Recenze: AROMATICKÉ ROSTLINY (Paola Franconeri)

Léčivé bylinky a koření z klášterních zahrad


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia

Esence na FB

Chci zakoupit titul Aromatické rostliny v Knižním klubu


Nakladatelství Esence vydává spousty lákavých publikací, které vás povzbudí a zaujmou svými tématy. Aromatické rostliny jsou na tom úplně stejně. Jedná se o můj první titul z tohoto nakladatelství, ale pokud se se stejnou pečlivostí věnují všem svým odborným knihám, určitě je radost je číst!



Texty jsou výstižné a obsahují spousty podmětných či zajímavých informací, jenž stojí za to si zapamatovat. Samozřejmě na začátku knihy nechybí obsah pro snadnou orientaci, který vás spraví o tom, že nejprve vás poučí o tom, co vlastně v minulosti obnášeli klášterní a lékárnické zahrady. Poté vás informuje o různých klášterních zahradách a bylinách. Nechybí ani lahodné recepty! Způsob, jakým se v publikaci míchá historie s podstatnými informacemi o bylinách, potěší náročného čtenáře. Dostanete tak mnohem více, než očekáváte.

Podstatnou částí, která se nachází ihned za výčtem klášterů, jsou samozřejmě pasáže o aromatických bylinách a koření, kde si přečtete nejen informace o daném tématu, ale také o využití. Jak byliny správně sušit, využívat, poznat, atd... 



Jednotlivé byliny jsou vám samozřejmě přiblíženy blíže. Dozvíte se o nich důležité informace, ale také různorodé zajímavosti. Líbivé je, že se výčet bylin střídá s recepty, které jsou mezi tím jako perly. Pravda, některé recepty jsou složitější, ať už ohledně přípravy nebo ingrediencí, ale některé jsou snadnější. Vyzkoušet můžete určitě všechny, v dnešní době se lehce dostanete k ingrediencím, jež jsou nutné k přípravě a můžete si tak připravit své vlastní léčivé likéry. Nejedná se jen o likéry, mezi recepty naleznete i návod na hořčici, omáčky, pálenky, atd... Věděli jste, že vůně květin není jen na okrasu? Jak vytvořit vytoužené aroma a k čemu je dobré se také dozvíte v této knize.



Krásné a autentické ilustrace bylin vždy obsahují popisek, o jakou rostlinu se jedná. V případě, že popisek není, vztahují se  k textu o dané bylině. Vše je příjemně vykresleno pastelovými barvami, které podporují atmosféru doby, kdy byliny byly ještě náležitě oceňované. Malebné, vřelé, přívětivé. Působí vřelým dojmem a dodává díky své přirozenosti. Žádná okázalost či nadbytečná výraznost, která by kazila celkový dojem. V publikaci se snadno orientujete také díky barevnému rozlišení jednotlivých pasáží.



V závěru očekávaně nechybí rejstřík. Po zaklapnutí knihy si uvědomíte, že jste ji rozhodně neotevřeli naposledy. Titul obsahuje spousty informací a každý si v něm vybere to, co ho zajímá a ještě něco navíc. Nejspíš nevyužijete všech informací, ale třeba ano. Každého přece jen láká něco jiného. Pokud rády vaříte, nalákají vás recepty. V případě, že toužíte žít zdravěji a využívat různě byliny, si opět přijdete na své.


Kvalitní titul bych doporučila nejen ženám, ale i mužům, které téma zajímá a chtějí informace nejen znát, ale také je využívat. Nejen v kuchyni se takový šikovný rádce víc než hodí!



Co na knihu říká Chensie? Vzhled knihy mě naprosto okouzlil. Neskutečně se mi líbí a vábí mě. Radost si knihu pročítat a těšit se z ní. Ty podmětné informace jsou voda na můj mlýn. Já mám v oblibě zdravou výživu a polotovary u nás doma nenajdete. Vše dělám domácí, ale s bylinkami jsem opatrná, jelikož je moc neznám. Tato publikace je skvělý způsob, jak je konečně zařadit do jídelníčku, ale i více zapojit byliny do mé domácí zdravotní péče o svou rodinu. Jsem nadšená, i když zřejmě nevyužiju vše, co kniha nabízí, protože je opravdu nabušená informacemi a ne všechno se mi hodí. Ale kdoví, časem se třeba vyskytne možnost, jak ji využít zcela.



Knižní obálka:Díky ní budete mít přesnou představu o tom, jaké ilustrace se skrývají uvnitř. Rozhodně působivá.




Anotace:
Nápaditě zpracovaná příručka o aromatických léčivých rostlinách přibližuje řadu tradičních i méně tradičních bylinek a ukazuje, kdy a jak je sbírat, jak je používat a jaké jsou jejich hlavní účinky. V knize jsou rovněž postupy na jednotlivé preparáty, krémy či pomády a nechybí ani osvědčené recepty na chutné a voňavé pochoutky. Kromě aromatických bylin zde najdete i vzácné koření, které dodá pokrmům barvu i jedinečnou chuť.

Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Žánr: Odborná literatura
Počet stran: 136
Vazba: pevná 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.