Recenze: 88 VĚCÍ, KTERÉ BYSTE MĚLI STIHNOUT SE SVÝM DÍTĚTEM, NEŽ VYLETÍ Z HNÍZDA (Hans Rath, Edgar Rai)

Nápaditý rádce pro rodiče


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Portál na FB

Chci zakoupit titul 88 věcí, které byste měli stihnout se svým dítětem, než vylítne z hnízda


U nakladatelství Portál se určitě nesetkáváte s tak neobvyklým názvem poprvé, ačkoliv je prozatím nejspíš nejdelší, který jsem měla možnost číst. Němečtí autoři Hans Rath a Edgar Rai si pro vás připravili prospěšné dílo, kterým chtějí poukázat na důležitost vzpomínek na dětství, které nás vlastně celý život formují. I z obyčejných událostí lze vykřesat tu správnou jiskru, žít z toho, že nám někdo věnoval svůj čas...


Už v úvodu sami autoři nazývají knihu rádcem, což je opodstatněné. Po celou dobu vám příjemným stylem psaní nenásilně radí, jak získat krásné zážitky se svými dětmi. Již dle očekávání jich je přesně 88. Některé návrhy jsou kreativnější, jiné nápaditější, další zas odvážnější nebo naopak obyčejné. Spisovatelé se snažili vystihnout tu správnou míru a předvést vám od každého něco, aby ve vás podpořili chuť něco zkoušet a vytvářet své vlastní nápady na kvalitně strávený čas se svými ratolestmi. Pro lepší orientaci samozřejmě má kniha obsah.

Rozumějme si správně: Děti jsou trucovití usmrkanci, kteří pořád všude překážejí, připravují nás o poslední zbytky nervů, skoro nikdy nespí a pořád do všeho kecají. Ale představují také velké, nádherné dobrodružství. A to jsme vám v této knížce chtěli 88x sdělit. (Str. 9)

Už podle takového úsměvného odstavce na konci úvodu čtenář chápe, že autoři se rozhodli brát vše trochu nadlehčeně a bez zbytečných stresů. O to přeci jen jde si své děti užít, aniž byste vyletěli z kůže, i přestože to s nimi není vždy jednoduché, ale rozhodně to za to stojí. A to vám Hans Rath a Edgar Rai opravdu ukazují v každém svém příspěvku. 

Bez zbytečně dlouhého řečnění se tedy pouští do vysvětlování svých námětů, které nejsou zdlouhavé. Zábavným způsobem líčí podstatné informace, dělají zajímavé krátké přednášky a vy máte pocit, že s vámi konečně někdo soucítí a přitom vám dává sílu s těmi svými zlobidly skutečně něco prospěšného podnikat. 

Jednoduché, všeříkající názvy vám jasně řeknou, oč se tentokrát bude jednat. Každý návrh je skutečně jiný, i když jsou všechny prezentované stejně poklidným a příjemným stylem. Občas je zdobí jednoduché, jemné a šedé ilustrace v podobě létajících balónů, protože právě kniha oplývá dávkou nadnesenosti stejně jako sám život. 

Po 88 radách, co všechno můžete zažít se svým dítětem, je na čase, abychom vám připomněli, že jste možná ještě sami děti. (Str. 180)

V závěru, když pročtete všechny kvalitní rady, se vám autoři snaží vdechnout druhý dech, protože vám některé návrhy nemusí přijít tak jednoduché, jak si to představují. Nicméně mají pravdu. Každý je uvnitř ještě dítětem a jde o to užít si čas, který máme, tím nejlepším způsobem... Hraním s našimi milovanými, kteří jsou šťastní, když se jim věnujeme. A je potřeba, aby nás to také bavilo. 

U titulu je vidět, že se nejedná o dílo ušité na míru českým čtenářům, což by bylo mnohem působivější. Ale i prostřednictvím této publikace si můžete vytvořit krásné vzpomínky, i když třeba nevyužijete všech návrhů.


Kreativní a zábavný rádce pomůže všem rodičům, kteří takovou šikovnou příručku, jež dává sílu a nápady, nutně potřebují. S ohledem na to, že děti vyčerpávají a občas už nemáme sílu myslet, se hodí prakticky všem, kteří mají své malé i větší radosti. 


Knižní obálka: 
Přesně taková jako obsah. Lehce nenormální, drobet jiná, krapet podivínská a kreativní. Zkrátka od všeho kousek a mně se to moc líbí. 


Anotace: 
Kniha dvou úspěšných německých spisovatelů vychází z jednoduchého, ale často nedoceňovaného faktu: silné a důležité vzpomínky na dětství, které nás často formují na celý život, se nezřídka vážou ke zdánlivě docela obyčejným událostem a zážitkům. Někdo nám ale tehdy věnoval svůj čas, a my jsme na to nikdy nezapomněli. 
Tento rodičovský rádce je napsaný uvolněným tónem a poskytuje 88 osobních tipů a impulzů dvou zkušených otců, jak (a kde) takové nezapomenutelné zážitky dětem zprostředkovat. Nejde přitom zdaleka jenom o „akci“, ale často o zdánlivě banální a všední věci, z nichž se však může stát něco mimořádného. Věci, jež významnou měrou přispívají k vytvoření pevné vazby mezi rodičem a dítětem a k dětskému pocitu jistoty a bezpečí a rodičům připomenou, jaké to bylo, když byli ještě dětmi, po čem toužili a co chtěli s vlastními dětmi dělat jinak. Vyšlo v pěti vydáních. 
Z obsahu: Postavit něco, co plave. Naučit se důstojně prohrávat. Krást třešně. Hádat se. Improvizovat. Loučit se. Šířit strach a hrůzu. Hrát na hudební nástroj. Trénovat občanskou neposlušnost. Vymyslet si tajný jazyk. Společně si číst. Hodit se do gala. Dělat nepořádek. Povídat si o lásce. Naučit se ocenit luxus. Poslouchat náročnou hudbu. Čekat. Psát si dopisy. Zachránit svět. 
Hans Rath vystudoval psychologii, filozofii a germanistiku. Je úspěšným autorem a scénáristou. Žije v Berlíně. 
Edgar Rai vystudoval hudební vědu a anglistiku. Pracoval mimo jiné jako scénárista, trenér basketbalu, sbormistr, řemeslník a on-line redaktor. Od roku 2001 je spisovatelem na volné noze. Žije také v Berlíně. 

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: Literatura naučná
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.