Recenze: LÁSKA A JINÁ VYKOLEJENÍ (Leah Konen)

Poklidná romance plná zatáček...


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!


U nakladatelství Yoli vychází poslední dobou neskutečné knižní příběhy. Stačí se jen podívat do nabídky a nestačíte zírat. Momentálně je hodně doporučovaný tento příběh a já vám s radostí povím proč. 

V ich-formě minulého času se odehrává příběh ze dvou úhlů pohledu ústředních postav. Autorka si zakládá na příhodných popisech a rozvádění myšlenek, což potěší emotivnější čtenáře, kteří chtějí hrdinům nahlížet až do nitra. Pro některé tento styl psaní může být trochu rozvláčnější, zejména ze začátku, než se začne trochu něco dít. 

Pravdou je, že vyprávění je spíše poklidné a opravdu se spíše zamýšlí nad samotným děním než by se něco efektivnějšího dělo, dolaďuje některými texty charaktery i minulost příběhu. Jestli chcete energičtější a dramatičtější děj, tento titul není tím pravým. Začíná zlehka hezkými popisy i myšlenkami ve vlaku, kde nic nepůsobí tak romanticky, jak si Ammy myslela. Už tady cítíte správnou dávku reality i nadhledu, který přiměřeně dolaďuje atmosféru prostředí, jež stihnou hrdinové navštívit. Mimo vlaku se příběh odehrává na více místech, protože obě postavy mají svůj cíl a čeká je zajímavá a nesnadná cesta. Nejenže objevují nové okolí, ale zejména sami sebe a přicházejí na nečekaná fakta. 

Noah i Ammy mají oba spletité osobní problémy. Noah chce získat zpět své děvče. Jeho láska není jednoduchá, ale větší nesnáze má Ammy, která vlakem míři na svatbu svého otce, zatímco má pocit, že tím zrazuje vlastní matku. Rozvod svých rodičů nenese nejlépe, ale snaží se získat alespoň část rodiny a neskončit jako člověk, který se utápí ve svém vlastním marastu. 

Nejpůsobivější na příběhu je právě ono řešení osobních námětů a postupné, nenásilné sbližování, jež se během čtení přerodí v romantickou a svěží zápletku. Jelikož se jedná o young adult oddechovou četbu, tak samozřejmě neočekáváte nějaké vášnivé a erotické scény, což je dobře, protože by tento titul nepozvedly, ale spíše by zničily pokorně budovanou atmosféru. 

Zajímavé je, že se děj odehrává prakticky v jeden den, kdy postavy prožijí mnoho překvapujících, těžkých i hezkých chvil. Na jeden den je toho čeká opravdu hodně. Vše ústí v závěru, kdy se autorka drží reality a neklesá, ani nezvedá laťku, což je velmi dobře. Kniha si tak udržuje stálou linii, kterou oceníte, máte-li v oblibě takové romance.

Pokud potřebujete v předvánočním shonu trochu zabrzdit, Láska a jiná vykolejení jsou tou pravou stopkou. Nastolí vám poklidnou četbou krásnou atmosféru a snadno upokojí stres, který vás svírá. Zaměříte se totiž na příběh, který má své kouzlo.

Knižní obálka je plná zatáček, což odpovídá spletitému příběhu. Nejprve mi to nepřišlo, ale postupem času jsem chápala, proč se ke knize zrovna taková ilustrace hodí. Překvapivě jej zobrazuje velmi vhodně a důmyslně. 

Co na Láska a jiná vykolejení říká Chensie? Pro mě byly začátky trochu těžší, protože jsem byla zrovna nejspíš naladěná na akčnější příběh. Četlo se mi pomalu, ale později jsem ocenila onu spletitost a osobní problémy, které hrdinové řešili. Tím si mě autorka získala. Tou podmanitou skutečností. Já mám raději trochu výraznější love story, ale tato rozkošná atmosférická odpočinkovka má své kouzlo. Plánuji si ji přečíst, až budu mít náladu přesně na takový příběh, to mi určitě přijde vhod mnohem víc a víc ji ocením. 

Anotace: 
Jedna cesta vlakem. Dva cizinci. 
Noah je beznadějný romantik a právě se vrací domů, aby se usmířil se svou osudovou dívkou. Ammy cestuje za svým otcem a na pravou lásku nevěří, protože jí rodiče byli špatným příkladem. Když jejich vlak uvízne ve sněhové bouři, Ammy a Noah, nemají jinou možnost, než pokračovat v cestě společně. Co se zpočátku zdá jako drobná zajížďka, se změní v jedinečné dobrodružství a dva naprostí cizinci se do sebe během jediné noci zamilují. Ráno ale všechno změní a jejich cesta nabere nečekaný směr…

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult
Počet stran: 280
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.