Recenze: KODEX LOVCE STÍNŮ (Cassandra Clare, Joshua Lewis)

Staň se Lovcem stínů!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Slovart na FB

Chci zakoupit titul Kodex lovce stínů


Měla jsem možnost v dlaních třímat neskutečně působivé čtení, které bylo dotvořené do detailu. Natolik autentické, že i já jsem byla v pokušení vstoupit mezi Lovce stínů a složit přísahu, ačkoliv nepatřím mezi skalní fanoušky této série. U nakladatelství Slovart - Booklab vyšel nedávno titul, který je svým způsobem fascinující a rozhodně originální. Povím vám o něm víc v recenzi, jen co odložím svou stélu...



Styl psaní je věcný a skutečně odpovídá zákoníku, jež by měl každý fanoušek knih na téma Lovců stínů znát. Po otevření zjistíte, že se nejedná jen o určitého mravokárce Lovců stínů, ale doslova velmi schopnou příručku, která vám ozřejmí naprosto všechno, co vám do té chvíle unikalo. A pokud neunikalo, máte tak k potřebě svazek, ve kterém nechybí absolutně nic. Nejvýstižnější a nejoriginálnější jsou tzv. ručně psané poznámky jednotlivých Lovců stínů, které znáte ze série. Díky nim si hned připadáte jako mezi svými a rozhodně je budete fascinovaní hltat.


V úvodu vás jako správného člena Lovců stínů kodex vítá a nabádá, abyste byli obezřetní. To, co se naučíte, zachrání život nejen vám, ale i těm, které máte chránit. Naučíte se vše od A do Z a díky chytlavým a mnohdy vtipným poznámkám na vás udělá publikace nezapomenutelný dojem. 



  • Úvod. Kdo je lovec stínů a jakou skládá přísahu? Základy, které jste jistě pochytili prožitím přečtením knih Cassandry Clare, jež u nakladatelství Slovart vyšly. 
  • Zbrojnice. Tuto kapitolu nesmíte opomenout, beze zbraní se přece Lovec stínů sotva ubrání! 
  • Umění. Ach, tradiční parabátai. Pokud jste v tom doteď plavali, začněte trénovat a fest. 
  • Bestiář, část první: Démonologie - Začíná jít do tuhého, protože nejen Lovec stínů, ale v tomto případě i čtenář musí mít pro strach uděláno. Ač fantasy spadá mezi young adult, rozhodně jsou díly temnější a temnější, jak jste se mohli přesvědčit kupříkladu ve druhém dílu série Lovci stínů.
  • Bestiář, část druhá: Podsvěťané - Ty nejčerstvější a nejzajímavější informace o vlkodlacích, upírech, vílách a čarodějích dotvoří tvou znalost světa tvých oblíbených hrdinů a ještě budeš vědět, co udělat, kdyby tě náhodou nějaký takový tvor potkal. Bezpečnost nadevše.
  • Bestiář, část třetí: Andělé a lidé - Koho zajímají civilové, když jejich svět není tak fantastický jako ten, který prožiješ jako lovec stínů? Ale přečíst si o nich musíš a nejen o nich.
  • Grimoár - Dokonale popsané Nástroje smrti... Nejspíš vás jako mně bude přecházet zrak, ale udržte se. V této kapitole je také stručný seznam nejčastěji užívaných run, který je víc než nutný. Konečně runy dostávají správných rozměrů a odvážnější čtenáři (jako třeba já) je mohou na sobě vyzkoušet! Co kdyby přece jen fakt fungovali i na civili, že jo?
  • Sed Lex, Dura Lex - Aneb Zákon je tvrdý, ale je to zákon. Pokud máš za sebou vyšlé díly série Nástroje smrti a Lovci stínů, pak víš, že není radno si se zákonem zahrávat...
  • Geografie - Většinu těch míst jste nejspíš prostřednictvím série už navštívili, ale teprve teď se o nich dozvíte to podstatné. Nejen instrukce, kde se nachází, ale také zajímavou historii a účel.
  • Příloha A. Výňatky ze souborného vydání - Jaký byl svět před Nefilim? Konečně se dozvídáte něco víc o původu Lovce stínů, Jonathana. Zkrátka a dobře, vše, co jste chtěli vědět o Nefilim (a báli jste se zeptat) máte v této knize k dispozici!
  • Příloha B. Deváté dohody, 1992 - Historie dohody včetně krátkého komiksu Velká a tragická láska Johnatana Lovce stínů a Davida Mlčenlivého, který do kodexu vepsal jejich jeden velmi milý kamarád Simon. 
  • V závěru naleznete na několika stránkách ilustrace vašich oblíbených postav.
 

I v kodexu může být přítomen humor, za což jste vděční vtipným poznámkám a špičkování vašich oblíbených hrdinů, kteří nedokáží udržet tužku v klidu a vždy museli nějakou vtipnou, chytrou či nesouhlasnou výtku vepsat. Musím uznat, že právě tohle je na knize to nejlepší, protože máte pocit, že dílo skutečně prošlo rukama Lovců stínů, kteří do něj vepsali své myšlenky, nápady i názory a předali ho jako poklad do vašich rukou...


V neposlední řadě je potřeba upozornit vás na rozličné kresby, které vás po celou dobu čtení provází. Fantastické je, že jsou odlišného stylu, jelikož dílo dotvářela celá řada umělců, jejichž seznam včetně ozřejmění, co v knize ilustrovali, je k přečtení na poslední straně. Ilustrace jsou pouze černobílé, což je velmi dobře. Pestré by zkazily onu tajuplnou a komorní atmosféru, která se Kodexem vznáší.

 

Knihu by měl vlastnit a přečíst si každý, kdo se byť jen dotkne děl, ve kterých se originální svět Lovců stínů odehrává. Jestli jste do teď nebyli Lovci stínů, tak po přečtení Kodexu lovce stínů už bude všechno jinak. 


Co na knihu říká Kodex lovce stínů Chensie? Doporučuju. Je to nová bible fanoušků Cassandry Clare. A teď mě omluvte, běžím za svým prvním démonem. Knihu samozřejmě beru sebou, bez Kodexu už ani krok.



Anotace: 
Kodex lovce stínů je nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů, a to již od 13. století, kdy byl publikován poprvé. Nekonečná válka s démony může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem vás ale podobné patálie trápit nebudou.

Nejnovější, sedmadvacáté vydání obsahuje vše, na co si vzpomenete: od historie a zákonů našeho světa přes rady ohledně jednání s podsvěťany až po návod na správné držení stély. Odpovídá na všechny dotěrné otázky nových rekrutů: Co je to pyxis? Proč nepoužíváme střelné zbraně? Jak se čaroděje zdvořile zeptat, kde má znamení démona? Odkud se berou naše zásoby svěcené vody? Kodex je nejobsáhlejší učebnicí geografie, historie, magie a zoologie, která pomůže každému novému nefilim bezpečně proplout krásnými, byť mnohdy krutými a nebezpečnými vodami našeho světa.

Nakladatelství: Slovart - #Booklab
Rok vydání: 2018
Žán: Young adult
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.