Recenze: NORMÁLNĚ JINÍ (Tammy Robsinson)

Young adult, kterému vládne láska i tragédie...



Za recenzní výtisk děkuji
 nakladatelství Cosmopolis - Grada
Nakladatelský dům Grada na FB

Chci zakoupit titul Normálně jiní!


Dojemný a láskyplný příběh nejen o lásce, ale i přátelství a rodině. Devatenáctiletí hrdinové to nemají jednoduché, ale bojují o svůj život ze všech sil ve vřelém a zábavném vyprávění. Titul je přirovnáván ke knihám Hvězdy nám nepřály a Než jsem tě poznala. Pročpak?


V ich-formě se rozvíjí vyprávění ve dvou úhlech pohledů - Maddy a Alberta. Poměrně krátké kapitoly se střídají a skvěle doplňují, panuje v nich autentická atmosféra a jistá nadlehčenost, ačkoliv to ani jeden z hrdinů nemá jednoduché...

Maddy je velmi obětavá, pracovitá dívka, která se rozhodla svůj život doslova omezit na to nejnutnější, aby se spolu se svou maminkou mohla starat o mladší autistickou sestru. 

B je autistická dívka, která dokáže v nevhodnou dobu říct to, co vás rozesměje. Postupem času její vtipkování působí až účelově, ale beztak si vás získá svou bezprostředností. Nakolik se autorka motivovala skutečnými příběhy autistů těžko říci, ačkoliv čtu knihy o autismu, s jejím popisem jsem se ještě nesetkala. 

Albert je devatenáctiletý kluk, který se ze všech sil snaží být sám sebou a přitom se zavděčit svému otci. Ten mu dává neustále najevo, že je pro něj jen přítěží a zklamáním. Albert se však nevzdává... a to ani v případě Maddy, která ho odmítá a nechce s ním jít na rande. 

Hrdinové jsou velmi příjemní. Najdou se dvě typicky záporné postavy, jinak především kladné. Přirozeněji by působilo, pokud by hrdinové nebyli vykreslení až natolik pozitivně, ale ve výsledku se to k ději hodí. 

Dějová linie se tedy proplétá Maddyiným a Albertovým životem. Každý z nich má své vlastní problémy a prožívá nelehké časy, se kterými se musí poprat, ale také romantické záchvěvy lásky. Autorka má úžasný smysl pro vřelou a přátelskou atmosféru, která v jemném a vtipném příběhu působí jako pohlazení. 

Přirovnání k titulům Hvězdy nám nepřáli a Než jsem tě poznala lze brát pouze v young adult žánru. První zmíněné dílo jsem nečetla, druhé však ano a chápu, čím je příměr způsobené. Ovšem obávám se, že pokud čekáte něco ryze na způsob Než jsem tě poznala, mohli byste být zklamaní. Jedná se o obdobný tragický příběh, který je však zpracován odlehčenější formou. Navíc v tomto případě náročnější čtenáři budou nepříjemně překvapeni náhlým účelovým zvratem, který s ohledem na předchozí děj působí spíše nepatřičně. Záleží na samotných čtenářích, jak zlom přijmou, ale Tammy Robinson nastolila případ jako danou věc, aniž by ho řádně vysvětlila a tím mu ubírá na upřímnosti. 

Od zlomové části se děj mění na dojemnější a ostřejší. Z milého a zábavného vyprávění se stává drama, kde i postavy vyznívají mnohem tvrději a všechno se svým způsobem začíná otáčet nebo hroutit. Některé scény mohou působit málo uvěřitelně nebo hraničí až se zbytečnou srdceryvností.

Láska v rámci ya je velmi něžná a spíše působí jako srdečné a hřejivé přátelství, které je jako romance teprve v rozkvětu. Neočekávejte žádné dráždivé intimní scény, ty by tento dojemný počin zcela zhatily. 

Závěr je naplněný nadějí a optimismem, jako by se autorka snažila své čtenáře ukonejšit. Je o to příjemnější, když neukončuje knihu záporně, protože ta vřelost byla tím nejlepším, čím své čtenáře obdařila. 

Kouzelné a dojemné čtení pro dospívající dívky v sobě má jiskru, lehkost a nenáročnost. Mohu doporučit jako oddechovou četbu s tragickou zápletkou, která vám utkví v paměti. 

Co na titul říká Chensie? Téměř celý román byl fantastický, skvěle se četl. Odpočinula jsem si a pobavila se a pak najednou nastal účelový zlom, který byl naprosto zbytečným klišé a pokazil celý můj dojem. Od té doby už jsem vše vnímala jen jako umělé a přehnané vypravování, kterým se autorka snažila hrát na city. Ovšem to je můj subjektivní názor, objektivně hodnotím titul lépe a vím, že některé čtenářky budou víc než nadšené. Užijte si čtení! 

Knižní obálka: 
Ačkoliv je ilustrace velmi zajímavá, působí spíše chladnějším dojmem, zatímco obsah je vřelý a zábavný. Chápu znaky, ale zřejmě by se k titulu hodilo něco mnohem přívětivějšího.




Anotace: 
Pokud ti nezlomí srdce, není to láska…

​Žádná rodina není ideální. Každá má svoje problémy. Devatenáctiletá Maddy dělí svůj život mezi práci ve fotolabu a péči o svou mladší autistickou sestru B, která vyžaduje celodenní péči. Stará se o ni společně s matkou a je smířená s tím, že už to tak bude napořád. Nemá čas na kamarády, na kluky, na věci, co ostatní v jejím věku běžně dělají. To poslední, na co myslí, je láska. Jenže jí to nevadí. Rodina je přece nejdůležitější... S tím by ovšem nesouhlasil devatenáctiletý Albert. Jediné, o čem sní, je odjet z domu, od otce, který ho nikdy nepochválí. Albert je podle něj jen břídil a flákač, který nikdy nic nedokáže. Pryč od bratra, který si libuje v urážkách všeho a všech.

Jednoho dne se Maddy a Albert potkají a toto setkání jim změní pohled na vše. Albert začne poněkud odtažité, a přitom okouzlující Maddy nadbíhat. Čím více se sbližují, tím více si uvědomují, že na své problémy nejsou sami a že jeden druhému mohou dodat odvahu věci změnit. Albert poprvé v životě poznává, jak silné může být rodinné pouto. Zamilují se do sebe, ale kromě lásky je čeká ještě jedna těžká zkouška. Jak se s ní vyrovnají?

Novozélandská autorka Tammy Robinsonová se s vtipem a hlubokým porozuměním zamýšlí nad způsobem, jakým dokážeme plnit své sny, nad cenou, kterou jsme za to ochotni zaplatit, a nad sílou lásky, která nám umožňuje najít svou pravou rodinu.

Nakladatelství: Grada - Cosmopolis
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná s chlopněmi


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.