Recenze: S NAPROSTOU JISTOTOU (Adam Mitzner)

Thriller pro ženy!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet.
Baronet na FB

Chci zakoupit titul S naprostou jistotou! 



S naprostou jistotou je autorovým pátým titulem, který pro čtenářky, toužící po odlehčeném thrilleru s kriminálními a romantickými prvky, sepsal. Ač můžete na knižní databázi číst informaci, že se jedná o debut českého autora, nemohli byste se více zmýlit. Raději zavítejte na oficiální stránky Adama Mitznera, kde objevíte nejen jeho národnost, ale celou jeho bibliotéku, která čítá šest děl. 

Většina románu je vyprávěním v ich-formě minulého času z úhlu pohledu hlavní hrdinky Elle. Kniha je zvláštně dělená. Začíná první částí, ale dále se už na další části nedělí. Za to obsahuje kapitoly s čísly a další kapitoly s názvy dnů. Při listování kvůli tomu můžete být zmatení, ale při čtení vás to nijak neovlivňuje. Texty v kurzívě zobrazují právě část debutu začínající spisovatelky Charlotte, podle které se budete spolu s ústřední postavou pídit po informacích.

Elle je starší sestra. Právnička, která pracuje už tři měsíce v otcově právnické kanceláři a spíše se prozatím zabydluje. Nemá žádnou známost, ale díky tajemnému životu, který jednou týdně vede, si ji může kdykoliv najít...

Charlotte je mladší, rozmařilá a veselá sestra, která rozhodně žít umí. Zariskovala a rozhodla se studovat obor, po kterém skutečně toužila, namísto aby se dala na jistotu jako Elle. I ona má svá tajemství, se kterými se nikomu nesvěřuje. Čtenář má možnost poznat ji jen ze začátku a pak prostřednictvím jejího příběhu. 

Dějová linie působí spíše uvolněným a poklidným dojmem, protože autor používá rozvláčný styl vyprávění, ve kterém se podstatné prvky příběhu přirozeně ztrácí. Ačkoliv je počin čtivý, nejedná se o pohlcující a napětím překypující román. S naprostou jistotou je spíše letní čtení, které vás příjemně dráždí a vábí, ale udržuje pohodovou letní vlnu napětí a zbytečně nestresuje. 

Krimi linie je spíše okrajová, protože ačkoliv pátrání probíhá, autor to sepisuje obšírně a nezajímá se jen o detektivní prvky. Pátrání jako takové není příliš akční, Elle je právnička a její jednání je tedy odpovídající. 

Fascinujícím se pro čtenáře může stát fakt, že kniha obsahuje úryvky z díla, které Charlotte jako začínající spisovatelka sepsala. Její titul potěší spíše ženy, protože se jedná o román s erotickými prvky a hlavně temnější spletitostí. Problém je, že už samotný titul obsahuje fakta a jména, která si čtenář musí zapamatovat. S ohledem na to, že Charlottin debut má svá vlastní fakta a jména, jež sedí na jiné hrdiny a podle Elle mají jasnou logiku, tak se můžete ztrácet a snadno cítit přehlcení až překombinovanost. Něco je poměrně nešikovně uchopeno a musíte mít dávku představivosti, abyste v tom viděly to, co autor chce. 

Romantická a erotická linka je poutavá. Některé prvky se objevují jen v náznacích, jiné naopak jsou rozepsanější. Dohromady tvoří zajímavý koktejl, který příběhu dodává jiskru a vytváří lehce surovou atmosféru. Jelikož dílo sepsal muž, je očekávanější, že nebude podléhat romantickým klišé a vyhne se přílišné romantice. Romance místy působí silně reálně, ale má určitý náboj. 

Závěr je velmi neobvyklý. Autor se rozhodl, že na rozdíl od jiných thrillerů se zachová jinak a nebude vyobrazovat zločince jako výsledek pátrání. Někdo z takového konce může být zaskočený a zklamaný, jiný naopak bude považovat závěrečné scény za skvělé ukončení. Nedovolím si hádat, kdo a jak autorův návrh přijme, ale je to svým způsobem odvážné.

S naprostou jistotou není klasický thriller. Nesežehne vás, ale má svůj vlastní půvab, který si může získat nenáročné čtenářky. Chcete-li zkusit neobvyklý thriller s lákavým námětem a slušnou spletitostí, vyberte si tento!

Co si o knize myslí Chensie? Byla jsem hodně překvapená. Nápad s knihou, která pomáhá při pátrání, mě jako čtenářku samozřejmě nadchnu, ale zpracování notně kolísalo. Bohužel patřím k těm, které nemají příliš v oblibě rozvláčné vypravování. Vyprávění Adama Mitznera se mi sice četlo snadno, ale mezi zbytečnou vatou jsem podstatná fakta musela hledat. Závěr mě zklamal. Na jednu stranu získal nový náboj, na druhou stranu mi sebral veškeré překvapení. Já to považuji za nešikovný způsob prezentace zločince, i když to má, co do sebe, mně to nepřišlo vhod. Celkově mě S naprostou jistotou neuchvátilo, nebylo napsáno pro mě. 


Knižní obálka: 
Zaujme na první pohled a je mnohem zajímavější, propracovanější a důraznější než oficiální ilustrace. 




Anotace: 
Elle Brodenová vede dvojí život. Ve dne pracuje jako úspěšná právní zástupkyně, v noci dává průchod své vášni ke zpěvu v nejtemnějších klubech na Manhattanu. Její tajemství nikdo nezná – ani Charlotte, mladší sestra, kterou prakticky vychovala. Zdá se ale, že Elle není jediná v jejich rodině, kdo něco skrývá. Když jí Charlotte oznámí, že našla vydavatele pro svůj první román, je nadšená… Ale pak její sestra zmizí. Když po ní začne Elle pátrat s pomocí Gabriela Velasqueze, starého známého z newyorské policie, čeká ji šokující zjištění. V sestřině románu se odráží její skutečný život a kterákoli z postav mužů-milenců tak může být zapletena do jejího zmizení. Elle se zoufale snaží Charlotte najít a usilovně prochází seznam podezřelých, kteří odpovídají fiktivním postavám ze sestřina románu. Netuší ale, zda již není příliš pozdě na to, aby zachránila sestru, o níž se možná jen domnívala, že ji doopravdy zná.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: Thrillery, Romány pro ženy
Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.