Recenze: KDYŽ JSEM TĚ ZTRATILA (Kelly Rimmer)

Molly a Leo bojují za lásku! 

Uvědomuju si, že je možné někoho z celého srdce milovat, ale zároveň ho se stejnou mírou vášně nenávidět. (Str. 9) 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Ikar na FB

Chci zakoupit titul Když jsem tě ztratila!


Když jsem tě ztratila je román, který je možné si díky názvu a knižní obálce splést s některým z titulů Jojo Moyes. Ovšem obsahově je příběh úplně jiný. Drsnější, protřelejší a silně zobrazuje realitu, kterou autorka báječně vykreslila. Nesnadná životní etapa Molly a Lea, která se před vámi rozprostírá, je propracovaná a důmyslná!

Vyprávění v ich-formě se dělí na minulý a přítomný čas, kdy autorka velmi jedinečně a šikovně sepsala úhly pohledů hlavních hrdinů. Je víc než zajímavé přihlížet, jak odlišně vnímají a jednají. Styl psaní u každého úhlu pohledu dokresluje jinou atmosféru, což je působivé. Při vyprávění Molly je vše jemnější, zatímco Leovy texty působí chladně a surově. Pohledy se střídají na přeskáčku již od prvních kapitol. 

Příběh začíná vyprávět hlavní hrdinka Molly, která trpělivě a bezmocně sedí u nemocniční postele a vyčkává, až/jestli se její manžel vzbudí. Prodělal závažné zranění, po kterém ho lékaři prakticky už odepsali, ale on je velký bojovník... Největší zvrat nastává brzy poté, co se Leo probouzí a nevzpomíná si na poslední čtyři roky svého života. Tedy doby, kdy se potkal s Molly... 

Leo vás od začátku provází svými vzpomínkami, které se pomalu vynořují z jeho mysli a něžně zobrazují setkání i postupné zamilovávání obou hrdinů. Jenže vše není tak krásné a jemné, do vzpomínek začnou zasahovat i manželské problémy, o kterých se Molly schválně nezmiňuje...

Nikdy by mě ani na chvilku nenapadlo, že by se nám to nemuselo podařit, byla jsem přesvědčená, že moje láska k němu dokáže překonat cokoli. (Str. 55)

Molly je dcera bohatého podnikatele. Má svůj vlastní svěřenecký fond a po finanční stránce si žije jako v bavlnce. Je dravá a milující a když se po dlouhé době setká s Leem, všechno se jí vrací. Vzpomínky na milovaného bratra, na smělost života, když se cítila svobodná... 

Leo je neochvějný a drsný novinář, který svou práci miluje nade vše. Nedokáže bez ní být, ať je sebevíc nebezpečná, protože se nebrání jít ani do válečných zón. Nevadí mu schytat kulku, hlavně když získá to, proč přišel. Na první pohled je pohledný, ale velmi surový a chladný právě díky tomu, co už si stačil prožít... 

Postavy jsou živé, autorka se snažila jít do hloubky a zobrazit je ve svém romantickém románu velmi osobitě a reálně. Povedlo se jí to, určitě nebudete zklamaní. 

Byla rozmazlená, sobecká a manipulativní - ale on ji i tak miloval. (Str. 147)

Děj se tedy proplétá střídavě přítomností a minulostí, kde se odkrývají veškeré hezké, ale i nostalgické chvíle plné zoufalství a hádek. Leo a Molly nemají svůj romantický příběh jednoduchý. Ani by o to nestáli. Oba jsou bojovníci a vy máte šanci pozorovat je při té nejstrastiplnější cestě, kdy se snaží zachránit své manželství... 

Oddechová romantika není nijak přeslazená, spíše je přizpůsobená ženám, které nechtějí žádné sladké čtení, ale naopak přímou realitu, která není pouze plná radostí, ale i strastí. Kelly Rimmer nepopisuje žádné erotické okamžiky, což by tento oddechový román pro náročnější čtenářky spíše zkazilo. 

Nemusíte mít obavu, že by se autorka zaobírala zbytečnými texty nebo zobrazovala něco, co není v textu potřebné. Především se zaměřila na vztah hlavních hrdinů a poukazuje na to, jak je nutné dělat kompromisy a tolerovat se, pokud chcete jít životem společnou cestou. Jejich společné bytí není snadné, ale snaží se... Je pravda, že se ty hádky týkají podstatné věci, ale to v někom může vyvolat pocit, že se prakticky opakují a nenachází se řešení. Je nutné vytrvat až do samého konce. Dokážou nakonec být spolu i přes všechny překážky?

Tento román velmi skutečně a jasně vykresluje manželství se všemi jeho klady i zápory, což je jistě výjimečné, ale pokud hledáte klasickou romantiku, tak zřejmě nebudete spokojené. Komplikované charaktery k sobě velmi dlouho nacházejí cestu a především se krásně zobrazuje i v detailech, jak se měnily a jak budovali vztah. Autorce se podařilo skvěle to vystihnout. 

Závěr už je trochu více dojemnější, což  je očekávané. Stále si však Kelly Rimmer drží svou laťku a nesklouzává k patosu. Bylo velmi příjemné číst o tom, jakým způsobem se dá život ovlivnit... 

Koukej se rychle sebrat, Leo. Koukej být chvíli chlap, alespoň kvůli Molly. (Str. 277)

Co na příběh říká Chensie? Byla jsem mile překvapená. Očekávala jsem něco jiného, ale to, co mi autorka ukázala, mě velmi potěšilo. Inteligentní román pro inteligentní ženy, které chtějí mít možnost nahlédnout do spletitého vztahu, je propracovaný a důmyslný. 

Komu bych titul doporučila? 
Jste romantičky, ale stejně chcete být nohama na zemi a nepodléhat zbytečným emocím nebo hysterickým jednorožcům? Když jsem tě ztratila je přesně pro vás! 


Knižní obálka: 
Kupodivu mi přijde dost jemná, protože celkový obsah je mnohem zádumčivější a tvrdší. Líbí se mi, že je v papírově hrubé verzi, ale ty pastelové barvy se k Leovi a Molly rozhodně nehodí. 



Anotace: 
Když se Leo a Molly vezmou, jsou bez sebe štěstím a zamilovaností. Léta manželství uplývají. Leo je válečný dopisovatel a při jedné misi se přihodí nečekaná tragédie; je vážně zraněn a ztratí paměť. Molly se o něj oddaně stará, pomáhá mu vzpomenout si na jejich lásku a brzy se do sebe začnou znovu zamilovávat. Jenže Molly něco tají. Jak se s manželem nanovo sbližují, bojí se, aby se mu paměť nevrátila úplně. Vzpomněl by si totiž, že s jejich manželstvím to už před zraněním bylo nahnuté. Co když ho Molly bude muset ztratit i podruhé?

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017
Žánr: Literatura světová, Romány pro ženy
Počet stran: 382
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.