Recenze: MAFIOSA (Catherine Doyle)

Nebezpečí, šokující odhalení a mafiánská láska! 

To se vážně duševně připravuju pro nic za nic? Jak dlouho ještě mám být pouhým divákem svého vlastního života? Jak dlouho ještě mám trpět neutuchajícím pocitem bezmoci...? (str. 26)



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet!

Baronet na FB

Chci zakoupit titul Mafiosa!



Potřetí ve světě, který je nebezpečnější, než vůbec tušíte! Hlavní hrdinka se vzpamatovává z tragédie, která ovlivnila celý její život a svůj úkryt hledá u Falconeových. Ovšem oni neposkytují útočiště jen tak. Čeká ji nejtěžší zkouška... Největší a poslední dobrodružství plné emocí, dramatických zvratů, spletitostí a romantiky! 


V ich-formě minulého času vás se svým životem seznamuje Sofie. Mimo toho všeho trápení se jí do cesty ještě staví láska a obyčejné povinnosti smrtelníka. Dává vám možnost poznat některé postavy mnohem hlouběji a díky tomu je román upřímnější a živější. Středně dlouhé kapitoly jsou vždy označené nejen ilustrací, ale také nadpisem. Samotný román se dělí na čtyři části, které jsou doplněné o působivé citáty. 

Hlavní hrdinka Persefona zažívá těžké časy. Její povaha je po celou trilogii prakticky stejná, ale v některých situacích opravdu dosahuje až na okraj a jen čekáte, kdy hrnek přeteče. Jako typické děvče jejího věku je Sofie zkrátka pubertální, ale také velmi odhodlaná a nechce se vzdát. Ovšem chvílemi to vypovídá spíše o její naivitě a tak jí někteří čtenáři mohou mít plné zuby, zatímco další jí naopak budou držet pěsti. 

Luco působí jako dospělý muž, který má v plánu postavit se za to, čemu věří a chránit Sophii, ke které zřejmě něco cítí. Nedaří se mu to tak, jak by plánoval, protože Persefona má zkrátka svou vlastní hlavu a poradit si ve většině případech nenechá. Luco to s ní tedy nemá jednoduché, kort když mu jeho plány kříží ještě bratr Nico, kterému ústřední postava také není lhostejná. 

Charaktery v rámci titulu young adult jsou uvěřitelné a zajímavé, dýchá z nich skutečná mafiánská atmosféra a surovost. Takový šarm je při čtení velkým pozitivem. Persefona je sice ještě velké rozmazlené dítě, které mnohdy hloupě zamíchá kartami, ale prakticky je její charakter ucelený a autorka ji vystihla velmi dobře. 

„Stačí, když mi dáš skutečnou hvězdu, a ne jen vzpomínku na ni.“ (Str. 147)

Jednoduchý děj se odehrává v jedné rovině, což je s ohledem na dramatické, občas až šokující a akční zvraty vhodnější než více linií. Budete překvapení, co všechno si Sofie zažije a jakým stylem jí osud ukáže, kde je její místo. Některé části jsou tak promyšleně zamotané, že vás to ohromí. Chladná mafiánská atmosféra je bravurně vytvořená, doslova ji cítíte na každém kroku, který s nebezpečným Lucem a Nicem uděláte.

Láska a romantika osloví nejen čtenářky, které touží si občas zamilovaně vzdychnout. Rozvíří vám motýlky v břiše, ale nepůsobí přehnaně, aby odradila ty, kteří nemají zrovna náladu na nějaké sladké cukrování. Ve světě mafie se na lásku nahlíží trochu jinak a přesto je silná a pevná jako skála. 

Nebezpečí, násilí, agresivita a boj o vlastní život je v této knize velmi dobře ztvárněn. Thrillerové prvky dělají z této young adultky neobyčejné, temné a smyslné počtení přesně, jak slibuje text na knižní vazbě. Nemyslím si, že by někoho snad něco odradilo, i když některé situace nejsou zrovna pro citlivé dušičky. 

Závěr je velmi krásný, dojemný a silný. Má v sobě uhrančivé kouzlo, díky kterému budete na knihu ještě dlouho vzpomínat a nejspíš si brzy na to celou trilogii Krev za krev přečtete znovu, abyste si ji užili dosytosti. Catherine Doyle si dala záležet, aby vám předvedla show plnou života. Většina čtenářek si bude všechny tři díly skutečně hýčkat, protože téma je krásně a neotřele zpracované. 

Co na Mafiosu říká Chensie? Hlavní hrdinka mi opravdu přišla hodně nesympatická, prala jsem se s ní, nadávala nad její naivitou a hloupostí. Zatínala zuby, když jsem četla dál. Ale i přesto jsou ostatní postavy skvělé, romantika a drsné akce víc než zajímavé, takže jsem si četbu opravdu užila. Hlavně závěrečná část byla opravdu akční, přesně podle mých představ, a konečné řešení si mě získalo. Opravdu dojemný konec celé trilogie. Autorka rozhodně psát umí a tohle téma si doslova podmanila.

Co může čtenářkám vadit?
* Hlavní hrdinka Sofie může někomu pocuchat nervy, ale věřte mi, že s ohledem na příběhy to za to rozhodně stojí. 
* Mafiosu nelze číst jako samostatný román. Bez znalosti předchozích dílů budete naprosto ztracení.
* Text obsahuje cizí slova, která nejsou přeložená. Někdy je potřeba si je dohledat, jindy je pochopíte z kontextu.

Komu bych knihu doporučila? 
Získaly si vás předchozí díly Vendeta a Inferno, tak třetí díl budete opěvovat. Je totiž ještě lepší a to natolik, že budete lapat po dechu! 


Knižní obálka: 
K této trilogii mi ty knižní obálky neskutečně sedí. Jsou kreativní a zajímavé, mají v sobě neobvyklé prvky stejně jako samotné knihy. Líbí se mi to. Rozhodně bych na nich nic neměnila, protože dokonale poukazují, jak na žánr, tak i svět, který Catherine Doyle tak šikovně vymyslela.




Anotace: 
Sofie žije v nebezpečné lži – pod ochranou obávaného mafiánského klanu se snaží vést normální život. Taková přetvářka však nemůže trvat navěky. Její srdce patří muži, jenž má na rukou krev, a Sofie se stává terčem znepřátelené rodiny. Chce se pomstít těm, kteří jí nejvíc ublížili, dokáže za to však zaplatit cenu a stát se mafiánkou?

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2017
Žánr: Young adult, Thriller
Ze série: Krev za krev (3)
Počet stran: 375
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.