Recenze: DRŽ MĚ PEVNĚ (David Levithan)

Velkolepá show, která vám vyrazí dech!

Vítejte na muzikálovým kempu. Na území kluků, co nezapadnou, a holek, co je milujou. (Str. 129)


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Hlavní postavu této show, Drobka Coopera, znáte velmi dobře z románu Will Grayson, Will Grayson (David Levithan, John Green). Autor David Levithan za podpory Johna Greena se rozhodl sepsat ale také Drobkův příběh a to velmi okázale a netradičně, jak se na Drobka patří! Tento hrdina je totiž živel, gay hvězda a já věřím, že se stane i gay legendou muzikálů! 


Styl psaní... Tady se vůbec nedá hovořit o stylu psaní. Mnohé z vás překvapí, že po otevření knihy se skutečně ocitnete před prkny, které znamenají svět. Jeviště bravurně ovládá autor a samozřejmě samotný Cooper, který se stává vypravěčem i hercem spolu se všemi, kteří jeho příběh ovlivnili. Jak se u muzikálu sluší a patří, tak kniha neobsahuje žádné kapitoly, ale jednání! Celkem dvě jednání, které se dále dělí na scény.

Začal jsem o životě přemýšlet z pohledu muzikálu - tohohle muzikálu. Pustil jsem se do něj a brzy jsem se do toho úplně ponořil. Byl to muzikál o mým životě a postupně se z něj můj život stal. (Str. 158)

První jednání zobrazuje Drobkovo dětství, podporu rodičů a lesbické chůvy v tom, aby byl upřímný sám k sobě. Je gay a neměl by se za to stydět, i když na to někteří pohlíží s odstupem nebo trousí urážlivé řeči. Druhé jednání se spíše zabývá tím, že se utvrdil v tom, kým je a hledá tu pravou lásku... Sbor jeho bývalých vás nenechá na pochybách, že lásku skutečně upřímně hledá. 

Čtenářky románu Will Grayson, Will Grayson potěší, že se v knize objevují oba hlavní aktéři, kteří si s Drobkem notují a zpívají v jeho originální mega show!

Český překlad je velmi povedený. Překladatelka Veronika Volhejnová má na začátku knihy krátkou předmluvu, ve které vás informuje o některých strastech. Vystihla to skvěle a především oceňuji, že si dala takovou práci s překladem a doladila také poetické texty samotných scén, které se v jejím podání skutečně rýmují. 


Jenže ve skutečném životě moc takových šancí není. Ne, ve skutečném životě se člověk pro lásku nadře trochu víc. (Str. 87)

Co vás může zaskočit? 
I. Nesmíte na knihu pohlížet jako na běžný román. Otevřete svou mysl, nechte se vést poznámkami v kurzívě. Nechte se unášet představami a pak uvidíte show tak velkolepou a okázalou, že vám vyrazí dech. 

II. Humor je nedílnou součástí Drobkova příběhu. Sám hlavní hrdina si ze sebe dokáže udělat legraci. Je to živelná postava, plná emocí a kde se ukáže, všude dělá rozruch. Ne proto, že kvůli své velikosti nepřehlédnutelný, ale především díky tomu, jak velké má srdce a jak  pompézně se dokáže prezentovat a šířit kolem sebe energii i radost!  Tento úžasný hrdina si zaslouží svou velkou show, kterou tedy ozdobil svým vtipem jako hvězdami. Je pravda, že některé scény jsou přitažené za vlasy a drhne to tím klasickým americkým humorem, který jestli nemáte v oblibě, vás neokouzlí. Ale jiné jsou zas plné upřímné zábavy a rozhodně se i zasmějete, protože pojetí je zkrátka jedinečné a úžasné.

Láska je ten nejběžnější zázrak. Láska je vždycky zázrak, kdekoli a pokaždý. Ale pro nás je to ještě trochu jiný. (Str. 88)

Romantika a láska... I ta má v příběhu své místo, ovšem ne tak, jak jste samozřejmě zvyklé. V muzikálu zazní srdceryvné melodie a něha trochu jinak, než si představujete, ale o to více vás možná uchvátí spolu se všemi emocemi, které z Drobka a jeho show tryskají.

Závěr je otevřený a končí vlastně obdobně jako u románu Will Grayson, Will Grayson, kterému je tento příběh volným pokračováním. Má to svůj důvod a po dočtení přesně pochopíte, proč se David Levithan rozhodl právě takto.

Měl jsem skvělý kámoše. Měl jsem rodinu, co za mnou stála. Měl jsem fotbal. Měl bych být spokojený. Jenže jsem nebyl... (Str. 81)

Co na Drž mě pevně říká Chensie? To byla neuvěřitelná jízda. Silná, emotivní, jiskrná. Jako bych prožila ohňostroj. Překvapivě jsem valila oči a nakonec byla převálcovaná představami, které se mi odvíjely před očima. David Levithan vzal svého hrdinu vážně a skutečně mu sepsal příběh přímo na tělo. Je takový, jak jsem si představovala. Nezapomenutelný jako sám Drobek... 

Komu bych knihu doporučila?
Chcete zažít něco jedinečného v žánru young adult - LGBT? Máte šanci. Drobek Cooper vám před očima rozehraje show, která nemá obdoby! Možná  budete chtít zpívat a tančit s ním! Nebo se budete jen krčit v pohodlném křesle a z hlediště vnímat vše kouzelné, co vám předkládá. Nebo se utrhnete a rozhodnete se, že i váš život je muzikál a po vzoru Drobka změníte svůj život!


Knižní obálka: 
Perfektní! Zaujme na první pohled. Mně se neskutečně líbí, protože působí energicky.




Anotace:
Tiny Cooper, který si získal srdce milionů čtenářů a čtenářek v kultovce Will Grayson, Will Grayson, se vrací a tentokrát bude vyprávět svůj vlastní příběh – pěkně od narození a dál. I když, co vyprávět! Tiny nám jej hezky zapěje, protože někdy je život vážně muzikál plný skvělých čísel!

Nakladatelství: Euromedia - Yoli
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, LGBT
Počet stran: 
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.