Recenze: SLUNEČNICE (Sarah Winman)

Literární dar pro náročné čtenáře!

Na tom, jak se na něj druzí dva dívali, něco bylo, a právě proto stál uprostřed a pevně je oba objímal. Jako by je nikdy nechtěl pustit. (Str. 196)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.
Nakladatelský dům Grada na FB

Chci zakoupit titul Slunečnice!


U nakladatelství Grada vyšel velmi působivý a osobitý román pro náročné čtenáře! Takřka milostný příběh určitě nebude opomenutý, jelikož je knižním darem. Vím, že knižní obálka se nesetkává zrovna s úspěchem, jelikož by se ilustrace hodila spíše k románu pro dospívající dívky než čtení na úrovni. Nenechte se tedy zmást obálkou a přečtěte si, co můžete od knihy očekávat. 

Styl psaní je velmi nadlehčený, poetický a místy příhodně výrazný. Jeho poetismus se skrývá v oduševnělosti díla, nikoliv umělé okrase. Pro autenticitu příběhu se autorka velmi vhodně rozhodla  sepsat dílo až na dřeň, obsahující také vulgární slova. Ta nejenže nepůsobí rušivě, ale podtrhují právě onu upřímnost. Největší zvláštností je, že titul neobsahuje označenou přímou řeč. Pro některé čtenáře to může být výzva, pokud jste zvyklí hltat text. V tomto případě je nutné zvolnit a prožívat, abyste se zbytečně neztráceli.

Zastavil se u stěny naproti dveřím, kde visíval matčin obraz Slunečnic. Často před tím obrazem zůstala náhle stát, a cokoliv přesně v tu chvíli říkala nebo dělala, se rázem zastavilo v přítomnosti žluté barvy. Byla to její útěcha. Její inspirace a zpovědnice. (Str. 45)

Kniha začíná příběhem Dory Juddové v roce 1950, matky Ellise. Poprvé se setká s obrazem Slunečnic malíře Van Gogha, který se pro ni stane kvůli jednomu podstatnému odhodlání, důležitý... Ellis vypráví svůj příběh v roce 1996 a proplétá se emotivními vzpomínkami na lásku a přátelství. Na lepší časy. Následuje ještě emotivnější vyprávění z úhlu pohledu Michaela z listopadu 1989, který je gay a prochází si nesnadnou láskou ke svému příteli, kterého zachvátila choroba... Závěr se odehrává ve Francii v červnu 1996 z úhlu pohledu Ellise a vše dokresluje...

Uvěřitelní, pestří hrdinové mají reálné a dojemné starosti. Ačkoliv se s nimi život nemazlil, dokážou vás zaujmout svou vnitřní silou. 

Neskutečně emotivní román s sebou přináší velmi působivé, hodnotné a drsné náměty - homosexualita, ztráta blízké osoby, atd. Inspirace obrazem známého malíře Van Gogha je třešničkou na dortu. Emoce na vás skutečně budou hodně útočit, ale nejedná se o nic násilného, ani nutícího k pláči. Naopak přirozené a lehké vyprávění silně nostalgické líčí zvraty a mimořádné hlubší myšlenky.

Máma chtěla, abych dělal umění, řekl.Na to nepotřebuješ plátno, opáčila. Kdysi jsem znala plechaře, který na těch autech pracoval, jako by je osobně sochal. Smiř se s tím, chlapče. Smiř se s tím. (Str. 58)

Na jisté kouzlo a vznešenost poukazuje ztvárnění na úrovni, které potěší náročnější čtenáře, jež si chtějí přečíst něco neobvyklého a hlubokomyslného. Věřím, že si své čtenáře kniha najde a oni ji ocení jako skutečný dar. Autorka se nevyhýbá ani temnějším tématům, surovým popisům skutečného života.

„Nevím, co je za den, na dnech přestalo záležet.“ (Str. 101)

Co na titul říká Chensie? Není snadné o knize hovořit bez prozrazení informací. Silně emotivní kniha toho v sobě skrývá opravdu hodně. Poslední dobou se mi do rukou dostává dost emotivních titulů a čím více jsou melancholické, tím se to odráží také na mě. Proto takové příběhy nemám moc v oblibě, ovlivňují mě. Autorčin styl mě neoslovil natolik, ale jelikož je dílo opravdu kvalitní, nemohu než hodnotit kladně. 


Knižní obálka: 
Ačkoliv mně se neskutečně líbí, soudím, že by se spíše hodila k nějakému young adult/new adult příběhu a nikoliv ke Slunečnici, která se vymyká svou vznešeností.



Anotace:
Je to téměř milostný příběh. Ale tak jednoduché to není…

Nezapomenutelný a bolestně něžný nový román Sarah Winmanové, autorky světového bestselleru Když byl bůh králík, o lásce ve všech jejích podobách.
Všechno začne obrazem vyhraným v tombole: a těch patnáct slunečnic si na stěnu pověsí žena, jež věří, že chlapci a muži jsou schopni krásných věcí.
A pak jsou tu dva chlapci, Ellis a Michael, kteří jsou nerozluční.
A z chlapců se stanou muži a potom do jejich životů vstoupí Annie a tím se změní všechno a vlastně nic.

Ve Slunečnicích Sarah Winmanová navazuje na poetiku svých slavných románů Když byl bůh králík (česky 2012) a Rok zázraků (česky 2016). Její hrdinové hledají odpovědi na otázky: „Jaký by byl náš život za jiných podmínek? V jiném prostředí? V jiné situaci? Jak by se odvíjel?“ Příběh tří lidí svázaných přátelstvím, kteří nakonec zůstanou sami. Příběh o lásce, přátelství, ale také osamělosti a pochopení ve vás bude doznívat ještě dlouho po přečtení.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 200
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.