Recenze: PSYCHOLOGIE MASOVÝCH VRAHŮ (Andrej Drbohlav)

Příběhy temné duše a nemocné společnosti


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Grada - Cosmopolis
Grada a Cosmopolis na FB

Chci zakoupit titul Psychologie masových vrahů


Jako první o choré lidské duši vyšla autorova publikace Psychologie sériových vrahů, představující základy psychologie a behaviorální patologie sériových vrahů. Tentokrát se opět vydal po cestě temnoty v titulu Psychologie masových vrahů. V čem se tyto publikace liší? Jak uvádí anotace, tak masový vrah jinak myslí, jinak žije a jinak páchá zlo. Pohání ho jiné motivy a jeho vývoj je již od dětství jiný. Podívejme se na knihu blíže...




Stejně jako v předešlém díle je odborný text hodný náročného čtenáře. Odborník Andrej Drbohlav vás sice nevodí za ručičku a nevysvětluje zřejmé či informace ohledně psychologie, které byste měli znát, ale pokud znáte alespoň základy psychologie, porozumíte. 



Po předmluvě Františka Kouholíka se dostáváte k úvodu a důvodu, proč tato kniha vyšla. Pravda je, že už v úvodu vám autor vyrazí dech. Každé slovo má svůj účel, všechno je prostudováno, rozebráno a představeno veřejnosti.

Boj se zlem není volba, ale povinnost, je to dřina, bolí to, naruší to kruhy vlastního rytmu, něco to stojí, ale musí to být. Nechci totiž psát knihy, které jen lacině šokují nebo jsou nudným tokem slov či recyklují již existující zpracování námětu. (Str. 11)

Jak je vidno, na rozdíl od předchozí publikace, tato se nedělí na teoretickou část a encyklopedii. Autor se rozhodl pro jiné uskupení, výrazné, působivé a už jen dle názvů efektivní. Teorie v popředí dokonale doplňuje pro některé čtenáře atraktivnější pasáže, týkající se masových vrahů jako takových.
  • Základní definice mnohonásobných vražd
  • Mýty o fenoménu masového vraha
  • Subtypy masového vraha
  • Vybrané patologické fenomény vývoje
  • Vybrané přičiny a následky
  • Masové útoky na školách
  • Masoví vrazi z jiného pohledu
  • Vybrané příklady masových vražd
  • Masové vražedkyně
  • Napodobitelé masových příběhů
  • Napodobitelé skutečného zločinu
  • Ženy, které milují vrahy
  • Slavné nevyřešené případy


Jednotlivé kauzy, které postupně budete pročítat, jsou propracované, spadají pod dané téma a rozechvějí vás. Autor poukazuje na život i hrůzné činy. Stručně a bez emocí. Je vidět, že Andrej Drbohlav vás skutečně nechce šokovat, ale informovat o všem podstatném. Za věcný způsob, který publikaci od začátku až do konce vede, mu mnozí čtenáři budou vděční, jelikož i přesto vás fakta srazí na kolena. Pokud se o námět zajímáte, samozřejmě někteří zmínění masoví vrazi pro vás nebudou novinkou, možná budete znát i jejich život, ale jelikož publikace je doslova narvaná obdobnými kauzami, sotva budete zklamaní. Ještě mnoho a mnoho temných osobností vás přesvědčí o tom, že autor má vše v malíku. 



Hloubková studie do lidské duše je poutavá, zobrazuje jednotlivé poruchy osobnosti spolu s názornými příklady. Ty jsou ve většině případech také doplněné o fotografie či ilustrace. Je až neuvěřitelné, jak autor z jednotlivých dílků opět seskládal unikátní mozaiku. 



Díky autorovi si mnozí z vás uvědomí, jak silně na nás okolí tlačí. Jak nás ovlivňuje naše okolí, nejen lidé, ale filmy, televize, dokonce i reklamy a samozřejmě hry. Vše záleží už na vývoji člověka. Publikace nejspíš vyděsí maminky, které se snaží správnou výchovou vyvarovat všemu špatnému a náhle zjistí, co všechno může jejich miláčky ovlivnit. 



Pouze velmi otrlý čtenář bude nejspíš schopný přečíst celou knihu bez toho, aniž by dělal odbočky do jiných knižních světů nebo zkrátka četl s přestávkami. Dílo je pohlcující, ale i vysilující. Spousta informací odborného rázu z námětu temného jako samo peklo zkrátka není lehké přijmout. Především, pokud jste citlivější povahy a nechápete, jak někdo může spáchat takové činy či dokonce obdivovat, milovat a vdát se za takového pachatele. Nejspíš budete hodně překvapení, nemile překvapení tím, jak reálné zlo se ve světě skrývá.



Psychologie masových vrahů je opravdu vyčerpávající studnicí zla. Příběhy temné duše a nemocné společnosti jsou právem stejně jako předchozí díl považovány za nejkvalitnější publikace tohoto druhu. Není divu, že se jedná o úspěšná díla, která mnoho z vás má doma a mnohem větší množství je touží vlastnit. Obě publikace mají za sebou již mnoho vydání, já sama mám tento titul vydaný v roce 2018, zatímco u Psychologie sériových vrahů jde o deváté vydání tohoto roku. Někteří z vás postrádají odvahu, protože si spolu s knihou domů přinášíte neskutečnou temnotu, jež vás při čtení táhne ke dnu. Pokud vás však téma láká a jste si jistí, že se pod tíhou informací nezhroutíte, seberte v sobě odvahu. Nikdo vám nezobrazí hrůzný svět lépe než Andrej Drbohlav.


Co na titul říká Chensie? Na rozdíl od prvního dílu, který má 472 stran má tento "pouhých" 312 a přesto jsem měla pocit, že jsem zestárla o sto let. Opět famózní. Mohu pět ódy a doporučovat všema deseti, ale nejdříve potřebuju nejspíš nějakou terapii. :D Už recenzi jsem psala doslova na kolenou. Bylo mi zle. Neskutečně špatně a přesto jsem poháněná touhou znát četla dál. Jakmile naberu nové mentální síly, nejspíš si znovu připomenu některé kauzy, ale momentálně jsou obě publikace uložené na místě, podobné trezoru, protože o ně nechci nikdy přijít. Dokonalost v tom nejlepším a nejhorším smyslu slova. 



Knižní obálka: 
Kreativní zobrazení temné duše, proč ne? Ilustrace Radim Šrámek se sice k ilustraci předchozího dílu nepřiblížil, ale jeho originality si cením. Navíc mně osobně se tato knižní obálka líbí víc.




Anotace: 
Příběhy temné duše a nemocné společnosti.

Masový vrah jinak myslí, jinak žije, jinak páchá zlo, má jiné motivy, ale zejména se zcela jinak vyvíjí již od dětství. Je v mnoha případech produktem doby, v jistém smyslu slova nemocné společnosti a setkáváme se s ním po celém světě čím dál častěji. Lidstvo toho zažilo již mnoho a jsou činy, o nichž je potřeba mluvit, aby si lidé na konkrétních případech zla uvědomili, že k němu nesmí být liknaví, nesmí jej přehlížet, protože zlo je vysoce infekční. Tato kniha je o malých vzdorovitých, pokřivených a případně rozmanitě zneužívaných dětech, které skrze paranoidní a nenávistný vztah k lidem vyrostly ve skutečná monstra

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2015
Žánr: Literatura naučná, Psychologie a pedagogika
Počet stran: 312
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.