Top 2017 pro náročné čtenáře!

Jelikož je pro mě obtížné (takřka nemožné) vybrat jen jednu knihu, rozhodla jsem se vytvořit sérii článků a zhodnotit tak literární rok 2017. Všechny knižní světy, které jsem přečetla naleznete v článku Splnila Chensie Meziřádkovou knižní výzvu? Bylo jich přesně 150, z toho 82 zahraničních a 67 českých. České tituly totiž čtu v rámci projektu Podpora českých autorů

V tomto článku naleznete zejména knihy pro náročné... To je hlavní téma, kterého jsem se rozhodla držet a vydat ho jako první. Které romány si vás získají, i když jste vybíraví a chcete to nejlepší? Pomohu vám s výběrem!



>> Sledujte nás na Instagramu a FB Svět Mezi Řádky, ať vám nic neuteče! 



Malý život - H. Yanagihara 

Odeon, Knižní Klub, Euromedia

Pravdou je, že tuto obsáhlou publikaci neocení každý. Chce to náročného čtenáře, který se svede rýpat v životě druhých a nevadí mu protloukat se bezútěšným životem s hrdiny, kteří jsou velmi lidští a skuteční. Kontroverzní náměty autorka doslova delikátně zobrazila a vše podtrhla silnou psychologickou stránkou.



První láska, poslední pomazání - I. McEwan

Odeon, Knižní Klub, Euromedia

Chcete něco upřímného, ryze lidského a nechutného? Autor dokáže psát tak brilantně, že doslova cítíte tlející odpadky, které se hromadí v rohu pokoje. Vnímáte odpornost lidské povahy, její úskalí i klady, které se ztrácejí v beznaději života. Naprosto úchvatná a pro mě takřka mistrná sbírka povídek!


Má ji rád/Nemá ji rád - S. Bolton

Domino

Jedna z nejpromyšlenějších a nejpovedenějších knih, kterou jsem měla možnost číst. Obsahuje nejen spletitý a působivý kriminální příběh o vrahovi, ale také spousta podstatných faktů, které dokreslují reálnou podstatu celého dění. Osobně tu lásku, která tam panuje, vidím jako cosi půvabného a zvráceného. Jedna z nejromantičtějších knih pro náročné, která se mi kdy dostala pod ruku...



Něco víc - Patrick Ness

Slovart

Této knize musíte přijít na chuť a hlavně nad ní přemýšlet. Patrick Ness je velmi výjimečný spisovatel a vždy do svých děl zapracuje něco navíc. Pointu, která náročného čtenáře sevře a otevře mu oči, ať chce nebo ne. Pravda je, že i já jsem byla závěrem titulu zaskočená a chvíli jsem tápala, co tím vlastně myslel... A pak mi to došlo. Dokonalé, reálné a tragické. Tuhle na první pohled zvláštní četbu je potřeba si vychutnat a vnímat, jako by měla ovlivnit váš život. Pak to teprve udělá.



Povídky podivných - Ransom Riggs

Jota

Ačkoliv mi neučarovala trilogie Sirotčinec paní Peregrinové, tak naopak tato sbírka povídek se mi stala dokonalým knižním pokladem. Hlubokomyslné příhody jsou fantastické, autor oplývá skvělou fantazií a navazuje tak na svět paní Peregrinové - nepozastavuje se na místě, dokonce ho rozšiřuje a umožňuje tak čtenářům větší rozhled.



Blízko obzoru

Omega, Knihy Dobrovský

Nejedná se o obyčejnou romanci, jak by se mnozí mohli domnívat. Tento příběh v sobě skrývá mnohem víc. Je takřka vyprávěním o nesnadném a bolestivém životě, o skutečnosti, která všem vyrazí dech. Informuje o silném a aktuálním tématu, které je podle mého potřeba znát, protože se s ním můžete v běžném životě setkat, aniž byste to tušili...



Buzíčci - Jan Folný

Host

Překvapím vás třešničkou na konec. Jedná se o LGBT tématické povídky, které vypovídají o lidskosti, různorodosti lidí a jejich symbolem je každodenní boj o lásku, o zbavení samoty a beznaděje. Neuvěřitelně silná sbírka povídek zobrazuje obyčejné lidské osudy homosexuálních lidí, které se neliší od našich vlastních obav a emocí. Ráda bych vyzdvihla, že autor vložil každému charakteru silnou osobnost, dokáže vás přesvědčit o jejich skutečné existenci i přesto, že měl k dispozici jen krátký prostor, aby vše vylíčil. 


Souhlasíš s mým výběrem?
Přidal/a bys nějakou knihu nebo naopak ubral/a? 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.