Recenze: FANDOM (Anna Day)

Podmanivé fantasy plné překvapení! 

„Moji bližní, Gemové, dnes jsme se tady shromáždili, abychom se stali svědky smrti těchto Impů. Provinili se krádeží, znásilněním a vraždou.“ Dav zaburácí. „Proto v zájmu zachování dokonalosti našeho světa musíme tyto nedokonalé tvory... tuto chamraď... eliminovat.“ (Str. 39)


Fandom je vlastně sdružení fanoušků sci-fi, fantasy, hororu a příbuzných žánrů, což je podle mého ten nejvýstižnější název, jaký kniha mohla získat. Titul, který na svět přivedla talentovaná debutantka Anna Day, je samostatným románem, který vyšel v březnu u nakladatelství Baronet. Osobně doufám, že autorka bude ve své literární činnosti pokračovat a zahrne nás spoustou dalších knižních světů. Chcete vědět proč?



Styl psaní v ich-formě budoucí času je čtivý, obratně ztvárňuje román na pomezí žánrů young adult a new adult. Má všechno, co byste od takových knih čekali, ale přitom dějově ještě mnoho navíc. Středně dlouhé čtivé kapitoly bez nadpisů jsou pouze očíslované a přirozeně plynou. Někdy máte pocit, že se lehce vlečou a jindy zas působí tak silně dynamicky, až vám stránky před očima doslova mizí. V knize se často objevuje výraz kánon, které není vysvětleno, a pokud jej neznáte, můžete být zmatení. Ovšem dá se definovat jako soubor pravidel, kterými by se mělo vše v příběhu řídit.

Fandom začíná prologem, který vás nepřekvapí. Díky anotaci něco takového tušíte a tak jen pokračujete na první kapitolu, která je pro děj kýžená a přesto vás může znechutit. Dozvíte se v ní totiž prakticky shrnutí děje fiktivní knihy Šibeniční tanec, podle které se má odehrávat Violetino vábivé dobrodružství. Jelikož autorka vylíčí vše za čerstva hned v úvodu, mohou vás začít sužovat obavy, jestli vás tedy ještě vůbec něčím nadchne a překvapí, když už vlastně všechno víte. Jenže omyl! Anna Day vás převeze na celé čáře stejně jako své hrdiny. Ačkoliv víte děj, nestačíte zírat, co všechno se dozvídáte a hlavně, co všechno se odehrává jinak, než by mělo! 

Violet tedy poznáváte ihned. Je to normální dívka, která je nepřehnaně hezká a má stejné obavy jako její vrstevníci. Nechce se někde ztrapnit a v některých chvílích by byla nejraději neviditelná, protože nemá takovou sebejistotu například jako její kamarádka Alice. 

Ta je známá spíše jako Animovaná Alice, protože pod tímto pseudonymem píše a publikuje na internetu fanfikce Šibeničního tance. Je díky tomu známá, ale sebevědomí jí dodává hlavně fakt, že je opravdu krásná. 

Hrdinové působí reálně, i když v některých případech předvídatelně. Někdy jsou postavy až příliš černobílé a jsou zobrazené víceméně povrchně, ale to se jedná především o ty vedlejší. S těmi si autorka dvakrát nevyhrála a nechala je spíše jako nutné loutky. Ústředí postava je vykreslena nejzdařileji. 

Jednoduchý děj je působivý především díky tomu, jak snadno se autorce podařilo spojit Violetinu realitu a knižní svět v podobě fantasy v jedno. Prolínající linie jsou jasně viditelné a přesto nepůsobí rušivě, ale právě naopak v tom tkví jejich největší síla. Ačkoliv byste mohli díky začátku skepticky předpokládat, že dílo bude povrchní a ničím vás nepřekvapí a neobohatí o žádný literární zážitek, pletete se. Naštěstí pro všechny čtenáře se autorka nebála jít do hloubky a promyslet si kontroverzní téma, které sice už bylo několikrát ztvárněné, ale díky jejímu pojetí zní novodobě a osobitě. 

Podstatným námětem se totiž stává dystopický svět, ve kterém jsou na vrcholu Gemové. Gem je prakticky geneticky modifikovaný člověk. Naprosto nový a dokonalý druh lidí, kteří mají za to, že díky své perfekčnosti mohou všem vládnout jako despotičtí tyrané. Opakem Gema se tak stává Imp. Imperfektní člověk, který neprošel žádnými úpravami a je to prakticky běžný obyvatel planety se všemi nedokonalostmi. Gemové se snaží podřízené a obyčejné Impy ovládat. Ačkoliv jim Impové slouží, i přesto je věší a dělají z toho velkou událost, obdobnou středověkým popravám, kterých se lidé účastnili. Už tušíte, že ačkoliv se autorka snaží obrousit té krutosti hrany, tak i přesto se do vás nelítostně zabodávají a zobrazují vám působivou společnost, která je bezcitná a nelítostná. V tomto případě bych vás měla varovat, že Anna Day se sice nesnaží za každou cenu šokovat a bouřit ve vás emoce, ale i přesto se dočtete několika nechutností, nad kterými zůstává srdce stát a zaplavuje vás děs, jste-li citlivější. Jelikož se jedná o takový drsný příběh, objevují se v knize také vulgární slova. Nepříliš, ale jestli je nemáte v oblibě, tak si jich určitě všimnete. 

Ačkoliv tedy znáte z první kapitoly zkrácenou verzi Šibeničního tance a máte pocit, že je vše nalajnované nenechte se zmýlit. Všechno může být úplně jinak. Přirozené a atraktivní zvraty jsou jednou z nejpodstatnějších částí románu. Doslova ho vyzdvihují, protože autorka umí velmi šikovně a autenticky manipulovat se svým dějem. Pravda, některé situace zavání účelovostí, ale to lze v záplavě povedených situací lehce přehlédnout. 

Láska a romantika v promyšleném dobrodružství je opravdu sladká. Nemusíte mít obavy, že by byla přehnaná, ale s ohledem na podmanivý děj a hříšnou krutost dokáže opravdu zapůsobit a učarovat vám. Především, když se dotýká hrdinů, kteří jsou v některých chvílích opravdu výrazní. Román je emotivní. Nenutí vás plakat, ale vnímáte všechny emoce, které z něj snadno vyplývají a prožíváte je spolu s postavami v dramaticky vypjatých scénách, nepostrádajících napětí. 

Humor je veskrze lidský a upřímný. Myšlenka na to, že se běžní smrtelníci ocitnou někde, kde jsou naprosto mimo mísu, pokud nevyužívají svých znalostí z knihy, je už sama o sobě vtipná. A to netušíte, jak si s jejím zpracováním pohrála Anna Day! Pravdou je, že díky dívčím rozhovorům, které jsou svěžím prvkem knihy, se dílo zalíbí zřejmě více ženám. Muži by možná dívčí plkání, které není přehnané, tolik neocenili. Díky tomu se může zdát, že děj obsahuje pasáže, které nejsou nikterak podstatné a bylo by možné je klidně vynechat. To ovšem záleží na pocitech samotných čtenářů, někomu naopak takové příjemné texty budou vyhovovat.

Jste-li obezřetní čtenáři, kteří si dovedou všímat i malých náznaků, tak brzy pochopíte, co se vlastně děje a jakým směrem s vámi děj smýká. Pro ty, kteří v textu indicie přehlédnou, budou konečné kapitoly opravdovým a parádním překvapením, na které jiní budou netrpělivě čekat. Přece jen z náznaků poznáte něco, ale nikoliv všechno. Nostalgický závěr je plný emocí. Pokud jsem to pochopila správně, tak autorka snad naznačuje, že chystá druhé pokračování... Takhle to přeci jen nesmí skončit. 

Fandom bych doporučila všem, kteří chtějí prožít neotřelou a propracovanou oddechovku, která vás nepřestane překvapovat!

Z opic se stali Impové, z Impů rebelové - vrchol lidské revoluce. (Str. 104)

Jak Fandom zapůsobil na Chensie? Začátek mě trochu zarazil, obávala jsem se, že se bude jednat o povrchní dílo a tak jsem se do čtení pouštěla skeptická, přestože jsem se na román hodně těšila. To rozčarování však brzy přešlo, protože se přede mnou otevřelo něco neobvyklého, takřka dokonalého tím, jak mě dokázalo přemoct a udivovat. Musím uznat, že si mě Anna Day hodně získala. Něco takového jsem opravdu nečekala. Bylo několik okamžiků, které mě dojaly a závěr nejvíce. Jestli autorka pracuje na pokračování, doufám, že v České republice opět vyjde kvalitní překlad. 


Knižní obálka: 
Ilustrace je velmi přitažlivá, poukazuje na nebezpečí a jedinečnost samotného Fandomu.




Anotace: 
Violet a její tři přátelé se chystají na sraz fanoušků veleúspěšného filmu Šibeniční tanec, kterého se účastní i představitel hlavní postavy. Pečlivě vyrobené kostýmy jsou připravené, vysněná chvíle na dosah. Ale při takzvaném comic-conu dojde k nevysvětlitelnému posunu v čase, při němž se Violet s přáteli ocitá ve skutečném světě svých fiktivních idolů, v dystopické společnosti plné násilí a chaosu. Během prvních vteřin ve smyšlené říši však Violet zaviní smrt hlavní hrdinky a je nucena sehrát její roli přesně tak, jak byla napsaná ve filmovém scénáři, tedy včetně úkladů, milostného vztahu i konečného završení. Avšak i fiktivní postavy a příběhy žijí svým vlastním životem…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Fandom (1)
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.