Recenze: PŘIJDOU TŘI LOGICI DO BARU... (Holder Dambeck)

100 nejhezčích logických a matematických hádanek

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Portál vyšla opravdová perlička pro fajnšmejkry. Taková publikace mi nemohla uniknout a vám by také neměla, pokud jste milovníci logických a matematických hádanek všeho druhu. 

Hned v úvodu vás autor s poklidem informuje o tom, jak vidí matematiku on. Lehce zábavný text dává i naději. Ještě větší naději a pozitivum je pro vás samozřejmě kapitola s názvem: Systematicky kreativní aneb jak na matematické hádanky. Možná jste matematičtí géniové a nebudete jeho profesionální pomoc potřebovat, ale mnozí určitě budou rádi za rady a nadhled, s jakou vás ponouká k řešení obtížných hádanek. 

Obsah mluví za vše a úlohy svižně rozděluje: 

  • Hodiny, svíčky a pistole: Klasické hádanky
  • Naprosto bez matematiky: Lahůdky pro kreativce
  • Lstivost a chytrost: Buďte nápadití
  • Šmoulové, vězni a lháři: Logika se počítá
  • Dlaždice a kruhy: Hlavní jsou přesné linie
  • Z jedničky udělejte čtyřku: Hříčky s čísly
  • Sourozenci, ruleta, sport: Dobrá kombinace
  • Trajekty, schody, mosty: Pohyb je vše
  • Mince, sklenice, zloději: Velmi tvrdé oříšky

Jak vidíte, tak má autor vše skvěle pokryto. Někteří z vás jsou nalákáni už byť jen pročtením toho, co je v knize čeká, že ano? Nedivím se, ten třas nadšení nejde zastavit a to především, když knihu otevřete a můžete se ve vší tvořivosti ponořit do vynalézavých rébusů. 


Je pravda, že hádanky jsou opravdu krásné. Zábavné a vřelé. Dokáží vás pobavit, oslnit i překvapit. Už samotný koncept vypovídá o jejich různorodosti a tak některé mají delší znění a jiné naopak kratší, ale všechny jsou svým způsobem zajímavé a nabízí nové lákadlo. K vyřešení je nutné vzít si papír a tužku, jelikož v knize na to prostory nezbyly. Nevidím to jako problém, mnohem pohodlnější je mít svůj vlastní blok než psát v samotné publikaci. 

Samozřejmě nechybí ani správné výsledky, které v závěru naleznete. To by ani nešlo. Jak byste si ověřili, že jste vše zvládli na jedničku nebo si případně vypomohli, když už tlučete hlavou o stůl v zoufalství. Nebojte, na vše autor myslel a o nic nebudete tedy ochuzení.


Neskutečný zážitek máte ve svých rukou a teď jen užít si svůj volný čas s touto publikací naplno! Komu bych knihu doporučila? Zeptejte se sami. Zaujala vás? Dychtíte vyřešit hádanky, které vám dodají sebevědomí a pobaví vás? Pak není nad čím se rozmýšlet! 


Co na 100 nejhezčích logických a matematických hádanek říká Chensie? Nejsem žádný matematický génius, ale zbožňuji rébusy. Proto mě tato kniha natolik nadchla. Ne, nemám všechno vyřešené a nad některými jsem si pěkně lámala hlavu. Je to osvěžující, když můžete zapojit mysl a zapotit mozkové závity. Takovému svěžímu větru mezi knihami nelze odolat. Provětrejte i svou hlavu a užijte si to na sto procent hádanek! :)



Anotace: 
Lidé, kteří přemýšlejí přísně logicky, někdy říkají legrační věci. Jak je údaj o tom, že můj nejstarší syn má psa, herní konzolu nebo světle hnědé vlasy, důležitý pro určení jeho věku? A co tři logici, kteří v baru nevědí, jestli si všichni chtějí objednat pivo – dostanou, co chtějí? 
V této knize autor představuje svůj osobní výbor nejhezčích logických a matematických hádanek z různých knih a internetových stránek v řadě jazyků. Některé z nich se navíc osvědčily jako „hádanka týdne“ na webu Spiegel Online. Autor zde vyjadřuje své přesvědčení o nutnosti vyhnout se těžkopádnému počítání ve prospěch kreativně-elegantního způsobu řešení. Po úvodu, v němž popisuje základní principy řešení matematických úloh, překládá 100 zadání – klasické úkoly, hádanky vyžadující tvořivost, geometrická zadání, početní hlavolamy, problémy zahrnující kombinatoriku a pravděpodobnost, úlohy pojednávající o cestování a nakonec i soubor obzvláště složitých záhad. 
Holger Dambeck vystudoval fyziku a pracuje jako redaktor ve Spiegel Online, kde píše dva pravidelné matematické sloupky. Je nositelem ceny Německé matematické společnosti. 

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2018
Žánr: Hádanky, Matematika, Naučná literatura
Počet stran: 176
Vazba: brožovaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.