Recenze: ROKOVY VÝLETY DO HISTORIE: ETIKETA PRO ŠKOLÁKY (Ladislav Špaček)

Naučná pohádka s historickými fakty


Za recenzní výtisk děkuji
 eshopu Knihcentrum
Knihcentrum na FB

Chci zakoupit titul Rokovy výlety do historie


Český autor Ladislav Špaček vystudoval pedagogickou fakultu, na katedře českého a slovenského jazyka vyučoval historický vývoj spisovné češtiny a dokonce jste jej jako mluvčího mohli zahlédnout v televizi. Vydal mnoho knih, zabývajících se etiketou: Etiketa, Velka kniha etikety či Jak se neztratit v labyrintu etikety a další. Od roku 2012 se věnoval také knihám Dědečku vyprávěj, které jste nejspíš jako podnětnou četbu svým ratolestem pořídili. Autorova bibliotéka je rozsáhlá a nevěnuje se jen knihám pro děti, ale tato recenze je zaměřena na nejnovější publikaci.



Příjemně pohádkový a nenásilný styl psaní je pohlazením na duši a uklidní nejen školáka, ale dokonce i dospělého. Čtivé vyprávění v er-formě minulého času je dynamické, jednoduché a snadno pochopitelné, avšak nikoliv poučení prosté. 

Příběh se odehrává od chvíle, kdy malý Roko sedí u moře a čeká na svého tatínka, šikovného rybáře. Ten se vrací s pěkným úlovkem. Roko shodou náhod mezi mořskými zvířaty objevuje zlatou rybku, díky které po krátkém a vřelém úvodu začne zažívat neopakovatelná dobrodružství!

Hlavní hrdina Roko je desetiletý chlapec, který brzy ukončí čtvrtou třídu. Na prázdniny se těší jako každý kluk, ale vymyká se svým sněním. Roko je zvídavý snílek, který by nejraději navštívil dřívější královské dvory. Ačkoliv to není možné, zlatá rybička umí zázraky!


A tak začíná poučné, zábavné, kreativní a autentické historické dobrodružství, které malé čtenáře o mnohém informuje. Dovídají se o dané době nenásilným způsobem podnětné a zajímavé informace, týkající se kultury, vynálezů, fungování královského dvora, atd. Příběh se příhodně netýká jen dobrodružných cest do minulosti, ale také se volně zaměřuje na život samotného malého hrdiny, jehož prostřednictvím poznáváte celou jeho rodinu, školní prostředí a znovu se děti učí nové věci přirozeně a bez nátlaku.


Námět vymyslela Ambra Laban, ale zpracování se ujal Ladislav Špaček, který si s ním poradil skvěle a lákavě popsal úžasná dobrodružství, která mají sílu zlákat díky zajímavým informacím i dospělého. S Rokem se podíváte kupříkladu:
  • Na dvůr Versailles Ludvíka XIV.
  • Poznáte Rudolfa II. 
  • a navštívíte palác římského císaře Diokleciána.
  • Setkáte se s králem Filipem II.  Španělským
  • a objevíte se na dvoře Marie Terezie.

Velkým plusem jsem ilustrace, které vhodně doplňují děj. Když se hovoří o nějaké věci, která byla pro dané království důležitá či v něm vznikla, kresba vám přesně zobrazí, co měl autor na mysli. Obrázky jsou nepřehnaně barevné, lehce komorní, odpovídají daným tématům a hovoří k věci. Je pravda, že stylem nemusí každému vyhovovat, ale takové riziko je vždy. Ilustrátorka Markéta Vydrová se snažila vše vystihnout a také se jí to skvěle podařilo. 



I závěr je poučný, protože Roko si chamtivě nenechá zlatou rybku jako otroka přání pro sebe a po dávce dobrodružství ji svobodnou pouští do moře. Po šťastném a mírumilovném konci se nachází pasáž Kdo je kdo, která obsahuje linii času a všechny historické postavy, jež jste prostřednictvím knihy vám formou stručného medailonku vedle autentické ilustrace představuje.


Zakoupením knihy získáváte jako bonus kód, díky němuž si zdarma stáhnete audio knihu na eshopu Audioteka.cz. Knihu namluvil sám autor a poslech vás bude těšit pět hodin a čtyřicet pět minut. Už v anotaci je čtenář informován, že audiokniha je součástí tištěného výtisku.



Knihu bych doporučila zvídavým malým čtenářům základní školy, které historie baví nebo naopak nebaví a chtějí se něco naučit zábavnou formou. Velmi poutavé a naučné dobrodružství se určitě zalíbí dětem i dospělým.



Anotace: 
Kniha je zajímavou kombinací současnosti a minulosti. Jednou linií jsou kouzelné výlety hlavního hrdiny Roka do různých historických epoch, kdy se seznamuje se životem na dvorech nejslavnějších panovníků v dějinách, druhou linií je jeho život obyčejného chlapce v současnosti, který poznává pravidla chování v rodině, ve škole i ve společnosti.
Obě linie se prolínají a poskytují čtenáři poučení o etiketě minulosti i současnosti. Kniha je určena dětem školního věku od osmi let. V ceně knihy získáváte audioknihu ke stažení, namluvenou Ladislavem Špačkem.

Nakldatelství: Ladislav Špaček
Rok vydání: 2018
Žánr: Literatura naučná, Pro děti a mládež
Počet stran: 260
Vazba: pevná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.