Recenze: VĚŘ MI (Kylie Scott)

Romantické drama vás omráčí!

„Se mnou jsi v bezpečí. Já to chápu, víš?“ (Str. 115)


Kylie Scott nám vytřela zrak svou rockovou tetralogie Stage Dive, přichází s novým new adult příběhem! Protřele se vrhla na téma, které není tolik okoukané, díky čemuž spousty čtenářek zaujme. Působivé spojení dramatu a romantiky vás nenechá chladné. Věřte mi, je důvod, proč si prožít tuhle jízdu!
„Nebyla to náhoda,“ zopakoval. „Věřil nesprávnýmu klukovi a teď je mrtvý. Tak to asi chodí.“ (Str. 104)

Styl psaní je lehký a jednoduchý, příjemně čtivý. V ich-formě vám svůj příběh vypráví zajímavá, svěže netradiční hrdinka, která se na své emoce zaměřuje tak akorát. Autorka šetří popisy, udává je především ve správných chvílích a tak je dílo čtivé a dynamické. 

Lákavý je především adrenalinový začátek, jež rozhodně udělá dojem. Surovější styl vás možná překvapí, Kylie Scott se rozhodla přepadení, zmíněné v anotaci, nepřikrášleně a drsně vystihnout. Hned z počátku vám tak vezme dech. Napětí a adrenalin je opravdu silné a nezapomenutelné. Ve chvíli, kdy jde o život, se seznamují Edie a John. 

Edie je zvláštní dívka. Sarkastický vtipná, citlivá a přátelská, ale od jisté doby si zkrátka musí chránit záda. Ačkoliv je při těle, nedělá z toho žádnou tragédii a jde tak příkladem dívkám, které by se za svou nadváhu snad mohly stydět. Osobnost je důležitá, což autorka vystihla skvělým způsobem, protože Edie se jen tak neztratí. 

John je na rozdíl od Edie se svým tělem naprosto spokojený. Jak by ne, když stačí kývnout a holky mu samy lezou do postele. Tenhle fešák však má temnou minulost a po té, co málem přijde o život, se rozhodne, že chce sekat latinu. 

Netradiční, neokoukaní a zábavní hrdinové mají, co nabídnout. V některých případech působí méně reálným dojmem, ale tento fakt nejspíš snadno přehlédnete díky jejich poutu. 

Jednoduchá linie sice začíná dramaticky, ale její pokračování je klidnější a vřelejší - bohužel však s tím pro někoho může ztratit i dynamiku, která se vrací na scénu až v závěrečné části. Lehce napínavé s ohledem na vztahy, které se v knize efektivně odehrávají a vábí vás k dalšímu čtení. Prim hraje přátelství. Nádherné, svěží, upřímné přátelství, které je příjemně zpracované. Ale pozor, takové přátelství může být opravdu křehké, především když se zakládá na traumatické situaci, díky níž trpí aktéři posttraumatickým stresem. Psychologické prvky nejsou výrazné, ale vhodně dolaďují celek. Věřím, že  romantickou oddechovku, která vám má zamotat hlavu a propašovat motýly do žaludku, nikdo za psychologický thriller nezamění - byl by totiž samozřejmě zklamaný. 

Jak už jsem nakousla, tak romance se opravdu týká především přátelství, ale... jedno velké ale a to si musíte přečíst, protože pak právě přijdou ty pověstní motýlci v břiše. Nejedná se o young adult, ale pěkně peprné a vášnivé new adult, takže tělo na tělo, ne často, ale parádně. 

Nejspíš jste si všimli, ale zahraniční autoři se naučili do knih vkládat rozmanitost. Nejedná se jen o rasu či vyznání, ale už i sexuální orientaci. Tentokráte se v příběhu nesetkáte s gayi, ale naopak se jako vedlejší postavy kolem vás mihnou lesbičky. 

Takové to holčičí plkání... Nejspíš takhle by vtipné a zářné dívčí rozhovory nazvali muži, ale my víme své. Věř mi je zkrátka kniha pro holky a je skvělé, že ji autorka zábavnými a důvtipnými debatami doladila jako by šlo o třešničku na dortu. A některé z vás to tak i uvidí. Je osvěžující, když se projednou zábava týká také něčeho, čemu prostě rozumíme jen my, holky. Kluci nemají šanci.

Myslím, že oceníte prvotní nápad, který vás z počátku připraví o dech. Tohle kontroverzní téma je v knihách opomíjené a přesto se ve světě běžně odehrává. Je víc než dobré, že autorka na to poukázala a zobrazila také, jak těžké je se pak s takovým zážitkem poprat. 

Závěr je očekávaný, avšak urychlený a méně přirozený. Trochu pookřeje pohádkovost a začíná zas realita, jak ji známe. I když teď už díky vývoji postav a děje značně změněná a přiostřená. Ne každý však ocení určitou nepromyšlenost, kterou konec zavání.

Tuhle z části poměrně ostrou romantickou oddechovku bych doporučila nenáročným čtenářkám, které mají v oblibě nadlehčenost. Ta dávka reality a snové lásky vytváří zajímavý kontrast, který však nemusí každý ocenit. 

Co na knihu říká Chensie? Celá první polovina byla skvělá, bylo to hrubé a temné, ale pak přišel určitý zlom, od kterého na mě kniha působila jinak. Napětí lehce opadlo a já začala postrádat uvěřitelnost, protože mi něco nesedlo. Závěr byl za mě přitažený za vlasy, což je škoda. Autorka mě v tomhle překvapila a ne mile. Oceňuji námět, ale! Za mě vede rocková tetralogie, tam se mi autorka trefila do noty. 

Knižní obálka: 
Pravděpodobně by mělo jít o ilustraci Johna, ale tomu je v příběhu osmnáct, zatímco na obálce nás přivítá starší chlápek. Alespoň mně přijde, že už mu osmnáct dávno není.


Anotace: 
Mládí přináší mnoho nových zážitků: poprvé jdete za školu, poprvé se zamilujete, poprvé vám někdo drží u hlavy zbraň.

Den, kdy byla držena jako rukojmí při přepadení večerky, otřese celým Ediiným životem. Už nehodlá dál snášet šikanu a snobství na soukromé akademii a přestoupí na veřejnou střední školu, kde se setká s Johnem, klukem, který riskoval svůj život, aby zachránil ten její.

Zatímco si Edie chce užívat, John se naopak touží usadit. Po letech plných večírků a prodeje drog se svým starším bratrem chce vést normální život – chodit včas do školy a začít myslet na budoucnost. Cení si přátelství s Edie, pomáhá jí držet se dál od potíží i rozšiřovat si obzory.

Brzy se však o slovo opět přihlásí temný svět plný nebezpečí, kterému už jednou jen stěží unikli. Poprvé měli štěstí a přežili, podruhé však mohou ztratit mnohem víc – jeden druhého.

Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Žánr: New adult
Počet stran: 312
Vazba: pevná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.