Recenze: ARMIGERSKÝ SBORNÍK POVÍDEK A ČESKÉ MANGY (skupina autorů)

Čeští debutanti těší fanoušky yaoi! 



Autoři: 
Aneta "Dahaka" Jeřábková, Amálie "Limetka" Křivá, Alena "Apollymi" Šilarová, Haar Rheus, Renáta "Renara" Rybárová, Jackie Decker, Shin, Reizo, Insanis, Keiro, Arashi Kyuketsuki Neko


Kontroverzní dílo zabývající se tématem yaoi a manga. Pokud vás zajímá LGBT žánr, tak jste na tyto motivy už jistě narazili a nejspíš vás potěší, že je v ČR k zakoupení taková jedinečná sbírka, kterou můžete vlastnit pro své osobní, lehce zvrácené potřeby. :o))

Díky obsahu na začátku knihy čtenář ví, co jej čeká. Sbírka je rozdělená na dvě části - manga a povídky, které převládají. 

Musím říct, že jsem od manga části čekala víc. Komiksy jsou sice poměrně pěkně vytvořené a mají své kouzlo, ale tak nějak toho moc neřeknou a nikterak se nepředají. Nevýrazným příběhům chybí vlastní kouzlo, což je škoda. 

Alinorův učeň - Aneta Dahaka Jeřábková
Fantasy povídka o lidském chlapci, který se stal učněm mocného čaroděje. Zažil s ním nejedno dobrodružství, ale také se do něj zamiloval... Příběh je lehce erotický, ale za to je plný emocí a obětování. Autorka se snažila poukázat na hlubší myšlenku, ale přesto je dílo převážně odpočinkové a příjemně se čte. 

Polibky vlků - Haar Rheus
Erotická povídka se zoofilním nádechem, kdy k sobě náklonost chovají dva rozdílní zvířecí samci, sloužící Odinovi. Mimo bohů se čtenář setkává se vzrušující erotikou, která je však vhodně napsaná. Nic vulgárního neočekávejte, ale rozhodně je dílo zpestřením obyčejného dne.

Precitnutie do reality - Renata “renara“ Rybárová
Nejspíš jsem se připravila o zajímavý zážitek, ale prozatím se mi nepodařilo se do slovenské povídky začíst. Ne, že by to byl nějaký problém, ale zkrátka ve vlastním jazyce se čte mnohem snadněji. 

M - Insanis
Styl psaní je horší než u předchozích povídek. Je vidět, že autor/autorka se svou tvorbou teprve začíná, hledá svůj styl a proto jsou věty kostrbaté. Nedostatečná slovní zásoba také děla svoje, ale s ohledem na zajímavé téma, které mě zaujalo zřejmě nejvíce z celého sborníku, se mi povídka líbila. Atmosféra je chladná a krásně doplňuje zvrácenost, která z příběhu čiší. Dva detektivové vyšetřují vraždění sériového vraha, který se na záda svých obětí podepisuje jednoduchým M. Nikdo netuší, co je zač, ale oba pečlivě pátrají a skrývají svá tajemství. Navíc mezi nimi je něco chorého, co jim oběma způsobuje rozkoš. Sexuální BDSM praktiky nepotěší přímo znalce, ale rozhodně podpoří děj a jiskrně zapůsobí. Navíc mě jako čtenářku táhlo dozvědět se, kdo je vrahem a ty indicie k tomu byly zajímavé. Pátrání jsem si rozhodně užila. 

Šílenec, který mě dovedl k šílenství - Arashi Kyuketsuki Neko
Stejně prostý styl jako u předešlé povídky, kde opět byla některá slovní spojení, které se běžně nepoužívají a věty tak zněly kostrbatě. Tématem příběhu byla patologická láska, kdy se vrah zamiloval do detektiva a udělal všechno na světě, aby se k němu dostal. Ačkoliv to byla zajímavá myšlenka, zpracování pokulhává, působí hodně nereálně a je také nejméně propracovaný.

Zázrak - Alena „Apollymi“ Šilarová
Zřejmě nejdelší povídka sborníku, která je dokonce dělená na krátké kapitoly. Nejspíš se vám do ní s ohledem na její délku nebude chtít, protože začátek je lehce pomalejší, ale nakonec se velmi snadno vžijete. Zázrak překvapí v mnoha ohledech. Má zajímavé charaktery i zápletku, detektivní linie je sice vedlejší, ale to čtenáře o nic neochudí. Autorka popisuje pomalé, ale slibné svádění. Dokonce se autorka nevyhýbala ani erotice, což je třešinka na dortu a příběh Karla Lásky a kapitána Gabriela Lipavského krásně doplňuje. Zázrak si určitě někdy přečtu znovu a ráda, protože patří k těm povedenějším přihodám sbírky. 

Tanec se smrtí - Keiro
Poměrně slabá povídka, která bohužel nemá ani hlavu ani patu. Dějová linie je značně nestabilní, autorka se snažila vložit nezdárně do příběhu emoce a jakousi srdceryvnost. Zbytečně komplikované zápletky, které nejsou propracované a dovysvětlené, celkový dojem kazí a samotný Tanec se smrtí tak vyznívá spíše jako pouha rozpracovaná kostra příběhu. 

Případ ukradeného snu - Jackie Decker
Děj nás zavádí do doby, ve které existují pouze povozy s koňmi a celková technologie je ještě teprve ve vývoji. Z počátku čtenář tápe, co se děje a kdo je tajemný pan Továrník, který působí jako bezcitný mužský. Zápletka vše stočí do míst, odkud se na povrch dere pravda... Styl psaní se k dané době hodí, autorka si na tom dala záležet. Působí lehce impozantně s ohledem na to, jak moc se vymyká ostatním příběhům, ale i v tomto případě propracování pokulhává. Poetické duše potěší originální verše, které dokreslují atmosféru.

Příběhy začínajících autorek a autorů (podle pseudonymů to ne vždy snadno poznáte) mají svá kouzla a pro čtenáře mangy a yaio povídek nabízí opravdu příležitost, jak v tištěné podobě vlastnit něco, co skutečně vzešlo z České republiky. Dojem kazí nedostatečná korektura, ale jinak si podle mého každý ve sbírce něco pro sebe najde. 

Co na knihu říká Chensie? Mám ohromnou radost, že jsem náhodou natrefila na tento sborník a zakoupila si jej. Jako fanynku je pro mě skvělé, že mohu něco takového vlastnit a především mě těší, že se na díle podíleli čeští autoři. Pravda, některé příběhy jsou slabší a jiné povedenější, ale jelikož je kniha plná děl debutantů, tak s tím zkrátka musíte počítat. 

Komu bych Armigerský sborník povídek a české mangy doporučila? 
Všem, které tohle kontroverzní téma zajímá. 


Knižní obálka: 
No, plusem je, že je to rozhodně originál, ale bohužel působí až moc uměle a amatérsky. Pokud jste detailista, kresbu neoceníte. 



Anotace: 
První sborník yaoi povídek a yaoi (české) mangy. Většina obsahu odpovídá krimi žánru, ale autoři si připravili i fantasy, steampunk a neko. Malým unikátem jsou dva ručně kreslené komiksy.

Nakladatelství: Eva Skopalová - Armiger
Žánr: Komiksy, Erotika, Česká literatura
Počet stran: 193
Vazba: brožovaná




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.