Recenze: SÍLA OHNĚ (Cindy Williams Chima)

Napínavé dobrodružství pro děti a mládež! 


Za recenzní výtisk děkuji
nakladatelství Slovart - #Booklab
Chci zakoupit tento titul! 


U nakladatelství Slovart - #Booklab začala vycházet nová série s názvem Sedmiříší, která spadá do žánru epické young adult fantasy. Malí čtenáři se tak mohou nechat unášet magií, středověkým dobrodružstvím v honbě za pomstou... Pokud nyní nevyšla, tak by kniha měla každým dnem vyjít, ačkoliv já ji dostala k posouzení již v prosinci. Mohu vám říct, že se máte tedy nač těšit!


Před samotným čtením vás překvapí černobílá mapa Sedmiříší, díky které se v textu jednoduše zorientujete a nebudete se ztrácet. Styl kresby je lehce dětský a dotváří atmosféru příběhu pro děti. 

Po otevření knihy vás čeká vřelé a čtivé přivítání, kdy se do příběhu snadno začtete. V er-formě minulého času se odkrývá středověký fantasy svět, který vás zaujme šikovnými a nepříliš zdlouhavými popisy, jež vám prostředí snadno zobrazí. Kapitoly se vhodně střídají dle úhlů pohledů ústředních postav.

Cindy W. Chima vás postupně nechává si na onen svět zvykat, nenásilně vám už od počátku představuje jeho vlastnosti, kulturu a zvyky. Je vidět, že jej má do puntíku promyšlený. Brzy vás však popostrčí v před tragickou událostí, díky které se rozjede napínavé a surové dobrodružství...

V rámci young adult žánru vás očekává dobrodružství, které je plné dětských hrdinů. Třináctiletý Adrian sul´Han neboli Ash je ústřední postavou, která má velké nadání. Ash je totiž léčitel obdařený magickým umem. Má v sobě obrovský žár a touhu pomstít svého otce. Malý čtenář mu i v nesnázích jeho odhodlanost věří a doufá, že dokáže, co si usmyslel. 

Do cesty se mu připlete neobvyklá dívka. Jenna Blandelowová má podivné znamení. Sama netuší, proč byla opuštěna a zanechána na pospas osudu, ale něco v ní jí říká, že to nebude jen tak. 

Tyto dva hrdiny spojuje silná nenávist. Chtějí svrhnout bezcitného krále. Jejich úkol je velmi důležitý. Jestli se jim totiž nepodaří, propukne válka. 

Charaktery jsou v rámci ya vytvořené živě. Vyvolávají ty správné pocity, nepříliš výrazné, aby zbytečně kontrastovaly s dějem. Nejvíce jsou propracovaní hlavní protagonisté, což je očekávané. 

Středověké prostředí není příliš výrazné, spisovatelka se nesnaží na něj poukazovat, ale přesto jej celistvě zobrazuje. Čtenář se v něm snadno cítí jako doma, pokud je na středověká dobrodružství zvyklý. Navíc v tomto případě se téma týká kouzel. Magie je opravdu velkým zpestřením. Šikovně vše dolaďuje, působí přirozeně a lehce vás přesvědčí o své existenci, jakmile se začtete. Pro domorodé obyvatele je totiž naprosto přirozená a tak ji i autorka líčí. Nesetkáváte se jen s nadpřirozenou magií, hrdinové operují i s vlastní intuicí a mimosmyslovým vnímáním, které někteří považují za běžné u citlivějších lidí. O to bližší může být příběh dětem, které ještě úplně nevyrostli z pohádkového dětství. 

Naštěstí autorka netlačí na pilu a tak lze lehce některé tragické okamžiky překlenout. Ani děti, ani dospělí čtenář tak nepodléhají účelové srdceryvnosti, ale samozřejmě jsou překvapení z vývoje událostí, který ne vždy je příjemný. Zvraty jsou někdy očekávané, autorka dětem dopředu trochu napovídá a ukazuje možnosti, které by se mohly stát. Jindy je naopak nepřipraví a jsou zaskočení, co se odehrálo, aniž by to vyznívalo neupřímně. Zkrátka je vidět, že vést dětské čtenáře pro ni není problém a ví, jak jim předkládat příběh, aby je bavil, ale na druhou stranu v nich nevyvolal pocity, které by nebyly žádoucí. 

Ač je dějová linie dynamická, ze začátku je náboj jemnější a samozřejmě nejvíce působí napětí ke konci, kdy vše vrcholí. Vypravování je surovější než u běžných ya, ale ne s ohledem na násilí. Ač se to nezdá, obvykle se jedná o emotivní a psychicky náročné svízelné situace, se kterými se mladí hrdinové potýkají a musí je vyřešit tak, jak jim říká rozum i srdce. 

Nemám s epickými akčními fantasy pro děti příliš zkušeností, spíše malé, proto bych tuto stránku příběhu nerada hodnotila. V závěru mě pobavilo nápadité řešení, s jakým prodloužila autorka napětí a navnadila své čtenáře na druhý díl. Určitě lákavé po všem, co si čtenář s Ashem musel prožít.

Nejsem si jistá, jestli je příběh vhodný už pro jedenáctileté děti, doporučila bych spíše dětem kolem třinácti až čtrnácti let. Věřím, že s ohledem na žánr více potěší chlapce, kteří si různé taktiky a akční scény užijí mnohem více. 

Co na Sílu ohně říká Chensie? Epické fantasy v young adult žánru je pro mě velkým problémem. Jak jsem již říkala, tak epické fantasy je prostě jediný žánr, na který musím zvolna a který mi přijde vhod opravdu málokdy. Záleží hodně na světě a zpracování. Jelikož knihy o magii nevyhledávám a v epickém světě už vůbec ne, četlo se mi těžce, ačkoliv byla kniha čtivá a zajímavá, tak příběh nebyl pro mě. Nemám však obavu v tom, že malí čtenáři, pro které je román určen, nebudou nadšení. Ba naopak, vím, že si skvěle počtou. 


Anotace: 
Tento napínavý fantasy příběh se odehrává v Sedmiříší známém z autorčiny předchozí knižní série, avšak o generaci později. Je prostoupený temnou magií, nebezpečenstvími, z nichž tuhne krev v žilách, a dvěma nezapomenutelnými postavami, které se pohybují na tenoučké hraně mezi životem a smrtí.

Hlavními hrdiny jsou Adrian sul'Han, zvaný Ash, školený léčitel obdařený magickými schopnostmi a syn královny Fellsu a Nejvyššího kouzelníka, jenž hoří touhou pomstít smrt svého otce, a Jenna Blandelowová, dívka s podivným znamením, kterou její tajemní rodiče opustili brzy po narození. Jejich cesty se setkají v Ardenu. Spojuje je nenávist k bezcitnému králi. Podaří se jim krále odstranit a zabránit tak válce? A dojde jejich láska naplnění?

Nakladatelství: Slovart - #Booklab
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Young adult
Počet stran: 422
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.