Recenze: KRUTÝ PRINC (Holly Black)

Temnější pohádka pro děti


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Knihcentrum.cz
Knihcentrum na FB


Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství CooBoo - Albatrosmedia vyšlo v roce 2018 nové dílo autorky Holly Black, která si v ČR získala čtenáře svým upířím románem Nejchladnější dívka ve Městě chladu (Zakoupit u Knihcentra) Na rozdíl od upíříny však Krutý princ pojednává o méně známém námětu, o vílách. 

Styl psaní je ozvláštněný, protože se netradičně odehrává v ich-formě budoucího času. Tím dodává textům pohádkový a jemnější nádech, všechno vyznívá malebně s lehkou ostrostí. Autorka si v tomto případě pustila trochu pusu na špacír a rozpovídala se, obsahu to nevadí, ale už je o pár nadbytečných textů zbytečně delší. Stejně tak tomu je i v případě spletitosti, něco je rozvedenější a zbytečně komplikované, ačkoliv to vlastně nemá vliv na děj a pouze se jedná o efekt, který na první pohled dělá čtení zvláštnější. Na druhý pohled se však jde o prodloužení a zbytečné složitosti, jež mohou čtenáře mást. 

Kniha je rozdělena na dvě části:
  • Kniha první. 

Je o něco méně celistvá a působí, jako by autorka přesně neměla načrtnuto, co všechno, v jakém rozmezí a kde chce zmínit. Mírnější nesourodost se vytrácí až v průběhu čtení. 
  • Kniha druhá. 

Ačkoliv je akčnější a dynamičtější, tak díky zbytečně rozvláčnému vypravěčskému stylu v začátcích se může čtenář cítit spíše lehce znuděný. Přehršel intrik a spletitosti se stává spíše kamenem úrazu, který pozbývá spád, než atmosférou podpořeným akčním a dynamickým dějem.


První kapitola vyrazí mnohým dech. Autorka věcně líčí temnotu, se kterou mladé dívky ztrácí své rodiče. Ti jsou probodeni mečem v krvi na zemi, zatímco je si odváží pro ně cizí člověk. Madoc, krutý bojovník, libující si v krvi nepřátel, si do Země víl odváží svou dceru Vivian a její nevlastní sestry Tarin a Jude. Překvapivé je, že za oněch deset let se se smrtí rodičů vyrovnají natolik, že snadno a lehce vychází i s vrahem svých rodičů a takřka ho berou jako svého otce, který je podporuje a pomáhá jim ve světě víl přežít... 

Jude je průbojná dívka, která se necítí jako smrtelník a nejraději by byla vílou. Je pro ni těžké nechat si líbit různé zlomyslnosti, kterých se jí dostává ze strany víl. I přesto má v plánu uspět na turnaji a ukázat všem, že i smrtelnice má šanci na úspěch. Jude sama je zajímavý charakter, ačkoliv je člověk, spíše se přiklání k vílám, což se také odráží v jejím charakteru. 

Tarin je o něco divočejší, ale zas má větší pud sebezáchovy a snaží se nepokoušet prince. Ví, jak špatně by to mohlo dopadnout. 

Vivian jako jediná se skutečně drží nenávisti a svému skutečnému otci dělá problémy. Život s ní je nesnadný, protože neuposlechne nic a jako víla si zahrává dost. Ráda navštěvuje lidský svět, na rozdíl od svých sester pro něj má skutečnou slabost. 

Ačkoliv hrdinové působí v rámci žánru propracovaně a živě, postupem času na vás může padat pocit černobílého světa. Holly Black se sice snažila věrohodně dodat svým postavám kladné i záporné stránky, ale jelikož u všech převažují ony záporné vlastnosti, později máte pocit, že se pohybujete ve světě jednotvárných bytostí, které vás vlastně ničím nepřekvapí. 

Young adult, týkající se sedmnáctileté hrdinky, vyznívá spíše dětsky snad díky ztvárnění daného námětu. Ačkoliv se čtenář dočítá spousty nespravedlnosti, intrik a žabomyších válek o moc, krutosti je v knize věru jen v rámci žánru. Dospělejšímu obecenstvu takový zážitek nemusí stačit, i když je úsměvný a zajímavý. 

Pohádkové znění má však propracovaný fantasy svět, který si autorka promyslela do detailu. Je to nejsilnější prvek knihy, který vás dokáže okouzlit. Pravda, opět se jedná o něco, co svým způsobem vyznívá až příliš složitě a autorka vás v některých situacích až zbytečně zatěžuje některými informacemi. Víly jsou však velmi živě představeny se všemi rituály, zvyky, kulturou i pohledem na lidi jako takové a to rozhodně v nejednom čtenáři vzbudí zvědavost. 

Nemohu říct, že vždy budete překvapení. Právě díky předvídatelnosti postav předem tušíte, co se stane a nechápete, jak je možné, že ústřední hrdinka Jude past neprohlédla. Náročnější čtenář tedy většinu odhalí, až na spletitější scénáře, které si autorka nechávala pro sebe, ale těch je pár. Překvapení se tedy koná, dokonce i v takové míře, že se posadíte na zadek, ale není jich tolik, jak byste nejspíš očekávali. 

Závěr je nejakčnější, nejspletitější a obsahuje nejvíce překvapení. Jsou uvěřitelná a ty možnosti, které autorka měla, využila velmi dobře. Nečekaný závěr knihy je jejím velkým kladem, i když z příběhu dělá tak nějak klasické fantasy, kdy se obyčejná dívka stává zachráncem a všelékem na neduhy. Trochu klišé, ale kčertu s tím. Dopadlo to tak, že i přes negativa příběhu, která vás možná trápila, si budete toužit přečíst druhý díl! 

Co na Krutého prince říká Chensie? Holly Black rozhodně psát umí. Její román Nejchladnější dívka ve Městě chladu se mi sice líbil mnohem víc, než Krutý princ a nebylo to jen s ohledem na téma. Předchozí dílo bylo střízlivější, ne tak přeplácané a přesto originální a poutavé. Krutý princ obsahuje spousty zlatých cinkrlátek navíc, bez nichž by byl sice prostší, ale o to lákavější. Kniha se mi v některých chvílích četla hůře a jindy jsem ji prožila bez dechu. Měla své špatné stránky. Určitě by mě lákalo útlejší vydání oprostěné od zbytečných textů. Ani jeden hrdina mi díky své jednotvárnosti k srdci nepřirostl, snad až na Doubka, který z nich byl nejvýjimečnější svým roztomilým charakterem. Ani Jude si mě nezískala, přišla mi krutější než samotný princ Cardan, který ve výsledku byl spíše jako chlapec, který si nechává všechno líbit a je uvnitř prázdný a zničený, namísto toho, aby byl zlý. Nuže, uvidíme, druhý díl si určitě přečtu. 


Anotace: 
Vítejte ve světě, kterému vládnou nelítostné víly! První díl napínavé fantasy série

Jude bylo sedm, když jí zabili rodiče a unesli spolu se sestrami na proradný dvůr víl. O deset let později ale netouží Jude po ničem jiném než patřit mezi víly. A to i přes to, že je smrtelná. Většina víl lidmi pohrdá a nejvíce podlý princ Cardan. Aby Jude získala vysněné místo u dvora, musí se princi postavit. Zaplete se však do intrik, a když hrozí, že násilí zničí slavný dvůr, rozhodne se pro pochybné spojenectví, které ji může stát život.

Nakladatelství: CooBoo - Albatrosmedia
Rok vydání: 2018
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Krutý princ (1)
Počet stran: 460
Vazba: brožovaná


1 komentář:


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.