Recenze: ŘEKNI NĚCO LEGRAČNÍHO (Penelope Ward)

Neopomenutelný humor, láska a tajemství!

Náš příběh byl v mnoha ohledech jako ta Rubikova kostka - stejně tak barevný a složitý. Trvalo celé roky dát všechno dohromady, ale potom jednu obyčejnou neděli všechno jako kouzlem zapadlo do sebe. (Str. 284)


U nakladatelství Baronet vyšla letní oddechovka pro romantické čtenářky. Název sice může působit trochu prostoduše, ale má svůj důvod a dle něj nesuďte obsah, jelikož i ten vás dokáže příjemně překvapit. Penelope Ward se vám v ČR poprvé představuje právě prostřednictvím této knihy, ale už během října by měl u Baronetu vyjít její další titul Milá Bridget, chci tě (ukázka). Napsala jej podle všeho ve spolupráci s Vi Keeland, která se specializuje na erotické romány. V zahraničí je tato spisovatelka již známá svými romanticko-erotickými romány a poměrně dobře hodnocená. Zalíbí se její knihy i českým čtenářům? 

Styl psaní je příjemný a jednoduchý. Přirozeně zobrazuje nepříliš výraznou atmosféru. Autorka dává důraz na nápaditost děje a okouzlující humor, spojující se s hříšným chtíčem a romantikou. V ich-formě autenticky líčí příběh ústřední postavy, která je lehce okázalá a zvláštní. Ve středně dlouhých kapitolách, které jsou v některých případech proložené vtipnými vzkazy či sms, děj čtivě odsýpá. 

Rana Banana, jak jí přezdíval Landon, do nějž byla ve třinácti letech zamilovaná, se ve skutečnosti jmenuje Rana Saloomi a živí se jako břišní tanečnice. Trochu netradiční zaměstnání, viďte? Ani Rana není zrovna tradiční hrdinka. Zaujme vás svými tajemstvými a pobaví humornými myšlenkami. Rozhodně se s ní nenudíte...

Ale to ani s Landonem, který je mužný, sexy a hlavně důvtipný. Není divu, že si jej Rana zamilovala po pouhých telefonních hovorech. Vy na tom budete stejně. I on je zajímavým, ale nepřehnaným hrdinou, který si vás dokáže svým přirozeným šarmem omotat kolem prstu.

Očekávaně jsou oba hrdinové velmi krásní, ale také hodně zajímaví, takřka nezapomenutelní díky svým působivým charakterům. Postavy jsou líbivé, právě proto, že dělají špatná rozhodnutí a obávají se ukázat své slabé stránky.

Dějová linie se z počátku odvíjí méně dynamicky, avšak poutavě, protože rozhovory mezi dvěma hrdiny jsou velmi vtipné a rázné. Poté se však stane účelová situace, která je spojí. Ta bohužel může zkazit atmosféru a někdo až protočí oči, ale dál se příběh odehrává ve svižnějším tempu a postupně se odkrývají až šokující informace. Ty jsou na knize zřejmě největším lákadlem, protože kdo by neměl rád romanci s taji? 

Romantická linie je nápaditá zejména na začátku, poté se překlene v poznávání a to už vás odvádí jiným, ale spletitějším směrem. Budete příjemně zaskočené, protože erotické prvky sice kniha obsahuje, ale nejsou na prvním místě. Mezi nejpodstatnější prvky patří svěží a správně okázalý humor. Některé čtenářky ocení, že se okrajově týká i tabuizovaných témat a dokáže zapůsobit i na vaše emoce... někdo román označí i za dojemný, protože se k tomu přímo nabízí. Náročnější čtenářky uvidí, že se autorka nevyhnula běžným klišé a pár situací může působit až uměle.

V závěru se spousta věcí vyřeší způsobem, který je vhodný a očekávaný u této romantické oddechové četby. Proto bych knihu doporučila jako nenáročnou jednohubku romantickým čtenářkám, které mají v oblibě příběhy, jež je umí překvapit. 

Co na román říká Chensie? Věděla jsem, co od Řekni něco legračního očekávat a nezklamala mě. Bavilo mě to, upoutalo a někdy jsem byla i příjemně překvapená, i když podle mě autorka možná až příliš v některých částech tlačila na pilu. Rozhodně oceňuji zajímavé hrdiny, byli skvělými průvodci celou romancí. 


Knižní obálka: 
Jednoduchá, líbivá, ale jelikož je takových už poměrně mnoho, možná knihy s takovými ilustracemi začnou zapadat mezi ostatní, když nejsou obzvláštněné a nemají na obálce nic, čím by se odlišovaly. 

Anotace: 
V té chvíli mi to připadalo jako dobrý nápad. Zavolat Landonu Roderickovi, s nímž jsme se znali jako děti a na kterého jsem nikdy nedokázala zapomenout – přestože on tak snadno zapomněl na mě.

Jenže všechno zní jako dobrý nápad, když to před spaním přeženete s vínem, viďte? Měl to být jen jeden úplně bezvýznamný, praštěný telefonát. Místo toho jsem na něj vysypala všechno, co jsem celých těch třináct let potlačovala.

Nečekala jsem, že zavolá zpátky.

A už vůbec mě nenapadlo, že budou následovat týdny rozverných hovorů po telefonu, při nichž zároveň zjistím, jaký člověk Landon je.

Vyšlo najevo, že na mě ve skutečnosti nikdy nezapomněl. To zvláštní pouto, které jsme kdysi měli, vůbec nezmizelo. Hodně jsem mu o sobě prozradila, ale stále toho o mně spoustu nevěděl. A stejně tak i on měl svá tajemství.

Strávili jsme povídáním na dálku mnoho a mnoho hodin, a já přemýšlela, jak by mohlo vypadat naše setkání. Jednou večer jsem se znovu rozhodla. Tentokrát jsem jela na letiště a koupila si letenku do Kalifornie. Přišel čas zjistit, zda může jeden telefonní hovor dát dohromady dvě ztracené duše, nebo jestli zavolat mu opilá byla jen veliká chyba.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.