Recenze: TAJEMNÝ RYTÍŘ (G. R. R. Martin, Ben Avery)

Skvělý komiks nejen pro fanoušky Hry o trůny! 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Knihy Dobrovský - Knihy Omega
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit titul Tajemný rytíř v eshopu Knihy Dobrovský!


George Raymond Richard Martin je známý americký spisovatel, věnující se žánru sci-fi a fantasy. Napsal také scénáře televizních seriálů a sestavil mnoho antalogií. Jeho díla jsou oceňována a mezi jeho největší a nejpopulárnější tituly patří série Hra o trůny, která byla také zfilmovaná. Momentálně se na českém trhu objevil jeho nejnovější počin Tajemný rytíř. Jedná se o třetí grafický román ze série, na kterém se podílel také Ben Avery a ilustrátor Mike S. Miller.



Knihou vás provádí ústřední dvojice. Duncan vypráví svůj příběh v ich-formě, zatímco má po boku svého věrného panoše Egga. Oba skrývají určitá tajemství a nemají ani tušení, do jak zajímavého a spletitého dobrodružství se shodou náhod dostanou. 

V prvním díle Potutelný rytíř se Dunk stal rytířem, ve druhém díle s názvem Přísežný meč se dostávají do středu starého konfliktu. Ani v tomto novém dobrodružství se tito dva nedrží zpátky. Čekají je krvavé rvačky, postupné objevování tajemství, četná úskalí, která jim znesnadní cestu k cíli. 

Pokud jste fanoušky série Hra o trůny, moc dobře víte, že Tajemný rytíř je třetím dílem grafického ztvárnění a předchází mu Potutelný rytíř a Přísežný meč. Jak moc jsou komiksy podobné či odlišné od beletrického pojetí posoudí spíše fanoušek Hry o trůny. Ovšem pokud vás titul zaujal jako samostatný díl a bez větších znalostí se do příběhu pustíte, rozhodně nebudete litovat. Je logické, že o některá propojení budete ošizení, a unikne vám minulost, zobrazená v předchozích dvou dílech, ale i přesto nemáte pocit, že byste se nějak ztráceli.


Komiksové zpracování Tajemného rytíře díky kresbám Mika S. Millera rozhodně nemá nouzi o dramatičnost, brutalitu i to pravé fantasy kouzlo. Ač pro náročnější čtenáře někdy něco působí méně věrohodně, k celkovému příběhu se právě určitá nadnesenost a lehkost víc než hodí. Pestré kresby popisují celý příběh velmi autenticky a surově, nevyhýbajíc se takřka ničemu. Ovšem na druhou stranu se ilustrátor nepoddal touze nadbytečně šokovat a nic tak nepřehnal. Postavy jsou vyobrazené výrazně, snadno je rozpoznáte a neztrácíte se. 


Pokud nemáte komiksy v oblibě nebo naopak neholdujete Hrám o trůny, pak vás kniha samozřejmě neosloví natolik, jako kupříkladu skalního fanouška této série. Nicméně George R. R. Martin je vynikající spisovatel a taková extrovka je pro nadšence fantasy světa vážně neopomenutelná! 


Anotace: 
Westeros je ledově klidný. Král Aerys I. sedí na železném trůnu. Epidemie moru již pominula. Ve vzduchu jsou stále cítit dozvuky šestnáct let starého, neúspěšného povstání. V těchto neklidných dobách se ušlechtilý rytíř Ser Duncan Tall – Dunk vydává na cestu Sedmi královstvími, aby vykonal rytířské skutky. Jeho původ však musí zůstat za každou cenu utajen. Míří na sever na Zimohrad, kde je pozván na neobyčejně lukrativní turnaj. Vítěz získá cennou trofej – dračí vejce. Přestože je Dunk výtečný bojovník, spokojil by se jen s teplým jídlem a sklenkou vína. Jeho boj však předem vyhraný nebude. Do cesty mu vstoupí záhadný rytíř, který může představovat nejen velké nebezpečí, ale též nová spiknutí…

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Omega
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Komiksy
Série: Grafická série Hra o trůny - předehra
Počet stran: 168
Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Na tuhle knihu jsem narazila náhodou, teprve tento týden. Zaujal mě děj, ale když jsem se dozvěděla, že to je psaný ve formě komiksu, tak jsem byla mírně v šoku. Komiksy jsem pročítávala tak před deseti lety a ještě k tomu v elektrické formě.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.