Recenze: BOJOVNICE SLUNCE (P. C. Cast)

Akčnější a napínavější pokračování propracovaného fantasy!


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit knihu Bojovnice slunce v Knižním klubu!


Koncem roku 2017 vydalo nakladatelství Yoli první díl série Příběhy z nového světa. Z vůle luny patří mezi temnější fantasy a doslova vás oslní propracovaný svět. Mnozí se druhého dílu nemohli ani dočkat. Já už mám přečteno a můžu vám říct, že to čekání za to rozhodně stálo! 

Stejně jako v první díle, i v tomto případě autorka nabízí více úhlů pohledů, které velmi precizně líčí dění. Znovu se setkáváte se svými oblíbenými hrdiny, ač se z větší části jejich život otočil o tři sta šedesát stupňů. V er-formě vám autorka líčí především akční části a popisy, ale zabývá se i emocemi a myšlenkami, ač jsou v epickém fantasy trochu upozaděny. 

Bojovnice slunce se lehce a přirozeně napojuje na dramatický závěr Z vůle luny. Oheň zničil sny a naděje našich hrdinů, kteří se spřátelili a rozhodli se táhnout za jeden provaz - ono jim prakticky nic jiného taky nezbývá. 

Ač byl už v prvním díle děj poměrně temný, surový a autorka se nevyhýbala násilí, tak v tomto příběhu se vše ještě přiostřuje a napětí graduje. P. C. Cast se rozhodla pokračování obohatit o akčnější scény a překvapení. Zvedla svou laťku a je vidět, že se rozhodla své čtenáře položit na lopatky. Opět lze z románu vnímat skvělou atmosféru, natolik silnou, že vnímáte přírodu kolem sebe, její pachy i zvuky. Máte pocit, že si můžete sáhnout na kůru stromů, na mrtvá i živá těla, jež vás míjejí. Na hrdiny, třesoucí se pod náporem emocí... 

Kniha je sice epickým fantasy, která se zaměřuje především na propracovaný svět a promyšlený děj, ale samozřejmě nejsou opomenuty emoce. Na někoho mohou působit opravdu výrazně, zejména s ohledem na temnější stránky, jež kniha nabízí... 

Námět je stále velmi originální. Jako čtenářka fantasy jsem něco obdobného nečekala a pořád mě to překvapuje. Námět spojení fantasy a přírody je sice běžné, ale v tomto případě záleží na tom, jakým způsobem to autorka udělala. Už od série Škola noci její fanoušci ví, že spisovatelky Castovy mají neuvěřitelnou fantazii, kterou umí precizně využívat. Dokážou snadno přijít s něčím novým a doslova vás ohromit. I když se na románu podílí pouze jedna z dua Castových, i přesto je vidět, že umí psát, vymýšlet propracované příběhy a hlavně pracovat se svou fantazií tak, jako by byla živá. V knize rozhodně živoucí a tvárný fantastický svět je, jen si na něj sáhnout. Ve druhém díle se více rozvíjí právě ten postapo svět, který má pro milovníky dystopií největší kouzlo - získáváte střípky informací, které vás navádějí tím správným směrem. 

Musím vás upozornit, že už od prvního dílu se nejedná o nějaké obyčejné young adult. Ta temnota je až příliš drastická, než aby titul snadno zapadl mezi romány pro děti a mládež. Tohle je spíše povyražení pro starší a náročnější čtenáře tohoto žánru, kterým nevadí ani hrubší rysy fantasy. 

Kniha obsahuje více postav, ve kterých je nutné se vyznat, protože každý vám nabídne něco jiného a každý z nich je sám sebou. Neobyčejné a zajímavé charaktery se od sebe snadno dají rozpoznat, ale pokud si je z prvního dílu nepamatujete, budete zřejmě tápat. S ohledem na mezilidské vztahy, propletenost a náročnost čtení bych zřejmě doporučila si první díl před samotným čtením přečíst. Odkrývají se totiž tajemství... Některá jsou vám známá, překvapí hrdiny, kteří o nich nemají ani tušení a jsou pro ně srdeční záležitostí, jiná vás strčí ze srázu...

Akční závěr je o ždibec dynamičtější, jelikož celý román je silně čtivý a napínavý. Opět se budete těšit na pokračování, protože autorka má svůj svět naprosto perfektně rozehraný!

Knihu bych tedy doporučila spíše starším čtenářům, kteří touží po originálním, napínavém a kvalitním čtení autorky, která má sílu posunout zas fantasy svět o kus dál novým směrem. 

Knižní obálka se od prvního dílu liší, ač forma prezentace je stejná. Za sebou má ústřední postava část hlavy svého kumpána, zatímco ji obklopuje slunce. Opět nechápu ty šaty, ty se mi k tomu moc nehodí, ale zbylé prvky jsou vhodné. Já osobně nemusím moc tohle napojování ilustrací, ale na první pohled to působí přirozeně, na druhý už si nejsem tak jistá.

Co na Bojovnice slunce říká Chensie? Jelikož jsem si nepamatovala všechno, musela jsem listovat a vzpomínat nad prvním dílem, než jsem se mohla pořádně začíst. Je fakt, že mě to chytlo, ale už to není téma, které by bylo přímo pro mě. Souhlasím s tím, že je to precizní a fantastické. Čelist mi padla, ale od Castové jsem zvyklá na něco jiného a jsem spíše typ, který tíhne k fantasy romanci, než epickému a dobrodružnému čtení, jelikož Příběhy z nového světa se odebírají tímto směrem. Užijte si krásné čtení, já se spíše vrátím k jemnější a o něco méně propracovanější Škole noci. :o))


Anotace:
Mari z klanu Poutníků a Nik z Lesního kmene stáli ještě nedávno jako členové soupeřících klanů proti sobě. Teď však bojují bok po boku, i se svými psími kumpány, aby zachránili nejen jeden druhého, ale i svou nově vytvořenou smečku.
Lovec Thaddeus zradil vlastní lid a přispěl k jeho zhoubě způsobené lesním požárem. To mu však nestačí. Touží po vládě nad kmenem a viní Mari ze všeho zlého, co jeho kmen i jej samotného postihlo. Udělá všechno, aby získal moc, i kdyby tím měl zničit vše, co mu stojí v cestě. 
V otráveném a zpustošeném městě se mezitím Mrtvý zrak stává ochotnou nádobou pro probuzeného Boha Smrti. Ten má své vlastní plány a využije kohokoli, včetně šíleného Thaddea, aby je naplnil. 
P. C. Cast se v Bojovnici slunce vrací do postapokalyptického magického světa, kde se země drasticky změnila, do světa plného krásy a lásky, nebezpečí i krutosti.

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult, Fantasy
Počet stran: 591
Vazba: brožovaná s chlopněmi



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.