Recenze: OSTROV (Sigríbur Hagalín Björnsoóttir)

Hrůzný náhled do nitra společnosti! 


Za recenzní výtisk děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul!



Pod značkou Fobos - Knihy Dobrovský vyšel dystopický postapo román pro náročné čtenáře, jehož námět je opravdu obdivuhodný. Island po přečtení této knihy už nikdy nebudete vnímat stejně. Islandská spisovatelka učinila ohromný krok, když zobrazila jako vlastenka svou zemi tímto způsobem. Skrze upřímné a ryzí vyprávění se vám dostane skutečného náhledu na chování jedinců i společnosti v době nejtemnější... 

„Jak všichni víme, je naše země už přes dvanáct hodin bez spojení s okolním světem. Pokud je nám známo, nepodařilo se nikomu navázat spojení se zahraničím, ať už telefonicky nebo přes počítač, satelit či rozhlas. Lodní a letecká doprava je mimo provoz. Nic nenasvědčuje tomu, že by příčinou bylo něco jiného než obyčejná technologická porucha...“ (Str. 33)


Styl psaní je potěšením pro náročnější čtenáře, kteří chtějí dystopický postapo příběh na úrovni. Surová atmosféra, zvláštní popisy, texty doladěné do detailu s ohledem na téma a působivé charaktery. V er-formě a ich-formě se před vámi ve střídajících kapitolách rozehrává úplné terno z více úhlů pohledů. Nejprve ze dvou, později se přidávají nové náhledy... 

Hjati je ústřední vypravěč, jehož příběh se odehrává v er-formě minulého času, přičemž autorka přidává chytlavé body o tom, jaké vzpomínky jsou pro ústředního hrdinu zlomové a pod. Není to o tom, že by se vše soustředilo jen na nejpodstatnější prvek, Hjati i nadále prožívá svůj vlastní život a řeší osobní problémy, do kterých máte možnost nahlédnout. Jsou velice reálně popsané. 

Pod názvy kapitol Hladov se však v ich-formě odvíjí zcela jiné vyprávění. Tentokráte se na místo města ocitáte na venkově, kde se ústřední zamýšlí se nad životem. Vhodné střídání poklidu a ruchu města je uchvacující, protože islandská autorka vykreslila atmosféry tak uvěřitelně a přitažlivě, až máte pocit, že se na daném místě skutečně ocitáte. 

Zatímco v Hladově se vše odvíjí veskrze beze spěchu, tak hlavní město Reykjavík v Islandském státě doslova ožívá panikou. Isladské ostrovy jsou naprosto odříznuté od okolních států a s nikým "zvenku" se nelze domluvit, protože komunikační systém zkrátka nefunguje. Co se to děje? Samozvaná premiérka, která převzala funkci, Elín se snaží tlak zmírnit, ale sama nemá žádné pořádné vysvětlení a tak všichni doufají, že se opravdu jedná jen o jakýsi zkrat komunikačních kanálů. 

Hjati, jehož dosavadní život je v první kapitole krátce a vhodně shrnut, se s Elín velmi dobře zná ještě ze školy. Ale i on trpí nedostatkem informací a tuší, že co nevidět se život na ostrově začne hroutit. Nelze tomu zamezit nebo ano? Hlava státu spolu s premiérem jsou v zahraničí, odkud žádné zprávy nechodí a marně si všichni lámou hlavu, co se mohlo stát... 

Zapomeňte na všechny young adult a obdobné dystopické příběhy, které jste měli možnost si za celý život přečíst. Ostrov je něco zcela jiného. Snad za to může preciznost autorky či fakt, že Island nabízí netušené možnosti a spisovatelce se do knihy podařilo vložit nejen kulturu, ale i autentické charaktery lidí. Evropská tvorba českým čtenářům byla vždy nejbližší, v tomto případě rozhodně všechny ty rozdíly vychází až magicky na povrch. 

Kniha nejen s ohledem na problematiku, ztvárnění a styl psaní je určená pro náročnějšího čtenáře, které jen tak něco od čtení neodradí. Kamenem úrazu pro nenáročného čtenáře mohou být islandská jména postav, které se samozřejmě velmi liší od běžných amerických či českých, jak je vidno již dle jména samotné autorky. Nevidím to jako zápor, naopak je logické, že když se příběh odehrává na Islandu, tak budou všechny prvky doladěné. 

Díky tomu, že Sigríbur Hagalín Sjörnsoóttir se nepohybuje na povrchu, ale putuje s vámi do hloubky, se kniha stává opravdu emotivní sondou do lidských životů a společnosti, která se náhle potýká s problémem, jež má katastrofální následky. Návrat ke kořenům je spjatý se spoustou nesnází a řešení není jednoduché, když je Island doslova odříznutý od zbytku světa. Že se román zaměřuje na základní hodnoty nikoho nepřekvapí, tady je podstatné, jak se autorka rozhodla vše sepsat.

Závěr odkrývá skrytou informaci ohledně jedné dějové linie, kterou někteří z vás nejspíš už tušili a jen trpělivě čekali na rozuzlení. Jelikož čím hlouběji jste se potápěli, tím více na vás padaly emoce, tak vás nepřekvapí, že konec už je plný překvapení, ale i konstatování daných faktů. Věřím, že dílo bude přesně podle vašich představ. Strhující, děsivé a lidské až na dřeň... 

Jste-li náročnější čtenáři a toužíte po opravdu silném literárním zážitku v žánru postapokalyptických románu a dystopií, pak Ostrov rozhodně musí být na vašem seznamu čtení. Prakticky nelze na závěr recenze nic dodat, snad jen... „Island do toho!" 

Policejní prezident se souhlasem všech policejních ředitelů se rozhodl vyhlásit v zemi stav ohrožení z důvodu přerušení komunikačních systémů. Stav ohrožení vychází ze současného průběhu událostí, který může s velkou pravděpodobností vést k narušení  bezpečnosti obyvatel a obydlených oblastí... (Str. 25)

Co na román Ostrov říká Chensie? Už od prvních stran je jasné, že kniha je opravdu náročnější a nádherně si počtete ucelený a silný příběh. Postupovalo to přirozeně a reálně. Reakce i zvraty byly opravdu promyšlené. Já jsem se v příběhu doslova rozpustila, jak byl dokonalý. Bylo to pro mě první setkání s islandskou literární scénou a mohu jen zatleskat. Děkuji za naprosto úžasný zážitek! Island do toho! 


Anotace: 
Výjimečně se stane něco, co stmelí celé lidstvo, propojí osudy všech, jako by sebou zemská přitažlivost trhla a svět se na okamžik zmenšil, přiblížil, a každý jednotlivý člověk si pak pamatuje, kde byl, když se to událo nebo když se o tom dozvěděl. A někdy se svět zmenší natolik, že je z něj jenom jeden člověk. Jedna drobná lidská bytost v opuštěném zálivu. Vyčkává a sepisuje kroniku nedávných událostí, na něž nelze zapomenout.

Román Ostrov v sobě spojuje milostný příběh a mrazivou dystopii, v níž islandské dějiny postihne nečekaný obrat. Klade otázku, co lidi spojuje a co je rozděluje.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Fobos
Rok vydání: 2019
Žánr: Thriller, Postapo, Dystopie
Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem



1 komentář:

  1. Na knížku mě nalákala už Zdenka Medvědí její recenzí a co čtu teď u vás, tak to vypadá na skvělý čtenářský zážitek, který mě láká čím dál tím víc :-)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.