Recenze: VIKINGOVÉ - POMSTA SYNŮ (Lasse Holm)

Pohlcující a návykové čtení! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský - Fobos
Knihy Dobrovský na FB

Chci zakoupit titul Vikingové - Pomsta synů v eshopu Knihy Dobrovský


Novinka nakladatelství Knihy Dobrovský - Fobos je na knižních databázích velmi dobře hodnocená. Vysoké hodnocení si rozhodně zaslouží, ač je u nás dánský autor Lasse Holm prozatím známý pouze tímto prvním dílem trilogie Vikingové, získal si české čtenáře velmi snadno svým literárním umem. 

Spletitý příběh se odehrává v ich-formě minulého času. Styl je lehce popisnější, přičemž popisy vyznívají s nadhledem jemně poeticky. K historickému románu se takové vyprávění s dávkou surovosti a upřímnosti rozhodně hodí. Do detailu jej dolaďuje fakt, že se v textu objevují i myšlenky z přítomnosti, jelikož je vypravování bráno jako zpětný příběh ústředního hrdiny. 


Po otevření vás nejprve upoutají mapy, zobrazující Eoforwic roku 866, Anglická království včetně Skotska a Irska a také Severské země a sousední říše. Stejně tak se setkáte i na zadní vnitřní straně  knihy s mapkou Dyflinu roku 866, ve kterém se z jara samotný příběh odehrává. Mapy jsou doplněné popisky a první z nich má i poznámky. Skvěle se tak zorientujete a o to víc jste vtažení do příběhu.

Prozřetelně se před samotným příběhem pročtete seznamem postav. Ten vám bude pomocníkem nejspíš po prvních padesát stran, pak se zřejmě natolik začtete a vžijete do knihy, že jej nebudete potřebovat.


Následuje prolog, ve kterém se odehrávají poslední mučivé chvíle Ragnara Lodbroka. Jedná se o kýženou postavu, se kterou se však již samozřejmě nesetkáte. Ale právě její smrt spouští celý kolotoč událostí a msty...

První chvíle ve vesnici jsou poklidné, až na to, že má dojít k oběšení mladého muže, téměř chlapce. Vyhlíží hrdě a netuší, že smrti jen o vlásek unikne díky synům Ragnara Lodbroka, kteří se vylodili. Povraždí téměř celou vesnici. Ve vzduchu se vznáší smrt, násilí a brutalita. Strohá a surová realita zachraňuje jen dva lidi - naši ústřední postavu a krásnou dívku, se kterou má autor také své úmysly.


Wulf, který se dočká od vikingů pojmenování Rolf Troufalec, je opravdu bystrý mladík, jehož minulost je zajímavá stejně jako přítomnost a budoucnost. Díky své inteligenci a pozorovací schopnosti si nejednou zachrání krk a především pomůže velkému odhalení, které může mít nedozírné následky...

Ačkoliv je ústřední postava jen jedna, motá se kolem ní větší množství podstatných vedlejších postav. Z toho důvodu máte k ruce výše zmíněný seznam, který beztak náročnější čtenář nevyužije, ale mnozí za něj budou rádi. Upřímně, neměla jsem s orientací vůbec žádný problém. Hrdinové jsou velmi živí a mají svou minulost a dané charakteristické rysy, dle nichž je snadno poznáte. Ač je synů Ragnara Lodbroka více než očekáváte, každý je vyobrazen originálně a přesto upřímně. Charaktery jsou promyšlené. Postavy mají nejen svou přítomnost, ale také minulost a budoucnost a díky tomu jsou velmi silně reálné. 

Spletitá dějová linie nabízí neskutečně působivé a čtivé čtení, které vás vtáhne do příběhu svou reálností a upřímnosti. Nadchne vás, že se nejedná o jednoduché vyprávění. Ba naopak je pěkně promyšlené a skrývá v sobě mnoho otázek, na které nacházíte odpovědi zejména prostřednictvím rozhovorů. Nebudete však ochuzení ani o akční bojové scény, tradice a drastické rituály, které dokreslují kulturu hlavních protagonistů.

Dějová linie je dynamická už od samého začátku. Občas je prokládaná texty, označenými v kurzívě, které s ní přímo nesouvisí, ale jsou rovněž podstatné. Uvěřitelné a chytře podané zápletky si vychutnáte, některé více a jiné méně, podle toho, jak silný máte žaludek. Emoce na vás samozřejmě působí, ale tak, jak očekáváte - nic, co by vás při čtení rušilo a působilo zbytečně kontrastně.

Kniha tak nabízí naprosto fantastický náhled na danou kulturu a život v oné době. Autor čerpal z historických faktů a snažil se vám příběh naservírovat co nejautentičtěji. Povedlo se mu to natolik, že vám vezme dech. Právě vyvážené popisy jsou přitom obrovským přínosem.


Náročnější čtenář ocení, že autor dbá i na detaily a pokud jste obezřetní, můžete se závěrečného rozuzlení dopídit spolu s hlavním hrdinou. K tomu je potřebné být pozorný a pamatovat si, umět si dát dohromady části, ze kterých složíte celou mozaiku. Vyřešení románu v sobě ukrývá tedy nejpodstatnější otázku, která je spíše skrytá a odkrývá se až později, ačkoliv vám ji autor vlastně naznačuje již v prologu. Jelikož se jedná o první díl a již v něm jste četli náznaky toho, že se máte nač těšit i v těch nastávajících, tak věřím, že všichni netrpělivě budete očekávat nové dobrodružství s Vikingy. Na samotném konci je ještě Historická poznámka, ve které autor vysvětluje historická fakta, uvedená v příběhu.

Máte v oblibě historické romány, jež vás okouzlí svou nápaditostí, propracovaností a surovostí? Z Vikingů se nejspíš posadíte na zadek. Tento neuvěřitelný zážitek si nenechte ujít! 


Co na Vikingové - Pomsta synů říká Chensie? Obávala jsem se, že to na mě bude moc a nedám to. Jakmile jsem se začetla, mé obavy padly. Nevadil mi popisnější styl, nevadilo mi absolutně nic. Milovala jsem bystrost, kterou byl Wulf obdařen. Promyšlená linie byla skvělá a čtivá. A v neposlední řadě jsem si samozřejmě oblíbila samotné vikingy, syny Ragnara Lodbroka a jejich vyprávění i činy. Líbilo se mi, jak jsou dokreslené a těším se, že v dalších dílech se o nich a jejich minulosti dozvím víc. Máte obavy z brutality? Dle mého autor vše popisoval v rámci historie a nikde netlačil na pilu. Sic to byl masakr, ale stále v mezích a pokud by ubral, už by nic nebylo věrohodné. Kdyby naopak přidal, opět by se jemná hranice zkazila. On však vše vystihl a vyvážený příběh je prostě nádherný. Doslova jsem se do téhle objemné knihy zamilovala. Hodně jsem od ní očekávala a nezklamala.


Knižní obálka je taktéž působivá. Je sice jednoduchá a nevypráví nic o síle děje, ale za to vás nenechá chladnými a přiláká vás na první pohled. Neodolatelná stejně jako samotný příběh. 

Anotace: 
Ragnar Lodbrok je mrtev. Jeho pět synů žije. A teď se chtějí pomstít.

Jaro 866. Severoanglická vesnice se ocitá pod útokem vikingů. V jejím srdci stojí na šibenici chlapec Wulf s oprátkou kolem krku, jenž přihlíží tomu, jak skandinávští nájezdníci drancují jedno obydlí za druhým. Chlapec však neumírá v plamenech, ale opouští vypálenou vesnici společně s vikingy, kteří jej pojmenují Rolf a odvedou ho s sebou na svou pevnost.

Rolf si pomalu uvědomuje, že útok na vesnici nebyl náhodný. Pět synů slavného vikinga Ragnara Lodbroka – Bjørn, Ivar, Sigurd, Ubbe a Halfdan – totiž přišlo do Anglie, aby pomstili smrt svého otce, jenž zemřel na následky hadího uštknutí ve vězení northumbrijského krále Ælly.

Když se z cesty bratrů za pomstou stane rozsáhlá invaze a Rolfova vlastní tajemství začnou postupně vyplouvat na povrch, začíná závod s časem. Bude mít dostatek času na to, aby dokázal královu nevinu a zabránil tak obrovskému krveprolití na obzoru?

Nakladatelství: Fobos
Rok vydání: 2018
Žánr: Historie, Detektivka
Ze série: Vikingové - Lodbrok
Počet stran: 409
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.