Recenze: ZRADA (Martina Cole)

Emotivní román, který vás zasáhne!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino
Domino na FB


Chci zakoupit titul Zrada!


Anglická spisovatelka Martina Cole napsala už více než dvacet knih. Jedná se o thrillery pro ženy, které si vás získají svým námětem, propracovaností a spletitostí. Nakladatelství Domino v květnu vydalo její román Zrada, který dokáže opravdu silně zapůsobit... Už se na něj chystáte?


Vyprávění v er-formě obsahuje velké množství různorodých úhlů pohledů, ale i přesto se autorka vrací k těm nejpodstatnějším. Kniha je rozdělená na pět částí, které obsahují poměrně krátké kapitoly, jež jsou i přes svůj obsáhlejší styl psaní čtivé. Martina Cole nezvolila jednoduchou formu, ale naopak složitější vyprávění, které potěší náročnější čtenáře. 

Prozřetelně je první kapitola (prolog titul nemá) z úhlu pohledu Reevee, stejně jako epilog. Je to příhodné, jelikož touto hrdinou příběh začíná i končí.  Po otevření knihy se ocitáte v rodině Reeve O´Harové, která má čtyři děti a páté je na cestě. 

Reeva působí jako komplikovaná osobnost, protože ji autorka prezentuje na jednu stranu jako dobrou matku, která se o své děti stará. Na druhou stranu jako ženu, která se nechává strhnout vášnivým sexem a vlastním nerozumem natolik, že za ni musí účty platit nejstarší syn Aiden. Každé dítě má jiného otce a Aiden se o své sourozence velmi dobře stará, protože matka je neschopná alkoholička a feťačka, se kterou to není jednoduché. Přesto ji muži obdivují, ženy nenávidí a děti milují... 

Aiden sám tvrdí, jak strašně svou matku miluje, ale rovněž s ní hovoří bez špetky respektu - což je pochopitelné, taková žena si respekt nezíská ani u svých dětí, natož náhodných milenců. Kvůli ní musel dospět a nebylo to pro něj snadné... Aiden je nejvýraznější hrdina knihy. Zrada zobrazuje jeho život od patnácti let.

Martina Cole má některé postavy uvěřitelné více a jiné méně. Nepomáhá jim ta rozporuplnost, se kterou se sice snaží ukázat, že nic není černobílé, ovšem v tomto případě snaha vyznívá spíše přehnaně a přespříliš výrazně. Kazí tak celkový dojem z vnímání jednotlivých hrdinů. Dalším problémem je, že titul obsahuje až zbytečně velké množství hrdinů, které se autorce sice podařilo sepsat reálněji, ale kvůli nedostatku prostoru také někdy až ploše. Naštěstí postavy přistupují do příběhu postupně a máte tak možnost se v nich zorientovat, ačkoliv s ohledem na jejich množství se můžete i ztrácet. 

Složitější, působivý, emotivní a spletitý děj nápaditě promyšlený se snaží zobrazit životy rodiny O´Harových. Ty se postupně začnou proplétat s mafiánským podsvětím. Autorka se neobává ztvárnit surově tabuizovaná témata. Právě ta jsou v příběhu prakticky nejpodstatnější, nejpropracovanější a nejzajímavější, jelikož je opravdu vidět, že se dané problematice věnovala, zjišťovala si informace a v rámci románu pro ženy je dokázala, co nejlépe využít. 

Už podle názvu vás napadne, že thriller bude velmi emotivní. Rozhodně takový je, v některých případech možná až nad vaše očekávání. Občas můžete mít pocit, že se Martina Cole snaží své čtenáře citově ždímat. Pohybuje se totiž velmi na hraně, ale vždy se stihne vrátit na správnou mez a emoce vyvážit. Obsahuje nejen brutální a násilné prvky, ale také ty psychologické, které podbarvují celou atmosféru. 

Nejedná se o typický román pro ženy. Ano, je v něm spousta druhů lásky od přátelství, soudržnosti rodiny až po tu mateřskou a mileneckou. Ovšem stejným dílem zasahuje do díla také strach, nenávist a působivý kalkul. Rodina je nade vše, ale co se stane, když se krédo náhle změní? Uvěřitelné zvraty dokážou překvapit, ale díky tomu, že se spisovatelka rozhodla vylíčit delší úsek života a zahrnout do něj vícero postav nepůsobí šokujícím a urychleným dojmem, ale naopak promyšleným a klidným způsobem si vás získávají. 

Závěrečná část je dynamičtější a napínavější, ačkoliv ani předchozí děj napětí nepostrádá. Co říci... Konec se dotkne citlivějších čtenářů a někdo jej může předpokládat, jiný bude doufat... V každém případě vás však silně zasáhne. 

Co na Zradu říká Chensie? Martina Cole se nestala mou oblíbenou autorkou. Nevyvážené charaktery mi vadily víc, než bych čekala. Celkově kazily dojem ze čtení, ačkoliv vše ostatní bylo zajímavé a líbivé. Takhle nešikovně uchopené charaktery bych očekávala u debutantky, ale nikoliv autorky, která má za sebou už takové množství knih. I přesto všechno mě však konec doslova odrovnal. To bylo... nostalgické, ironické. Jedna má část jednání chápe, druhá nevěří necitelnosti a brutalitě, se kterou vše autorka ukončila. Reevu jako matku jsem už od začátku nesnášela, ale ta poslední kapitola z jejího pohledu mě skutečně dorazila. Ač to bylo působivé, závěr a nevyvážené charaktery autorce neodpouštím. 



Knižní obálka: 
Jednoduchá, což je s ohledem na spletitý obsah jen dobře. Každý si může dosadit, koho v ilustraci zří. 




Anotace:
Reeva O'Harová nikdy nic nedostala zadarmo. Vyrostla v drsných podmínkách východního Londýna, své první dítě porodila ve čtrnácti a pak v průběhu několika let přivedla na svět další čtyři. Ne, život se s ní nemazlil, ale ona především miluje své děti a ony zbožňují ji.

Nejstarším z nich je Aiden. I on svou matku zbožňuje, ale taky ví, že ji přitahují dost nebezpeční muži. Už od dětství je mu jasné, že úkol vést a živit celou rodinu připadl právě na něj. Není to snadné, ale když ho matčin přítel uvede do tajů podsvětí, Aiden se rychle chytí. O svou rodinu se dokáže postarat ve všech ohledech a nehodlá na tom nic měnit.

A pak potká Jade Dixonovou, která se taky dobře vyzná. Chrání Aidenovi záda, porodí mu syna, vytvoří mu pověst muže, se kterým si není radno zahrávat. Jenomže Jade se v branži pohybuje déle než on, a proto ví, že zničit se dá každý. A když je člověk na vrcholu, musí se mít nejvíc na pozoru. Zejména před těmi, kteří jsou mu nejblíž...

Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy, Thriller
Počet stran: 437
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.