Recenze: UŽ ZASE LÉTÁM (Sita Brahmachari)

Podmanivá young adultka s hodnotným tématem


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Slovart na FB

Chci zakoupit titul!


Sita Brahmachari je spisovatelka, která do svých young adult příběhů vkládá srdce a poučení. Hodnotné knihy obsahují vždy nějaký prvek, jež má pomoci dospívajícím dětem, především dívkám, pro které jsou díla určena. U nakladatelství Slovart vyšla již její dvě předchozí díla: Artyčoková srdíčka (recenze) a Jasmínové nebe (recenze). Nejnovějším přírůstkem mezi kvalitními ya s hlubší myšlenkou je právě Už zase létám

Nadlehčený styl psaní se odehrává převážně v er-formě, ale vyskytují se i pasáže v ich-formě. Ta lehkost a barvitá atmosféra má důvod, jelikož se román týká závažného tématu a autorka neměla v plánu udělat z něj pro dospívající čtenářky depresivní četbu, ale naopak je nabudit pozitivním myšlením. Titul je rozdělený na tři části: Pád, Ztracená a Návrat.

Po otevření se začtete do příběhu takřka šestnáctileté Kite, která netuší, že začíná její první den bez nejlepší kamarádky Dawn. Ta totiž spáchala sebevraždu, jak vás informuje i anotace. Nikdo netuší proč a tak se rozbíhá kolotoč výslechů, posudků a především vyrovnávání se se ztrátou. Před Kite se rozkládá nesnadné období... 

Kite je zvláštní dívka. Snad proto, že je vychovávána trochu jinak, než její vrstevníci. Svým rodičům totiž neříká mami a tati, ale Ruby a Sethe. Mají velmi přátelský vztah, kterého Kite nevyužívá. Není typickou pubertální dívkou, proto s ní můžete snadno soucítit. 

Dawn poznáváte pouze prostřednictvím vzpomínek, kterými vás Kite provází především v první třetině knihy. Přátelská dívka, která byla velmi šikovná hudebnice, náhle zmizela ze světa. Jak se s tím lidé, jež ji znali a milovali, mají vyrovnat? 

Dějová linie se odehrává z části v Londýně a z části v Jezerní oblasti. Londýn není nijak zvláštně popisován, autorka se zabývá spíše popisy oné Jezerní oblasti, která je pro ni významná.

Vážná témata jsou skvěle zpracovaná a podobají těm z předchozích titulů. Prim hraje především smrt, vyrovnání se s náhlou a nepředvídatelnou ztrátou člověka. Upustit od výčitek a pocitů, že za jeho smrt nesete nějakou vinu. I v tomto díle se autorka rozhodla poukázat na důležitost hledání vlastních kořenů. Už zase létám obsahuje také lehké prvky spiritualismu a hudby, jelikož Sita Brahmachari se vás vždy snaží okouzlit určitým druhem umění.

Silně zapůsobí také propracované, přirozené a emotivní přátelství Dawn a Kite, tedy spíše vzpomínky na něj. Milostná zápletka je jemná a hřejivá, týká se mírně sepsané první lásky, která představuje spíše podporu a přátelství. 

Román určitě nepatří mezi prostoduché publikace, které vám nemají, co dát. Hlubších myšlenek je v příběhu několik, ta poučení jsou nenásilně formulována a působí pozitivně. Autorka velmi vhodně zobrazuje svět mladým lidem.

V závěru se dočtete podpůrných organizací v České republice, zatímco v originále samozřejmě byly uvedené ty Britské. 

Emotivní young adult bych doporučila cílovým čtenářkám, které chtějí hodnotný příběh, jež povzbudí a ukáže správný směr. Rozhodně pomůže mladým dívkám, které se potýkají se smrtí blízké osoby. 

Co na Už zase létám říká Chensie? Nepatřím mezi cílové čtenářky už dávno, ale jako dospělá hodnotící čtenářka uznávám, že knihy jsou opravdu skvěle podané a mají v sobě určitou složku, jež má sílu pomáhat. Vážné náměty jsou skvěle zpracované v rámci žánru. Mohu jen napsat více takových děl, které nám mají, co povědět.

Sita Brahmachari má vždy opravdu pohádkově kouzelné knižní obálky, které skvěle zobrazují atmosféru příběhu. Radost pohledět. 


Anotace: 
Kite se pár dní před šestnáctými narozeninami rozpadne celý svět. Její nejlepší kamarádka, nadaná a vzorná Dawn, spáchala sebevraždu, ačkoli Kite neměla ani tušení, že je s ní něco v nepořádku. Kite, dosud sebevědomá a plná života, se musí vyrovnat s pocity ztráty, žalu, vzteku a viny. Spolu se svým tátou opouští domov v Londýně a vydává se na výlet do Jezerní oblasti, kde objevuje rodinné kořeny i sebe sama. Opravdu dařit se to ale začne až ve chvíli, kdy se seznámí s místním klukem Garthem. Protože někdy je kupodivu lehčí svěřit se cizinci než vlastní rodině...

Nová kniha autorky Artyčokových srdíček a Jasmínového nebe přináší příběh o přátelství, smutku a léčení zraněného srdce.

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult
Počet stran: 280
Vazba: pevná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.