Recenze: LÁSKA JE JEN PRO BLÁZNY. JAKO JSEM JÁ (Sabine Schoder)

Žhavá, návyková a emotivní romance.


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy na FB

Chci zakoupit titul Láska je jen pro blázny. Jako jsem já.


Romantický román na pomezí žánrů young adult a new adult je prvním dílem série Viki und Jay, kterou vydává německá spisovatelka. Já osobně doufám, že nakladatelství Fragment, které letos vydalo jedničku, vydá také pokračování, protože kniha si rozhodně zaslouží vaši pozornost, drahé čtenářky! 



Styl psaní v ich-formě je příhodně nadlehčený a připomíná young adult vyprávění sarkastické hrdinky. Dějem se prolínají vzpomínky na minulost, zobrazené v kurzívě a emotivně dolaďují skvělou atmosféru. 

Příběh nás zavádí do života Viktorie, jejíž osobnost máte možnost poznávat během celého příběhu. Je jako tajemství, které se před vámi samo působivě odhaluje. Prolog vás informuje o nesnadném vztahu s otcem a hned v první kapitole je čas na oslavu. Viki je totiž sedmnáct let a právě v tu chvíli se setkává s klukem, který jí změní život. Všemi obletovaný frajírek je ještě větší záhadou než ústřední postava a touha poznat jej blíž vás požene kupředu. 

Viki se snaží brát všechno s nadhledem. Ať už prožívá cokoliv, vždycky dokáže prohodit sarkastický komentář, který je vtipný a přitom přirozený. Autorka netlačila na pilu, takže ačkoliv postava je zajímavá, stále je uvěřitelná a nabízí toho mnohem více. 

Samotný Jay Feretty je prostě k sežrání. Přesně vystihuje muže,  o kterých mladší i starší hrdinky sní a přesto má své dobré i špatné stránky. Je hodně návykový a umí si své publikum získat. 

Hrdinové jsou v rámci žánru dost propracovaní, autorka se snažila a podařilo se jí z běžné ya vytvořit něco promyšlenějšího než se na první pohled zdá. Postavy působí věrohodně, živě a především toho dost nabízí. I ty vedlejší vás dokážou okouzlit a vyvolat ve vás emoce. 

„Malá Viki nosila nejradši copy s růžovými mašličkami a princeznovské šaty.“
„To byl jenom převlek,“ zabručela jsem. „Pod nimi jsem měla schovaný nůž, abych mohla oddělat zlého prince.“ (Str. 35)

Jednoduchý dynamický děj si vás získá tak snadno, až ani nebudete tušit, že jste se vlastně začetli. Napínavá romance v sobě skrývá nejen erotiku, romantiku, lásku a  přátelství, ale také psychologické prvky. Stravující oddechovka vám představí středoškolské radovánky i pády na dno a to reálně a přitom svobodomyslně. 

Autorka se věnuje tématům jako jsou drogy, dospívání a rodinné vztahy. Titul nepůsobí jako papoušek jejích názorů, spíše velmi vhodně doplňuje děj a pozdvihuje ho. Emotivní stránka je silná, ale nepřehnaná. Nemusíte si vybrečet oči, ale určitě vás zasáhne. Jsem ráda, že autorka se nesnažila zacházet v tomhle případě ještě dál, aby to zahnala až na hranici srdceryvnosti, kdy z vás bude ždímat city. 

Proč jsem knihu zařadila na pomezí YA a NA? Protože bonusem jsou i vhodně popsané erotické či romantické scény, které byste u ya obvykle hledaly marně, milé čtenářky. Naštěstí romantika nepůsobí přehnaně díky vhodně zvolené ústřední postavě - Viki je prostě vyšší level a za to ji budete zbožňovat. Nejen tím však román kladně vybočuje z řady romantických oddechovek! Jako další je právě to neúnavné zpracování tajemství, které se čte samo, zbytečně na sebe neupozorňuje a přesto vás stravuje. Náročnější čtenářky některé indicie v textu naleznou a budou si myslet, že půjde o něco takového, ale stále budou na vážkách. Tápání je příjemné a jen podněcuje čtivost. Velkým plusem je také důmyslná a místy humorná konverzace, která má vždy nějaký důvod. Nadbytečné a nezajímavé tlachání byste v díle hledaly marně. 

K závěru se nemohu vyjádřit. Stejně tak, jako jste si přáli vše přečíst, si budete přát, abyste se mohli vrátit na začátek. Láska je jen pro blázny jako jsem já má náboj a šmrnc od začátku až do konce a bude vás bavit. Je možné, že vám ukradne srdce. Záleží však na autorce - ta se rozhodovala zda vám jej zlomí či nikoliv. 

Knihu bych doporučila čtenářkám, které mají v oblibě ya a na netradiční romance s nadhledem. Rády podléhají zdravě návykovému příběhu a těší je pátrat a toužit. Věřím, že romanci Viki a Jaye si užijete na maximum stejně jako já!

Co na titul říká Chensie? Za den přečteno. Naprostá nemožnost se odtrhnout. Konečně zas něco, co mě doslova sejmulo a dalo mi přesně to, co jsem potřebovala. Oddechovka plná romantiky, lásky, tajemství, dramat a života. Nepřehnaná, působivá. Zamilovala jsem se. Román mám jen v ebook, ale rozhodně jej brzy uvidíte na našem instagramu v tištěné podobě, protože ji musím mít ve fyzické podobě! Bylo to naprosto skvělé, úžasné a super. Jsem okouzlená a chci víc! Kéž u nás vyjde i druhý díl!


Knižní obálka: 
Musím uznat, že ta mě moc nenaladila. Spíše mě odrazovala, ale naštěstí jsem podlehla poutavé anotaci. Česká ilustrace je silně inspirována originálem, dá se říct, že jsou tařka totožné, ale já si nejsem jistá, jestli to není spíš na škodu. Takhle dílo působí jako nějaká šílenost pro náctileté, zatímco se za ní skrývá příběh, který má hlavu a patu a sílu uchopit vás za srdce. 




Anotace: 
Milostný příběh tak opravdový a skutečný, až to bolí, a natolik napínavý, že se od něj nebudete moci odtrhnout. Pokud je váš život jedna velká katastrofa – optimisticky řečeno – může realita vypadat třeba takto: s hlavou plnou myšlenek na svůj zoufalý život to na všech frontách přeženete. Vypravíte se na koncert kapely, kterou vlastně nesnášíte, a probudíte se vedle jejího zpěváka, kterého považujete za totálního pitomce. Nepamatujete si, jak jste se tam dostali a k čemu vlastně došlo. Přesně v téhle situaci je teď Viki. Hlava jí třeští…

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult, new adult
Počet stran: 328
Formát: Epub, Mobi, PDF



1 komentář:

  1. Skvělá recenze. Knihu jsem včera přečetla na jeden zátah a je to opravdu skvělá knížka!! <3 :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.