Recenze: JEN 27 DNŮ (Alison Gerveis)

Slabá young adult se zajímavým námětem


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy - eReading
Palmknihy na FB

Chci zakoupit tento titul!



Nedávno u nakladatelství Fragment vyšla kniha s působivou knižní obálkou i anotací. Kdo by se nechtěl vrátit do minulosti a zachránit své známé, příbuzné či kamarády před jistou smrtí? Jenže to nebude tak lehké, jak se zdá... 

Velmi odlehčený styl psaní v ich-formě je velmi jednoduchý. Obsahuje prosté popisy a vykreslení příběhů. Jelikož je dějová linie bez spletitosti, prakticky se nemáte na čem zaseknout nebo kde ztratit. Vše se odvíjí s lehkou dynamikou a právě díky té prostosti je dílo poměrně čtivé. 

Jak sděluje anotace, která vyznívá lákavěji, než samotné zpracování námětu, Archer je po smrti a Hadley má 27 dní na to, aby jej zachránila. Ač to může působit složitě, autorka to tak rozhodně nepodala. Téma má potenciál, který je využití velmi jemně. Neočekávejte žádné psychologické prvky, propracované postavy nebo spletitější děj. Už od začátku vám bude jasné, že tohle je jednoduché čtení, jež vás nemusí potěšit. 

Hadley je obyčejná, ne zrovna moc chytrá dívka. Působí hodně jednoduchým dojmem, stejně jako samotný příběh. Dcera bohatých rodičů sama přiznává, že se na elitní školu dostala díky penězům a nikoliv díky svým známkám. Podle všeho nemá žádné jiné koníčky než se věnovat svým kamarádkám a porůznu s nimi trávit čas. Zkrátka vám nejspíš neučaruje, ač je milá a působí dojmem malého hloupého štěňátka. 

Archer je trochu výraznější. Na rozdíl od Hadley patří mezi studenty, kteří navštěvují hodiny pro pokročilé. Uzavřený outsider má své temné tajemství, které z něj dělá uzlíček nervů. Hrdina má větší potenciál, je zajímavější a o ždibec více propracovanější než ústřední postava. 

Hrdinové jsou prostí. Ať se k nim vážou určité emoce, autorka nešla do hloubky a tak spíše vnímáte povrchní skořápky, které náročnějším čtenářům vážně neučarují. 

Dějová linie je tedy stejně jednoduchá jako většina prvků tohoto příběhu. Obsahuje pár fantasy prvků, které jsou spíše jako doplněk a zajímavost, než by nějak výmluvněji vyplňovaly děj. Nač ukážete není promyšlené, ale spíš sepsané tak jednoduše, až to mnohé může zarazit. Ano, jedná se o young adult, ale i v tomto žánru naleznete mnoho propracovaných, spletitých a hodnotných děl, které vám dají kvalitní a nezapomenutelný zážitek. Jen 27 dní mezi ně nepatří, spíše je zařadíte mezi slabší díla, která lze snadno zapomenout, protože vám vlastně nic nedaly. 

Zvraty vás ze židle nezvednou, ač se dozvídáte lehce kontroverzní tajemství, které příběhem letmo zahýbá. Je spíše něco málo přes čáru a působí méně uvěřitelně, je to však jediný jiskrný bod, kterého se autorka mohla chytit a tak ho v rámci svého prostého literárního umu jemně rozvíjí. 

Romantická linie je spíše na bázi přátelství, jež je poměrně zajímavě pojaté. Zřejmě se jedná o část, na které si autorka dala nejvíce záležet. Ničemu jinému v knize není věnováno tolik úsilí. 

Překvapivě je román docela čtivý a naštěstí vše snadno ubíhá, ač by bylo vhodnější některé texty prostě vynechat, protože pro čtenáře a příběh mají prakticky nulovou hodnotu. S ohledem na to, že podstatné dění je kvalita o fous lepší, je to ale zanedbatelné. Je fakt, že ten náboj všemu dává právě ta romantika a Archerův hrubší charakter, což je asi tak všechno, čím vám Jen 27 dnů může učarovat. 

V závěru někteří budou přemýšlet, jestli se autorka přece jen rozhodla vás šokovat nebo se kniha neubrání konci plnému klišé. Na to si však budete muset přijít sami, pokud se odvážíte si příběh přečíst. 

Romantická oddechovka je rozhodně pro velmi nenáročné čtenářky, které nechtějí nic složitého. Nad knihou není třeba nějak přemýšlet, snadno se čte, jednoduše odvíjí. Potřebujete-li si vymýt na chvíli hlavu a nechat ji odpočinout, pak je tohle to pravé.

Co na Jen 27 dnů říká Chensie? Čekala jsem něco lepšího, ale dostalo se mi slabé young adult. Naštěstí se četla snadno a poměrně to odsýpalo. Moc se toho nedělo, mohla jsem u čtení prakticky vypnout. Bavil mě Archer, to bylo asi tak všechno. Příběh jako takový mi přišel málo uvěřitelný a hlavní protagonistka pro mě byla hloupá a jednoduchá. K příběhu se rozhodně nevrátím a jsem ráda, že jsem si ho nepořídila v tištěné formě, jak jsem měla v úmyslu.

Knižní obálka je opravdu nápaditá. Zvláštní, jak je ta ilustrace prakticky svisle, namísto vodorovné klasiky. Dodává to titulu takový nádech neobvyklosti, kterého se v ději však moc nedočkáte. Určitě je mnohem propracovanější a zajímavější než příběh samotný. 


Anotace: 
Uzavřela nebezpečnou smlouvu. A čas běží…

Toho kluka znala Hadley jen od vidění. Když jedno ráno školu oblétne zpráva, že je mrtvý, nechápe. Co ho vedlo k tomu, aby si sáhl na život? Když nad tím během Archerova pohřbu přemýšlí, přistoupí k ní neznámý cizinec v černém. Nabídne jí, že ji vrátí o dvacet sedm dnů nazpět, aby mohla přijít na to, co se stalo, a pokusila se jeho smrti zabránit...

Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult, fantasy
Počet stran: 320
Formát: Epub, Mobi, PDF



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.