Recenze: NASLOUCHEJ NOŽI (Patrick Ness)

Todd Hewitt a jeho Hluk


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart - #Booklab
Slovart na FB

Chci zakoupit titul Naslouchej noži 


Nakladatelství Slovart - #Booklab vydává tituly věhlasného autora Patricka Nesse, letos přišel na řadu první díl trilogie Nespoutaný Chaos. Nové vydání obsahuje navíc také krátkou bonusovou povídku a samozřejmě novou ilustraci. Poprvé se s touto trilogií mohli čtenáři setkat v roce 2011, kdy první díl vyšel pod názvem Hlas nože u nakladatelství Jota stejně postupem rok i zbývající díly.



Sci-fi young adult dobrodružství se v ich-formě odehrává prostřednictvím třináctiletého Todda Hewitta. Styl psaní je poutavý, obsahuje zajímavé popisy i propracované prvky a snadno se čte. Někteří čtenáři se budou muset popasovat s dialogy v nespisovné řeči, která se však přirozeně k dílu hodí. Patrick Ness umí pracovat s textem, není pochyb o tom, že po stylistické stránce v rámci žánru dílu opravdu nic nechybí, ovšem s ohledem na určité opakování děje v některých částech se mohou některé texty po první polovině knihy jevit méně dynamické. S ohledem na námět jsou některé kreativně pasáže psané v odlišných fontech a velikosti písma. Důvod pochopíte záhy.

Todd Hewitt je prostě kluk. Žije ve městě Prentisstown a jediné, nač se dopředu dívá, je jeho dospělost. Už za měsíc se totiž má stát mužem. V Prentisstown jsou jen samí muži a Todd je posledním dítětem... Jediným přítelem je mu vlastně jeho pes Manchee, kterého dostal k narozeninám, ač jej nechtěl. Manchee je sympatický a vtipný hrdina, kterého si nelze neoblíbit. 

Postavy jsou zajímavé, mají charakter i vhodně vystavěný vývoj. Působí obyčejně i neobyčejně zároveň, což je dělá živými a uvěřitelnými. Lehce se podobají ústředním hrdinům, které autor ve svých knihách zmiňuje, protože mají něco navíc. Sálá z nich určitá surovost a plachost zároveň. 

Jednoduchá dějová linie čtenáře překvapí mnoha akčními zvraty, které však po zamyšlení můžou působit záměrně či přímo nepochopitelně - Proč se ksakru pouštěli tímto směrem, když přece je jasné... Hrdinové někdy dělají chyby, které náročný čtenář neocení. Děj se stává velmi dobrodružným,, ale i matoucím, protože ústřední postavy před něčím utíkají, nemají z počátku ani jasný směr a vlastně ani netuší přesný důvod svého útěku. Jelikož se postavy tak trochu točí v kruhu, působí to opakujícím dojmem a příběh se v této fázi může čtenářům zajídat. Netuší, jaké zlo se skrývá před nimi a za nimi. Zkrátka nemají prakticky nic domyšlené a informace, které jsou jim dostupné, účelově opomínají, aby vás autor mohl šokovat až v závěru. 

Tak vzniká největší problém příběhu - Nepřirozeně utužované napětí. Autor totiž tajemství, která v průběhu děje narazíte, vlastně neodhalí. Zamaskuje je pomlčkami. Nedá si tedy ani práci s tím, aby nějak uhladil ten šrám, který vám způsobí. Prostě jen pomlčka a to je veškerá vaše odměna za pátrání a toužení po faktech. Tento nucený proces napínání je nestandardní a obávám se, že některé čtenáře spíš odradí než nadchne k pokračování ve čtení. 

Ač dynamika a napětí funguje, protože svět, který vám Todd Hewitt představil není takový, jak si myslel a čeká jej velké prozření, tak i přesto kniha postrádá přirozený spád. Ne každý tak podlehne nutkavé touze číst a prožívat, jak se to obvykle u autorových děl stává. 

Námět je hodně originální, pokud se zaměříte na Hluk či samotný svět. Hluk je totiž pohlcující, kreativně ztvárněný a zajímavě propracovaný. Patrick Ness jej rozvádí v rámci young adult dostačujícím způsobem, ale více možností by měl u knihy pro dospělé. Je vidět, že autor si daný fakt uvědomuje a proto se snaží opravdu, co nejvíce ukázat a nebo se naopak určitým věcem vyhýbat, aby vás to nebodalo do očí. Potenciál daného tématu je úžasný, v rámci ya pozoruhodně zpracovaný a vábivý. Ten opravdu stojí za to.

Závěr je stejně překvapující jako celý příběh, s tím rozdílem, že teď už se konečně některé pomlčky překlenují v informace a vy se dozvídáte fakta, na která jste narazily v průběhu čtení a byla vám zamlčena. Samozřejmě se nevysvětlí a nevyřeší vše, protože se jedná o první díl trilogie. V samotném závěru vás čeká ještě bonusová krátká povídka s názvem Nový svět.

Co na Naslouchej noži říká Chensie? Patrick Ness je můj oblíbený autor a neskutečně obdivuju jeho příběhy. Naslouchej noži mě však ale zklamalo a dle mého je zatím nejslabším dílem autorovy bibliotéky. Hodně mě pobouřilo to zadržování informací, to bylo veskrze účelové. Příběh mě díky tomu spíše nudil a vlekl se, protože jsem pozbyla chuť objevovat. Za mě má autor rozhodně mnohem propracovanější a lepší knihy. Uvidíme, zda mě pokračování nadchne více.



Anotace: 
První díl napínavé dystopické trilogie oceňovaného autora Patricka Nesse, který si získal přízeň čtenářů po celém světě. Představte si, že žijete ve městě, kde každý dokáže slyšet vaše myšlenky. Představte si, že jste ustavičně obklopeni myšlenkovým mrakem - Hlukem, který spojuje mysli všech obyvatel města a nikdy vás nenechá na pokoji. Pro dvanáctiletého Todda je to každodenní realita. Ale ve chvíli, kdy začne odpočítávat dny, které mu zbývají do třináctých narozenin, nalezne něco zdánlivě nemožného: místo, kde Hluk neexistuje. Todd nechtěně objeví tajemství, která měla zůstat navždy ukrytá, a musí i se svým věrným psem prchnout, aby si zachránil holý život. Je ale vůbec možné uniknout pronásledovatelům, když kvůli Hluku dokáží slyšet každou myšlenku?

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2018
Žánr: sci-fi, young adult
Počet stran: 454
Vazba: brožovaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.