Recenze: LÍSKOVÝ LES (Mellisa Albert)

Temnější fantasy na motivy Sirotčince slečny Peregrinové



Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul v eshopu Knihy Dobrovský


U nakladatelství Knihy Dobrovský pod značkou Knihy Omega vyšel román pro fanoušky Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, jak vás informuje anotace. Nadchla-li vás série autora Ransoma Riggse, pak jste už nejspíš o Lískovém lese slyšeli. Já vám o knize povím více! 


Příběh začíná v ich-formě prostřednictvím lehce zrychleného vypravování, které se po rychlém a informativním začátku trochu ustálí. Mezi řádky se prolíná pohádková atmosféra, která je opravdu působivá, kouzelná až prapodivná a temná, což je rozhodně kladem. Dodává vyprávění šmrnc a snadno se začtete. Zrychlené vyprávění může být plusem i mínusem, záleží, jak jej přijmete, ale začíst se je jednoduché a poměrně brzy se začíná s neobvyklostmi, jež vás u čtení drží. 

Ústřední hrdinka Alice Crewová/Proserpinová se s matkou poměrně často stěhovala. Postupně vám vypráví o své babičce, matce i životu, ve kterém ji tak trochu pronásleduje zvláštní muž. Alice je podivná sama o sobě. Vyznívá opravdově a přitom jako éterická bytost. V některých chvílích je dětská více, než by bylo vhodné, což může některým čtenářům vadit.

Babička Althea vlastní Lískový les a také je známá díky své pohádce, která ji doslova proslavila. Mimořádné příběhy mají nevšední názvy, ale Alice si je nikdy nepřečetla... O své babičce toho mnoho neví, ani s ní netrávila nijak čas, protože ji matka vláčela všude možně jako kotě. Jako by se snažila před něčím utéct, protože na žádném místě nezůstávala dlouho...

Všechny postavy mají něco navíc, co je i v reálném ztvárnění dělá neobyčejnými. Mají různorodé pohnutky, zajímavosti a právě tím si je snadno zapamatujete. 

Jednoduchá dějová linie začíná spíše jako běžné young adult, ve kterém se Alice postupně snaží vyřešit svůj vlastní život - matku i osobní život, nevlastní sestru a zvláštního kamaráda. Získává také více informací o svých kořenech, zejména o své babičce, která je pro ni tajemstvím stejně jako její světoznámá kniha. Autorka trousí drobky, díky nimž je čtení napínavé. Podivnosti se dějí už od začátku, ale je jich poskrovnu.

Samozřejmě vám bude vrtat hlavou, proč si Alice nikdy nepřečetla babiččinu pohádkovou knihu a proč ji to k ní natolik táhne. Zmínky slýchává i od ostatních, ale ona sama o ní neví vlastně ani ň a stejně tak je na tom čtenář. To tajemství se netýká pouze té pohádkové knížky, později se rozrůstá a prorůstá až do nitra příběhů...

V knize se sváří tajemno a temno s jakýmsi podtónem naivity, který za sebou zanechává hrdinka. Náročnější čtenář ten kontrast nemusí ocenit, pokud je vnímavější. Mně osobně to kazilo pocit mrazení, který by na mě jinak dosahoval. Někteří čtenáři díky tomu mohou mít pocit, že i uvěřitelnost kvůli tomu nepůsobí stoprocentně.

Pravda je, že ty temnější scény jsou opravdu zajímavé a autorce se nedá upřít neobyčejná fantazie, kterou do příběhu vhodně zpracovala. To je určitě nejsilnějším prvkem knihy, dokáže si vás získat natolik, že nebudete moci napětím přestat ani číst, dokud nebudete až na konci pohlcujícího dobrodružství...

Větší dávka fantasy vás čeká až v závěru knihy, který působí opět zrychlenějším dojmem, což je škoda, protože právě tato pasáž je nejdůležitější a přitom vypadá, jako by ji autorka trochu zanedbala.

Jste-li fanouškem temnějších příběhů a samozřejmě Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti, kniha se vám podle všeho bude víc než líbit. Doporučila bych v rámci ya i těm, kteří mají trochu pro strach uděláno. Ty hororové prvky jsou osvěžující, ale možná by někoho mohly lehce vyděsit.

Co na Lískový les říká Chensie? Byla jsem hodně překvapená především v části, které vévodilo fantasy. To byla opravdu pecka. Temné, působivé a napínavé. Začátek na mně však působil až příliš zrychleně, což je na jednu stranu dobře, protože se přes něj čtenář snadno dostane, ovšem mně ten pocit zůstal už po celou dobu čtení a neužila jsem si ho tolik. Navíc hlavní hrdinka mi prostě nepřišla vhod. Působila na mě naivním až dětským způsobem a ty její reakce mě občas donutily protočit oči. Kazilo mi to celkový dojem z knihy, která by se mi jinak zaryla až pod kůži.

Anotace: 
Fanoušci Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti a Dětí krve a kostí se ztrácí v Lískovém háji... Sedmnáctiletá Alice a její máma strávily většinu Alicina života na cestě, s neobyčejnou smůlou vždy v patách. Když však Alicina babička, podivínská spisovatelka temných pohádek, zemře o samotě na svém pozemku—Lískovém háji—tu teprv Alice pozná, jak velkou smůlu může mít. Její máma je unesena bytostí, která tvrdí, že pochází z drsného nadpřirozeného světa babiččiných pohádek. Jediným vodítkem je vzkaz, který máma Alici zanechala: DRŽ SE DÁL OD LÍSKOVÉHO HÁJE. Aby Alice získala mámu zpět, musí se nejdřív vydat do Lískového háje, a poté do světa, kde babiččiny pohádky začaly...

Nakladatelství: Omega/Knihy Dobrovský
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult, fantasy
Počet stran: 429
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.