Recenze: BÍLÁ TĚLA (Jane Robinsová)

Zapeklitý milostný thriller pro náročné! 



Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Očekávala jsem od Bílých těl běžné čtení, obávala jsem se, že milostný románek bude všechno, jen ne zajímavý. To jsem se ale parádně spletla. Najednou se přede mnou rozehrál úspěšný a propracovaný thriller, který mě doháněl k šílenství svými indiciemi, maličkostmi, pastmi a doslova mě pohltil. Proč? 

Styl psaní v ich-formě přítomného času je obdobně vláčný a specifický jako u historických románů. Alespoň já jsem z prvu byla zmatená tím, že se nejedná o historický román, ačkoliv text mi to naznačoval. Podle kapitol se však snadno orientujete, protože jsou nadepsány roky, ve kterých se příběh odehrává. Jane Robins se neobávala zabrousit i do vzpomínek a zobrazit tak naprosto všechno, co k odhalení potřebujete...

Začátek knihy nás do roku 2007 zavádí k poslednímu dni atraktivního Felixe, který je skutečně okouzlující osobnost. Dokáže ovládnout svět, aby mu ležel u nohou. Proč ho však najdou v jeho hotelovém pokoji mrtvého?

Hlavní hrdinka Callie zbožňuje svou úspěšnější, vřelejší a průbojnější sestru. Sama se nesměle pasovala na její stín a když o ni má obavy, začíná skládat jednotlivé dílky skládačky k sobě a děsit se svého objevu...

Tilda je úspěšná herečka, která se do Felixe zamiluje velmi rychle a silně. Je to ten pravý. Ona to ví a sestřiny nářky, obviňující telefonáty a obavy jsou jí jen na obtíž. Tilda sama moc dobře ví, po čem touží.

Pestré a komplikované charaktery jsou pohlcující a doslova ovládají celý děj příběhu. Autorka vám dává možnost poznat je nejprve z jedné a později i z dalších stran, dokresluje jimi celou mozaiku a krásně doplňuje příběh. 

Propracované postavy nejsou jedinou součástí nejednoznačných tajů, které hlavní hrdinka vidí doslova všude. Je to ovšem skutečnost nebo pouze mámení její mysli? Pokud máte v oblibě pátrání a přemýšlení nad samotnými zvraty, budete doslova nadšení. Žádné polopatické vyprávění, nádech klamných vyznání, vzpoura emocí i brilantní zobrazování příhod, které by mohly být na první pohled obyčejné, pokud by je však nelíčila Jane Robinsová. 

Silné emoce jsou především v knize, nevztahují se na čtenáře, protože ten je povětšinou oblouzen zajímavým vyprávěním, všímá si i detailů a snaží se rozluštit zdánlivě obyčejný příběh, ústící v thriller, který vás pohltí. 

Láska, romantika a sesterské pouto, které někomu může připadat až psychedelické, je reálně sepsáno. Cítíte vzrušení, ale především se zajímáte o děj, který v této knize prostě hraje prim i se všemi těmi textovými hříčkami a slepými uličkami. 

Psychologie k thrillerům pro náročné patří a v knize je velmi šikovně ztvárněná. Nebudí přílišnou pozornost, nezahlcuje vás, ale přesto cítíte přítomnost a uvědomujete si psychologické prvky, které ovlivňují postavy i děj. 

Závěr pro někoho může být devastující, pokud se do knihy vžiije. Odhadnete titul správně? Šli jste podle indicií a odhalili pravdu? Budete nadšení, jestli toužíte po vhodném konci, který vás i přes to všechno překvapí. 

Tato kniha není vhodná jako odpočinkovka pro nenáročné čtenáře, jakmile si ji za tímto účelem pořídíte, budete víc než zklamaní. Příběh si zaslouží mnohem víc pozornosti, než jste oddechovce schopní dát. Thriller je pohlcující se všemi svými pastmi, krásami i bludy a náročný čtenář bude jako doma, pokud chce pátrat a toužit po dobrodružství, které je schopně promyšlené a skvěle předložené. Doporučuji všem čtenářkám, které touží po milostném labyrintu, ze kterého není snadná cesta...


Knižní obálka: 
Je perfektní. Zvláštní, doslova podivná. Stejně neobvyklá jako samotný příběh. 




Anotace: 
Od narození jsou dvě – sice dvojčata, ale každá jiná. Tilda je citlivá a labilní, přesto se jí podaří prosadit ve světě filmu jako herečka. Callie je nenápadná a nejistá a cítí potřebu dávat na sestru pozor. Callie zaskočí, když začne Tilda chodit s bohatým Američanem. Nejdřív je nadšená, ale postupně v ní narůstá podezření, že by Felix mohl být pro sestru nebezpečný. Se svými obavami se svěří na internetovém fóru zaměřeném na problematické vztahy s muži se sklony s násilí. Tilda se za Felixe vdá, ale podezření Callie stále narůstá. Potom je však Felix nalezen v hotelovém pokoji mrtvý. Policie vylučuje cizí zavinění, ale Callie, která celý život pozoruje okolí, je jiného názoru…

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018
Žánr: Thriller, Literatura světová
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.