Recenze: AMERICKÝ SNIPER (Chris Kyle)

Autobiografie nejúspěšnějšího odstřelovače amerických dějin vás sejme.


Recenze kdysi vyšla na Zeedee pro Albatrosmedia.

Mysleli jste si, že příběh amerického snipera bude procházka růžovou zahradou? To určitě ne. Je to silný a dojemný titul, ze kterého je znát, že autor přemýšlí nad tím, kým byl a kým se stal. Polemizuje nad smrtí, výhrou i prohrou. Nad samotnou válkou, která ho pronásledovala i při psaní této knihy. Je opravdu neobvyklé, s jakým zanícením dokáže upřímně popisovat své zážitky a zároveň se udržovat v pocitu, že by na tom nic nezměnil. Protože skutečně věří tomu, co dělá. 


Neočekávala jsem nic prostého, ale to, že se Chris Kyle představil jako skutečný člověk a otevřel čtenáři své nitro, pro mě bylo obrovským a příjemným překvapením. Je něco jiného poznat vojáka z dálky a přemýšlet nad jeho charakterem a něco odlišného být v jeho kůži a prožívat s ním každou vteřinu včetně jeho myšlenek. A právě to mi Americký sniper nabídl a já to i s tou bolestí a obavou, kterou ta cesta do pekla skýtala, přijala. 

Mnozí se mě celou dobu ptají: „Kolik lidí jsi zabil?“  A já jim odpovídám: „Dělá to ze mě většího nebo menšího člověka?“ (Str. 18)

Vyprávění je velmi čtivé a upřímné. Čtenář má pocit, že čte cosi lehkého, ačkoliv se už od prvních stránek setkává se zvěrstvy, která v běžném životě naštěstí obvykle nepotká. Už na začátku knihy – v textu s názvem Autorská poznámka – je čtenář upozorněn, že se jedná o autentické vyprávění podle skutečnosti, ve kterém se autor ničemu nevyhýbá, ale také se za každou cenu nesnaží šokovat. Jeho cílem je přednést nám co nejupřímněji své zážitky, abychom pochopili to nejpodstatnější – o čem jeho život vlastně je a byl a že takových jako on jsou tisíce. A každý z nich, ačkoliv je prakticky bojovou zbraní armády, se snaží být sám sebou a žít stejně jako my. 

Středně dlouhé kapitoly oddělují krátké texty, pojednávající o určitém tématu – díky tomu je kniha ještě čtivější. Velmi příjemným překvapením je, že autor vkládá nejen své zážitky, ale také kupříkladu vyprávění své ženy o jejich prvním setkání. I odstřelovač prožívá lásku, ovšem nečekejte román pro ženy. 

Už prolog je velmi silnou ukázkou, čeho se kniha bude týkat a že se čtenáři autor rozhodně nebude jednat v rukavičkách jen proto, že na takovou pouť třeba nejsou připravení. V jeho světě připravení prostě být musíte, a tak vás hází rovnou do toho nejhoršího, což mnohé zaskočí, ale věřím, že neodradí, protože to by byla ohromná škoda. 

Námořnictvo o mně tvrdí, že jsem zabil víc lidí, než kterýkoliv americký odstřelovač v historii. (Str. 19)

Každý příběh má svůj začátek. Tak na straně jednadvacet začíná první kapitola, od které se čtenář hlouběji a hlouběji propadá do světa, ve kterém by zřejmě ve skutečnosti být nechtěl ani za nic. Věčné napětí, nebezpečí číhající všude kolem a doslova bojové podmínky jsou skutečně jen pro ty vytrénované, kteří vědí, jak se psychicky i fyzicky popasovat se vším, co se jim připlete do cesty. Čtenář sám poznává, jak těžké je stát se vojákem, projít všemi přípravami a především uspět v té nejtěžší zkoušce na bojovém poli, kde už jde o život… 

Příjemným zpestřením je humor, upřímný a lidský, ze kterého lze cítit, že byl autor vtipný člověk. Ten vyvažuje nepříjemné kapitoly vojákova života, ke kterým nepostradatelně patří nejen vojenská služba v bojové zóně, ale dokonce i tvrdý dril, který má daného člověka zocelovat. 

Projevy šikany, které Chris Kyle zmiňuje, mohou některé čtenáře traumatizovat, stejně jako jeho nevybíravé a otevřené vyprávění o výcviku, bojích, ve kterých jde o život. Nebudu vám lhát, mnohé čtenáře spousta okamžiků citově zasáhne, a ačkoliv autor nepsal nic srdceryvně, sevře se vám srdce a všechna ta ironie lidského života možná vypluje s pár slzami ven. 

Pro silnější zážitek obsahuje dílo také černobílé fotografie, které naleznete přímo uprostřed jako obvykle. Jedná se o okamžiky zachycené od dětství přes pobyt v armádě až po rodinné fotografie, kde je se svou ženou a synem.

Pro zajímavost – titul byl zfilmován, takže pokud vás kniha nadchla, zkuste i filmovou verzi. Jak sami tušíte, film nikdy neobsáhne tolik jako kniha, takže doporučuji číst a prožívat a teprve potom si nechat vymýt hlavu televizí. 

To, co jsme měli všichni společného, nebyly svaly, ale vůle udělat cokoliv. (Str. 43)

Závěr bude na každého působit jinak. Jelikož jsem si o autorovi hledala informace, zjistila jsem, že rok po té, co dílo vyšlo ve Spojených státech, byl zastřelen mariňákem, kterému se snažil pomoci z posttraumatického stresu. Podle všeho byl voják odsouzený na doživotí, ale vy jako čtenáři vnímáte, že s koncem neuvěřitelného příběhu skončil i život amerického snipera Chrise Kylea… 

Americký sniper je naprosto povedená autobiografie. Chris Kyle rozeznal, co je potřeba líčit stručně a o čem se naopak rozepsat. Tím pádem čtenáře opravdu netrápí nadbytečné nezajímavé texty, ale naopak příběh zajímavě plyne.


Anotace: 
Byl jsem SEAL. Byl jsem cvičený pro válku. Má země byla ve válce a potřebovala mě. A válka mi chyběla. Chybělo mi to vzrušení. Rád jsem zabíjel nepřátele. (Str. 237)

Po přečtení Amerického snipera se budete cítit rozlámaní, protože ze všeho, čím vás Chris Kyle protáhl, aniž by vás varoval, jak silné a bolestivé to bude, si ponesete určitý šrám na duši. A to je moc dobře, protože jste získali něco ze života výjimečného muže, který si zaslouží, aby o něm lidé četli a pochopili, co vlastně svým vyprávěním chtěl ostatním předat. 

„Chris Kyle dokázal vyniknout i v elitní společnosti bojovníků SEALu. Špičkový odstřelovač Kyle udělal a viděl věci, o kterých se bude mluvit ještě dlouho, nejen mezi americkými vojáky, ale i mezi těmi, kdo v boji stáli proti nám a na vlastní kůži pocítili efektivitu nejúspěšnějšího odstřelovače světa.“
Marcus Luttrell, bývalý SEAL, nositel Kříže námořnictva za mimořádné hrdinství v boji, autor bestselleru Lone Survivor
„Drsný a nezapomenutelný příběh o zrodu nejúspěšnějšího odstřelovače Ameriky. Vzpomínky Chrise Kylea jsou sugestivní knihou, ať už jde o bojové akce nebo lidské drama. Velitel Chris Kyle je skutečný americký bojovník, Carlos Hathcock nové generace.“
Charles W. Sasser, bývalý příslušník Zelených baretů a autor knihy One Shot, One Kill
„Americký odstřelovač je klasický příběh o válce. Statečný bojovník a vlastenec Chris Kyle píše o válce, o osobních problémech a dilematech, která jsou denním chlebem elitního odstřelovače SEALu. Jinými slovy – co střela, to zásah!“
Richard Marcinko, bývalý velící důstojník oddílu SEAL č. 6, autor bestselleru Rogue Warrior. 

Nakladatelství: Computer Press
Rok vydání: 2017
Vydání: Třetí
Žánr: Literatura faktu, Biografie a memoáry
Počet stran: 400
Vazba: pevná s přebalem

2 komentáře:

  1. Pred rokmi som film videla a velmi sa mi pacil. Casto sa k nemu v myslienkach vraciam. Verim, ze kniha je este lepsia.
    http://www.pattrissien.com/?fbclid=IwAR2TtmCkTDMy1vHbpa9s8sdT3oJbjcpFHP5aRCnlcgOjYqOyPHFW5U3-os4

    OdpovědětVymazat
  2. No knižku jsem si vychutnal jako audioknihu. Musím říct že jde o zajímavou sondu do myšlení amerického vojáka a popisu základního fungování americké armady. Pokud na toto čtení poohlíží člověk tak pak dostane zajímavý obsah. U knihy jsem se docela bavil ale asi jen tak nebudu mít chuť ani potřebu se k ní vracet.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.