Recenze: ZTRACENI: POSLEDNÍ ILUZE 1. (Henrik Fexeus)

Strhující a tajemná urban fantasy!


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Knihcentrum
Knihcentrum na FB

Chci zakoupit titul Ztraceni: Poslední iluze 1


Neopomenutelná urban fantasy, která vám nabízí opravdu mnoho! Od tajemnství, temných a hororových částí až po přátelství a romanci. Spisovatel Henrik Fexeus se rozhodl, že vám svým young adult románem vyrazí dech, a také se mu to podařilo! Švédský autor má na svém kontě už pěknou řádku knih a pokud vás zajímá druhý díl... ten vyšel v dubnu letošního roku. Dočkáme se pokračování i v České republice? Já doufám, že ano! 


V er-formě se odehrávají dva příběhy, které se postupně spojují a rozpojují pozoruhodným způsobem. Z úhlu pohledu tak vnímáte svět očima Adama a Ky. Oba jsou napínavé, plné emocí a zajímavostí, že nebudete tušit, který chcete číst dříve. 

Příběh se odvíjí velmi jednoduše a přesto, aniž byste si toho všimli, vás může vtáhnout hluboko do sebe. Nejprve se seznámíte s hrdinkou Ky, která objeví za stěnou tajný vchod do zcela nového světa. Život se jí obrací naruby a přece je stále stejný...

Ky žije pouze s otcem, který ve volném čase pije alkohol a ne vždy s mírou, i když to si čtenář spíše domýšlí. Matka od jejich rodiny utekla za dobrodružstvím a tak zbyli jen sami dva... sklíčení a osamělí.

Adam je kluk jako každý jiný. Je chytrý a získal nadání ke sportu, přesto si však občas připadá jako páté kolo u vozu. Bez pochyby není jako ostatní, ale to mu v závěru může uškodit, protože začíná vídat věci, které jiní nevidí...

Jaquin je podivný kluk, žijící tak, až to dokáže čtenáře zarazit. Gentleman od kosti, který má své vlastní tajemství, ale do party snadno zapadá svým zápalem a slabostí pro Ky.

Bossi je vůdce party, ve které se vynořuje skutečnost a zmatenost. Co všechno je pravda a co naopak touha manipulovat s ostatními? 

Vítejte ve Stockholmu. Město, které už nikdy nebudete chtít opustit nebo možná nebudete mít šanci utéct... Děj je reálný a působí až lehce paranoidně, když se spolu s hrdiny honíte za něčím, co může být pouhým přeludem. Co je skutečnost a co ne? Pohlcující příběh je plný napětí, dynamických zajímavých zvratů a především tajemství...

Účelově opomenutý fakt je zřejmě jediným záporným bodem knihy, která je výjimečná svými hororovými a psychologickými prvky. Natolik zabředává do sci-fi i reality, až to nejednoho čtenáře překvapí. Mimořádným se stává způsob zpracování této young adultky. Všechno se zdá tak reálné a přitom máte pocit, že se spolu s hrdiny pohybujete  na hraně a něco za vámi vás sleduje a cosi podstatného vám přitom uniká... Úžasně vytvořená atmosféra je zkrátka dalším prvkem, jenž vás k příběhu uváže natolik, že už se konspiračních myšlenek nikdy nezbavíte a do samotného závěru budete pochybovat i o sobě samém. 

Dokonce se dočkáte i románku v rámci young adult. Nic, co by zbytečně jitřilo děj. Jedná se o velmi přirozený a příjemný doplněk, který rozhodně nebude nikomu vadit ani v případě, že jste na žádnou love story zrovna neměli chuť. 

Strhující dobrodružství má pár menších vad, které náročnějšího čtenáře nepotěší, ale jelikož se jedná o young adult je zpracování víc než povedené. Autor se rozhodl zapojit psychologické prvky, které jsou šikovně ztvárněné. Ovšem ohledně emocí své hrdiny i čtenáře poměrně šetřil a víc než na pocity se rozhodl zaměřit na rozhřešení. Na druhou stranu je dobře, že v emočním bahně nezabředl, protože by tím utlumil napětí a akci.

Závěr se koná v rámci young adult. Náročnější čtenáři budou vnímat nedostatečné propracování. Ti kreativní milovníci tajemství si naopak budou mnout dlaně, i když díky náznakům na některé taje z části odhalí. Samozřejmě je konec nejakčnější, přestože i předchozí děj byl dynamický, tak nyní téměř nevydechnete nadšením. 

Záleží vždy na tom, jakou představu o románu máte a s čím se začítáte. V tomto případě vás rozhodně titul zláká a nepustí, ale jakým způsobem se vám zalíbí závěr říct nedokážu. Příběh určitě potěší nejvíce čtenáře žánru sci-fi a fantasy, kteří chtějí neskutečně tajemný a spletitý román.

Co na knihu říká Chensie? Poslední iluze mě skutečně pohltila a to natolik, že jsem při čtení téměř nevnímala okolí. Strhující dobrodružství sice má své vady, ale všechno přebíjí kladné a víc než podařené zpracování. Až v závěru jsem se trochu uklidnila, protože mi přišel na můj vkus až příliš akční. Ale i přes závěrečný neúspěch z mého pohledu hodnotím titul víc než dobře. Pravda, nejedná se o oddechovku, takže jsem knihu četla déle než obvykle, ale vůbec mi to nevadilo.


Knižní obálka:
Podle mého je opravdu zajímavá a víc než vhodná. I když je pestřejší než bych si představovala, protože Ztracení jsou přeci jen temnější.




Anotace:
Napínavá urban fantasy odehrávající se hluboko pod ulicemi dnešního Stockholmu.

Když Ky omylem prorazí kladivem zeď ve svém pokoji, objeví za stěnou něco, co nikdy objevit neměla. Něco, co její život změní jednou provždy. Adam, který žije v jiné části města, mezitím pozoruje, jak se mu okolní svět začíná sám od sebe přetvářet před očima, a neví, co si o tom má myslet. Zbláznil se snad? Anebo si z něj prostě někdo střílí?

Adama na každém kroku sleduje jakési stříbrné auto. A taky nějací podivíni s kapucemi staženými hluboko do obličeje. Mladík se na útěku před svými pronásledovateli dostane do podzemních tunelů, v nichž se sice nedá dýchat, ale zato se v nich dá rychle ztratit.

Cesty Adama a Ky se propletou v klaustrofobickém dobrodružství, které je oba přinutí pochybovat o tom, co je pravda a co skutečnost. Co když je svět kolem nás, ten, který tak dobře známe, opravdu jen iluze?

Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy
Počet stran: 360
Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.