jako výborný krok. Jinak by tolik zajímavých záležitostí v knize zobrazit nemohla, aniž by v závěru nechtěl spáchat sebevraždu.

Nakladatelství si na této knize opravdu dalo záležet a mělo dobrý důvod. Je mezi young adultkami jedinečná a to i tím, jak je vytříbená a vykreslená do detailu. Ty malé tlapičky na boku knihy, táhnoucí se přes stránky, jsou fantastické. Putují i přes vrchní stranu. Jemné ilustrace nachází čtenář i uvnitř knihy, jsou nevinné a rozhodně hodící. 

Dojemný závěr knihy je sladkobolný přesně jako život sám. Celá kniha rozhodně otevírá oči a donutí vás k zamyšlení. Konec není žádným velkým ántré, doplňuje celý příběh a dodává mu své kouzlo. 

Co na dílo Moje sestra žije na krbové římse říká Chensie? Jedna z nejlepší young adultek s ohledem na podnětná témata a zpracování, které jsem kdy měla možnost číst. Nenudila jsem se ani chvíli, Jamie je hrdina, kterého si zamilujete. Je tak prostý a přitom jedinečný. Malý chlapec, který se vám vryje do srdce svou nevinností a důvěrou. Samotný děj na mě také silně zapůsobil a nebylo chvíle, kdy by se mi chtělo knihu odložit nebo se mi četla špatně. S ohledem na to, že vůbec nejde o můj žánr, jsem byla opravdu hodně překvapená a okouzlená.

Co může čtennářům vadit? 
* Jak jsem již říkala, tak s ohledem na dětský pohled nemusí každému styl psaní přijít vhod. Záleží na tom, jak moc si připustíte hrdinu k tělu a dokážete vstřebat informace podle něj. 

Komu bych knihu doporučila? 
Děti kolem patnácti let možná tolik neocení témata, ale přesto je bude kniha bavit. Dospělý čtenář, ačkoliv je to mimo jeho žánr, bude překvapený silou samotného příběhu a dokáže se nad ním mnohem více zamyslet. Moje sestra žije na krbové římse hodně okouzlí a zaujme. Za sebe doporučuji všemi deseti! 


Knižní obálka: 
Krásná a kouzelná. Neskutečně se ke knize hodí a skvěle ji dokresluje. 




Anotace: 
Stěhování mělo představovat příležitost, jak se odstřihnout od toho, co se stalo před pěti lety, a začít znovu. Jenže i v novém domově se desetiletému Jamiemu zdá, že je vše při starém – táta pije, máma dál žije s cizím pánem, sestra Jas nejí, kocoura Rogera to nezajímá a sestra Rose je pořád na krbové římse. A k tomu ho ještě posadí do lavice s jedinou muslimkou ve škole! Jak z toho ven? Sebere Jamie odvahu zdolat útrapy tak jako jeho oblíbený Spider-Man? Vtipný i křehký příběh o klukovi, který se snaží zachránit svou rodinu, a o superhrdinství všedního dne.

Nakladatelství: Slovart #Booklab
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2011
Žánr: Young adult, Pro děti a mládež
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná



1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.