Recenze: POVEDENÁ DVOJKA BAMBALANDA A ŠTRUNTALANDA (Jiří Šandera)

Vřelá a zábavná dobrodružství domácích skřítků! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Jiří Šandera
Jiří Šandera na FB

Chci zakoupit titul Povedená dvojka Bambalanda a Štruntalanda!


Horká novinka z nakladatelství Jiří Šandera je vlastně volným pokračováním velmi krásných a zábavných příběhů skřítků Bambalanda a Štruntalanda, které vypráví sám autor jako by u nich byl přítomen. První díl, který jsem pro nakladatelství rovněž recenzovala, se v některých věcech liší, protože u tohoto druhého je něco málo navíc a rozhodně to přivítáte! Jestli se vám zalíbila jednička, dvojku si užijete jedna báseň. 




Styl psaní je obdobný jako u prvního dílu, jen může působit lehce jemněji, jako by skřítci už přeci jen trošičku dospěli a jejich roztomilé rošťárny se trochu uklidnily. Samozřejmě opět nechybí nějaká ta říkanka, která obsah obzvláštňuje. Vyprávění v er-formě je dynamické a snadno vtáhne do děje.



A je to tu zas! Zábavní skřítkové s netradičními jmény uvidíte opět v akci! Stačí jen otevřít knihu, dívat se na kresby a zapojit vlastní představivost. Jiří Šandera si pro vás totiž připravil nové a působivé dobrodružství, které si děti zamilují. Kdo by nechtěl takové dva milé pomocníky doma? 

V úvodu se s vámi skřítci jak se patří přivítají a navnadí vás na devět velmi hezkých a kouzelných příběhů. Tato kniha je na rozdíl od první o pár stránek delší a tak vás čeká jedna povídka navíc včetně přívětivého úvodu.



Hrdinové jsou velmi přátelští, vtipní a vychytralí tím nejlepším způsobem. Nikdy nezopakují žádnou lotrovinu dvakrát, vždy se snaží originálně děti pobavit svými nenásilnými a dobrosrdečnými zážitky. Jediným problémem nejspíš zůstává, že se jejich jména nesnadno vyslovují dospělým, natož pak dětem. 



Není nouze ani o Juráška a Kačenku, které jste v prvním díle měli šanci poznat. Děti o trošku povyrostly, ale na své skřítky nezanevřely. Vždyť jsou to jejich nejlepší kamarádi, kteří na ně dávají pozor! 


První díl Bambalanda a Štruntalanda ilustrovala Vendula Kramářová, tento druhý naopak ilustrátor Petr Lorenc. Kresby jsou rozdílné, s ohledem na první díl, kde byly laděny spíše do chladnějších barev a neobvyklosti jsou spíše uhlazenější a jemnější, směřované do teplejších barev. Prakticky to nikterak nevadí, ale pokud jste doufaly, že si právě v tomhle budou tituly podobné, budete zklamaní. 
Kniha díky stylizování do  hřejivějších barev opravdu tak i hřejivěji působí a proto mohou mít malí čtenáři tento díl více v oblibě, protože jak je známo, povětšinou děti tíhnou přece jen ke slunečnějším barvám. 



Je zajímavé, že ačkoliv modře laděný první díl vyprávěl spíše o letním období, tak tento titul spíše v letním provedení naopak vypovídá především o zimním období. Jestli to autor obrátil záměrně, nemám tušení, ale je to neobvyklé. Někdo tuto jedinečnost ocení, další ji možná vnímat nebude, v žádném případě však určitě není na škodu. 



Titul nepostrádá kouzlo a rozkošný dětský humor. Na to už jste si u knih Jiřího Šandery určitě zvykli. Jsou totiž v každé jeho knize, někde působí více a někde méně, ale vždy je přítomné. To je velký plus pro malé i velké snílky, kterým příběhy jdou přímo na ruku. 

 

Horkou novinku bych doporučila všem, které příběhy skřítků potěšili již v prvním díle. Dobré je, že pokud se vám do prvního dílu nechce, můžete si zkrátka jen pořídit tohle volné pokračování a užít si skvělá dobrodružství! 


Knižní obálka: 
Originální, veselá, vřelá a plně odpovídá příběhu. Barevná ilustrace je velmi přívětivá a líbivá.




Anotace: 
Koupit eknihu
Dovolte, abychom se vám představili.
Jsme hodní domácí skřítkové Bambalanda a Štruntalanda. Máme kouzelný klobouk, čarovnou hůlku a mluvící rádiovku s anténkou. Nikdy se nenudíme. Děláme všelijaké kousky a je s námi legrace. Někdy se nám taky něco nepodaří a občas něco vyvedeme. Bydlíme v domku s dětmi Kačenkou a Juráškem. Jejich maminka o nás říká, že jsme povedená dvojka.

Kvůli naší zvědavosti se málem utopíme ve sklenici od okurek. Lidé si nás spletou s Marťany a náš klobouk s létajícím talířem. Při hlídání malé holčičky se naučíme důležitá kouzelná slůvka. Když Jurášek zaspí, zachráníme ho od ostudy. Pomůžeme Ježíškovi roztřídit vánoční přáníčka. Řešíme záhadu dlouhých nosů a jednomu z nás vyroste na hlavě smrček…

Chcete vědět víc? Tak začněte listovat v této knize.

Nakladatelství: Jiří Šandera
Rok vydání: 2018
Žánr: Pro děti a mládež, Pohádky
Počet stran: 54
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.