Recenze: DĚTI A SVĚT POHÁDEK (Michal Černoušek)

Kouzlo vyprávěného slova

Naše knížka o pohádkách je především knížka o psychologických významech vyprávění a četby pohádek. O tom, co se odehrává v mysli dítěte, když pohádku čte nebo když jí naslouchá. Nebo když pohádku sleduje jako divák audiovizuálního provedení. Zároveň je to knížka o pohádkách určená dospělým čtenářům - rodičům, vychovatelům, všem, kdo jsou v každodenním styku s dětmi. (Str. 7)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul! 


Autor Michal Černoušek byl český psycholog, pedagog a publicista, jež se ve svých titulech zabýval přesahy psychologie do jiných oborů. Jeho publikace vycházely již od roku 1988. První vydání knihy Děti a svět pohádek vyšlo v roce 1990. S ohledem na poptávku a kvalitní zpracování  je jen dobře, že je možné knihu zakoupit v novém vydání u nakladatelství Portál


Styl psaní je naučný. Autor nezabředává v nepodstatných informacích, ale za to velmi šikovně rozvíjí a hodnotí vše, co je potřebné. Je pravda, že s ohledem na styl psaní a samozřejmě psychologii, kterou dílo obsahuje, je titul vhodnější pro náročné čtenáře, kteří mají s tímto oborem zkušenosti. 

Díky obsahu ještě před samotným čtením poznáváte, o co všechno vás čtenář obohatí a tušíte, jaké znalosti vám četba dá. 

Kouzlo a síla pohádkového slova
Dá se říct, že se jedná o úvod, ve kterém vás autor protřele poučuje o důležitosti pohádek pro dětskou duši. Věřím, že ač svým dětem pohádky čtete, budete překvapení, jak moc působí a co všechno jim skrze ně zobrazujete. Čtenář získává zcela nový a o tolik významnější pohled na pohádky. Odteď už žádnou pohádku nebudete vidět tak, jako kdysi. 

Zaměřuje se také na známé pohádky a jejich rozbor je naprosto excelentní. Neměla jsem pocit, že by autor něco opomněl, ba naopak mi toho řekl tolik nečekaného. Vlastně si nejspíš ani neuvědomujete, co všechno v sobě pohádka skrývá a na jaké prvky je potřeba se zaměřit. Tohle všechno vám autor poví a ještě vás nenásilně naučí dívat se na pohádky ze všech stran, pomůže vám dospět ke správnému názoru na dílo a vybrat pro své dítě to nejlepší. Nevynechávat podstatné části a neosekávat pohádky, protože tím dítě možná připravujete o to podstatné, co si z takového příběhu má vzít. 

Budete překvapení, že pohádky v sobě nemají jen prvky dobra a zla. Rozbor pohádek má autor opravdu kvalitní, z toho důvodu se jednotlivým pohádkovým příběhům věnuje větším množstvím textu, než bych na první pohled očekávala. Co všechno se o takové pohádce dá říct, když hledíte z mnoha úhlů a myslíte přitom na jejich přínos? Neskutečné množství, alespoň autor ten dar hovořit zapáleně a zajímavě měl a proto bez zbytečného omílání před vámi odemyká tajemnou komnatu. 

  • Popelka
  • Perníková chaloupka
  • Sněhurka a sedm trpaslíků
  • Princ Bajaja
  • Dlouhý, Široký a Bystrozraký
  • Červená Karkulka


Jak vidíte dle obsahu, jedná se o tradiční pohádky. O moderních pohádkách se autor také rozmluvil a jasně vám ukázal, z jakého důvodu je lepší preferovat klasické příběhy. 

Mimo rozborů a hodnocení pohádek narazíte také na podstatná témata, která vás zajímají a kniha o ně rozhodně není ochuzená. Nejpodstatnějším elementem publikace je samozřejmě psychologie. Dle mého není potřeba být odborník, ale rozhodně určitá znalost oboru je nutná. Autor zmiňuje také osobnosti, které se zasloužili o nové pohádkové světy, ať už sepsáním lidových hovorových pohádek či vlastní fantazií. 

  • Význam čertů v pohádkách
  • Pohádky jako průprava k řešení problémů
  • Pohádky a dvojí tvář ideálu (O problému ztotožňování)


V závěru se s vámi autor ještě rozloučím pasáží Slovo závěrem, kde vám shrne, co všechno pohádky znamenají a čím jsou výjimečné a důležité. 

Archetyp dítěte dříme v každém z nás, a proto nás zavazuje, abychom k říši pohádek přistupovali citlivě, s úctou. Abychom pohádkový svět chránili. Bez něho by totiž těžko existoval svět dospělý, vezdejší, svět naší každodennosti. (Str. 196)

Jak vyznívá z citátu, publikace není jen poučná, ale skrývá v sobě určité poselství. Pohádky jsou naším kulturním bohatstvím, rozvíjí nás, tvarují a dávají nám pocit bezpečí. Tato kniha na to velmi krásně a silně poukazuje, tříbí jednotlivé složky a předkládá vám je v naučném a kvalitním čtení. 

Máte děti, kterým předčítáte nebo vás samotné pohádky baví? Děti a svět pohádek je knihou, kterou nelze opomenout, pokud jste rodič. Pohádky už pro vás nebudou jen tak běžným vyprávěním, ale pokusíte se svým dětem dát maximum. I vás vnitřně obohatí, protože teď už budete vědět významy, které vám dříve unikaly. A pokud vás námět zajímá, věřte mi, budete tak poučení, že budete moci svým známým dělat přednášky o důležitosti pohádek a na samotné rozbory si možná troufnete i sami. 

Co na Děti a svět pohádek říká Chensie? Nikdy mě nenapadlo brát pohádky tímto způsobem. Ano, na vysoké škole při přednášce psychologie jsme tohle téma probírali, ale s ohledem na to, jaké obsáhlé znalosti a vědomosti mi předal autor, to bylo opravdu jen naťuknutí. Momentálně jsem víc než spokojená vším, co jsem přečtením získala. Především to oceňuji jako maminka, která svým dětem předčítá a nebo jim pohádky vypráví z paměti či si je vymýšlí. Teď už na ně nebudu pohlížet jen tak, každá pohádka má svůj význam. Pro rodiče je podle mého tohle dílo naprosto nepostradatelné! Jsem moc ráda, že knihu mám doma a vím, že jsem ji nečetla naposledy. Přece jen je dobré si kvalitní a důležité informace připomenout - hlavně, když vás čtení této publikace tak moc baví! :)

Knižní obálka je krásná. Zvláštní, na první pohled pohádková, zobrazující tradiční pohádkové příběhy. Takový ten pohled do dávných časů z moderní doby.


Anotace: 
Pohádky mají ve vývoji malého dítěte nezastupitelné místo. Vnášejí do jeho světa smysl a řád a nabízejí mu polarizované, srozumitelné obrazy dobra a zla a podporují rozvoj citového prožívání, sdělují mu informace o mravních dimenzích lidského života a mají i terapeutickou hodnotu. 
Kniha přináší studie o jednotlivých pohádkách: Popelka (o sourozenecké rivalitě, čistotnosti, o odpoutávání od matky), Perníková chaloupka (o sourozenecké solidaritě, o nenasytnosti, o proměnách mateřské postavy, o vývoji k nezávislosti), Sněhurka a sedm trpaslíků (o žárlivosti, narcismu, otcovské zradě a každodenní práci), Princ Bajaja (o mýtu hrdiny, maskulinitě, o chlapeckém ideálu, o symbolice trojky), Dlouhý, Široký a Bystrozraký (o boji proti zlu, o přechodových rituálech, o dostatečně dobrém otci a identifikaci s ním), Červená karkulka (o pokušení, o lykantropii, o vztahu dívenky k maskulinitě, o nevyzrálé erotice, o existenciální krizi puberty). Dále kniha obsahuje studie Význam čertů v pohádkách (zlehčení zla, vykonavatelé trestu) a Pohádky jako průprava k řešení problémů a Pohádky a dvojí tvář ideálu (o problému ztotožňování a o přitažlivosti špatného ideálu).

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2019
Žánr: Psychologie, Pedagogika, Pohádky
Počet stran: 200
Vazba: brožovaná

2 komentáře:

  1. tyjo tak to musí být mazec..Karkulka a existenciální pubertální krize? Jo jo... Ta maskulinita taky.... někdy mi připadá, že tradiční ano, ale třeba ženy v pohádkách často jen čekají na vysvoboditele protože jsou proklété, a to je škoda. Holčičky si pak myslí, že je v pohodě plakat a fnukat a přebírat hrách, abyse k nim dostaly kouzelné oříšky, že je v pohodě být prostě jen krásná (Zlatovláska), že když se stane průser, holt se to musí přečkat, a třeba i sto lt, než se někdo najde, kdo zachrán(Růženka), že když vezmeš život do svých rukou, tak za to pak budeš pykat (Malá mořská víla) ... chtělo by to nějaké nové pohádky. Pro dívky obzvlášť.
    www.libenanovakova.cz

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.