Recenze: TY LETNÍ NOCI (Mandy Baggot)

Vřelá letní romance pro náročné i nenáročné čtenářky! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet


Nakladatelství Baronet vydalo již tři tituly britské spisovatelky Mandy Baggot. Opravdově, šíleně, řecky a nyní i ze stejného prostředí právě román Ty letní noci. Vánoce v Paříži a ke konci letošního roku vyjde také Vánoční polibek v Notting Hillu. Na kterou z romancí si děláte zálusk? Protože vás nalákám na Ty letní noci, to budete koukat, co vás čeká!

Vyprávění v  er-formě minulého času zobrazuje dva úhly pohledu - Imogen a Panose. Poměrně krátké kapitoly sice někdy až zbytečně obsáhle popisují děj, ale styl psaní je velmi příjemný a čtivý. Snadno navozuje vřelou domáckou atmosféru a dle potřeby i ostřejší a vášnivější náladu. Ovzduší v kapitolách se vhodně mění podle dominujících hrdinů, snadno tak od sebe části rozeznáte. Jednotlivé kapitoly jsou nadepsané místem, kde se děj odehrává - jedná se o velmi příjemnou znalost děje.

Měl olivovou, temně hnědé oči a pevnou bradu s náznakem strniště. Teď už to nebyla chuť na jídlo, kvůli čemu cítila podivný pocit v břiše. (Str. 63)

Imogenin bratr Harry rád podléhá náhlým popudům a sem tam udělá ztřeštěnost, která se mu obvykle nevyplatí. Jeho sestra je z jeho nápadů už zděšená. Když ji informuje o tom, že zakoupil restauraci na Korfu, rozhodně neskáče radostí jako Harry. Ví totiž, že jim oběma začínají starosti a to ještě pořádně netuší jaké! 

A tak se Imogen vydává na Korfu, kde se setkává s Panosem Dimitriou. Ten zuří, když se dozví, že jeho babička rodinnou restauraci prodala britskému zájemci. Panos chce restauraci získat za každou cenu!

Přiměřeně živě charaktery sice někde působí lehce přitaženě, což je v tomto žánru očekávané, ale jinak jsou reálné. Žádná postava není přemrštěně výrazná, aby kazila dojem. Všechny však mají, co nabídnout a čím si vás získat. 

Než se však romantické dobrodružství roztočí na plné obrátky, autorka vám dá možnost poznat lépe hrdiny a jejich rodinné zázemí. Začátek je díky tomu méně dynamický, a pro ty, kteří se těší na to podstatnější i méně záživky.

Imogen se málem rozplakala. Dezolátní venkovní stav restaurace nebyl ještě ničím ve srovnání s chaosem vevnitř, kde to vypadalo, jako by tudy někdo projel tankem. Všechno bylo buď pokryté prachem, nebo rozbité - nebo obojí - a to byl jenom hlavní sál. Do kuchyně by snad bylo lepší nechodit bez skafandru. (Str. 55)

Humor je milý. Nejvíce je zásluhou právě Imogenina bratra. Harry působí lehce přes čáru, ale je vážně zábavný chlapík, kterého by asi žádná nechtěla mít jako bratra nebo manžela kvůli jeho ztřeštěnostem a silnému optimismu i touze vrhat se do dobrodružství po hlavě. 

Nejedná se o prvoplánovou romanci, ačkoliv o lásku a romantiku samozřejmě jde. Působivé je, že v nabídce je mnohem víc než jen vášnivá láska. Zajímavé transakce, oživení restaurací je skvělým zpestřením. A ten výrazný střet zájmů zaujme i náročnější čtenářky, toužící po romantickém dobrodružství. Potěší vás i vhodně sepsaná erotika, díky níž si určitě román nespletete s erotickým. 

Krásně popsané prostředí Řecka spolu s kulturou, zvyky i charakteristickými rysy lidí je rozhodně velkým plusem příběhu. Je vidět, že autorka je s prostředím obeznámená, má k němu vřelý vztah a umí jej poutavým stylem předložit i čtenářům. 

Kamenem úrazů tohoto příběhu se může stát přílišná upovídanost a rozepsanost, kdy se dočtete i méně podstatných informací, které však dokreslují celý román od začátku až do konce. Autorčin styl zkrátka takový je, ale k odpočinkové romanci se skvěle hodí. 

Kniha určitě potěší romantické čtenářky náročnější i ty méně náročné, které touží po příjemné romanci, odehrávající se v zahraničí. Ty letní noci jsou určitě skvělou knihou na dovolenou nebo klidně i na domácí relax.

Co na titul říká Chensie? Bylo to strašně hezké, nápadité a milé čtení. Vážně jsem si ten vřelý styl oblíbila, a dokonce mi nevadila ani ta rozepsanost, protože jsem to brala jako oddechovku. Výtečné čtení. Sice se nejedná přímo o můj žánr, ale užila jsem si to a po přečtení se cítím jako bych fakt prožila dovolenou v Řecku a pořádně si to tam užila. Sotva jsem zaklapla knihu, nemohla jsem se přestat usmívat, jak přívětivě mě titul naladil. 

„Myslím, Imogen,“ začal, „že mým domovem bys mohla být ty.“ (Str. 323)

Knižní obálka: 
Je vřelá a příhodná. Já sice takové ilustrace příliš nemusím, působí zbytečně prostě a jednoduše, přestože příběh nabízí víc, ovšem na druhou stranu z nich skutečně sálá ta správná prázdninová nálada a dovolenkový relax.




Anotace: 
Zářící slunce, jemný bílý písek, azurové moře a sexy mladý milionář – v ráji se přece nemůžete dostat do problémů, nebo ano? Imogen Charltonové se to ale povede. Její bratr Harry totiž investoval všechny peníze do restaurace na ostrově Korfu a teď mu hrozí krach. Když se na scéně objeví bohatý Řek Panos Dimitriou a chce tavernu koupit, zdá se, že není co řešit. Bratr se ale podniku nechce vzdát a jeho nadšení je nakažlivé. Imogen tak postupně propadne kouzlu ostrova – a nejen jemu. Jiskra, která přeskočí mezi ní a Panosem, ji nutí rozhodnout se mezi snem a láskou…

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.