Recenze: SVĚDECTVÍ (STEPHEN KING)

Postapo ve stylu Stephena Kinga!



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta.

Chci zakoupit tento titul!



Kdopak si rád počte díla Stephena Kinga? Já jsem kdysi přečetla poloviny knihy Duma Key, kterou mám stále doma a vím, že ji nejspíš nikdy nedočtu, protože jsem bázlivá. Ale prostřednictvím nakladatelství Beta jsem zjistila, že se autor nespecializuje jen na horory a rozšířila jsem si obzory, co se týče publikací v žánru postapo a dystopie. Už jsem vám představovala v novém kabátě Běh o život (recenze) a Dlouhý pochod (recenze). Knihy se mi zaryly hluboko do mysli a staly se srdečními záležitostmi. Dále jsem měla možnost podívat se na první díl série Pistolník (recenze), dál jsem se však nepouštěla. A také román Nezbytné věci (recenze). Svědectví byla touha i výzva, protože miluju postapo a kniha je velmi, velmi obsáhlá. Jedná se tak o titul s nejdelším počtem stran, který jsem kdy přečetla. Mimochodem u nakladatelství Baronet kdysi vyšel titul Stephen King: Čtyřicet let hrůzy - život a dílo krále hororu (recenze), takže jestli jste fanoušky autora, tak jasná volba. 



Nevím, jak vy, ale já mám Kingův styl velmi ráda. Píše v er-formě, věcně a přímo. Dokáže jednoduše a bez srdceryvností zmínit na jedné stránce život se všemi útrapami a představit vám zkroušeného hrdinu, který vlastně nemá důvod žít. A takovým zhoubným způsobem si vás podává po celou dobu a vám přijde příběh čtivý, i když je depresivní, plný neštěstí a bezmoci a přesto hltáte každou stránku. Alespoň tak působí Kingovy romány na mou maličkost, kdy se sice pozastavuji nad ničemnostmi světa, ale nervou mě z kůže. 

Co se týče Svědectví, kniha se dělí na čtyři části. Prolog Kruh se otevírá, První kniha, Druhá kniha a epilog Kruh se uzavírá, doplněné o citáty. Odkrývá před vámi velmi obšírný a celistvý příběh, v němž se nesetkáte s jedním hrdinou, ale s celým městečkem. Mezi ústřední postavy však patří Stu, Frannie, Lenny,  Nick a další, o kterých dostanete velmi dobrý náhled na jejich přítomnost, ale i minulost. 

Postapo nemůže být psáno bez emocí, i tady jich naleznete množství. A také samozřejmě námět náboženství, který je také neodmyslitelným kouskem a se kterým si autor víceméně pohrál. Jak už jste u Kinga zvyklí, tak se opět z děje vynořuje lidství až na dřeň. Prosté, úderné a emotivní, přesto vás však nezlomí, jen vám ukáže život takový, jaký by v takové situaci mohl být. Lidé se stále trápí přízemními problémy, ale také těmi vážnějšími, jako je například touha po dítěti, rodina, mezilidské vztahy, láska, obava o vlastní život, smrt, atd. 

Prolog vás vlastně nepřímo seznamuje s tím průšvihem na základně, kdy se snaží Charlie dezertovat a bere s sebou svou ženu a dceru. Je bez sebe, vyděšený a chce, co nejrychleji odejít... 

Na začátku se nalézá příběh Stu a Frannie, jejich život se mění, zatímco se o sto šedesát stupňů obrátil celý svět. Lidé pomalu umírají, panika dosahuje vrcholu a hrůzy se dějí tak rychle, že je nestíháte ani spočítat, nicméně stále si je můžete prostřednictvím skvělého stylu psaní užít a poklidně prožít. 


Díky tomu, že King umí propracovat své charaktery do nejmenšího detailu a oživit je tak, až před vámi stojí, se příběh čte naprosto perfektně a jeho vytvořenému světu věříte, ba v něm dokonce někteří skutečně na pár dní žijí spolu se svými oblíbenými i neoblíbenými hrdiny. Toužíte v dílech po psychologii, pak si určitě přijdete na své, protože ta má ve Svědectví opravdu silné zastání a dokresluje tak nejen postavy, ale i děj až do samotného závěru. 

King však nezabrousil jen do postapo, ale děj se snoubí s fantasy, proroctvím, soubojem dobra a zla. To pro některé bude skvělé překvapení a jiní, toužící po běžném postapo, budou spíše zklamaní. Já osobně to vidím jako spletité překvapení a nejsem si jistá, jestli to považuju za klad či zápor, jelikož ne vždy mi přišly dané prvky vhod. Docházela snad Kingovi fantazie nebo naopak našel inspiraci, která ho vynesla vysoko? Tohle už každý bude muset posoudit sám. 

Stephen King velmi rád riskuje a i v tomto případě jsou v knize experimenty, které by třeba jinému autorovy nevycházely tak, jak by si představoval, zatímco King to má v malíku a po celý děj s vámi víceméně smýká různými směry, žánry i náměty, až jste buďto plně okouzlení nebo máte hlavu jako balón. Koncept je zkrátka velmi složitý a nenáročný čtenář nemá šanci se jím prokousat, prodrat či protančit s lehkostí, jako se to některým čtenářům povede. 

Ačkoliv se příběh prolíná s napětím, ne vždy je plně dynamický a některé chvíle tak máte možnost si trochu odpočinout a jiné naopak prožíváte s bušícím srdcem. A tímhle šikovným stylem se dostáváte až na konec, který je tak trochu ironický. Já mám takové závěry ráda a u Kinga jsem si na ně už zvykla, takže věřím, že stejně jako mě oslní, avšak nevím, jestli jím budete natolik okouzlení i s ohledem na předešlý děj. 

Jelikož momentálně je téma pandemie poměrně aktuální, tak někomu se příběh bude číst lépe a jiným naopak hůře. Nicméně chcete-li dobově sáhnout po románu, který je právě in a podpoří všeobecnou paniku a atmosféru, tak Svědectví je zřejmě jedno z nejlepších děl, které kdy vyšlo. 

Nemám načteno tolik Kingových knih, abych mohla Svědectví soudit s jeho ostatními díly. Jen upozorním, že dávám přednost jeho tenčím knihám, protože mě natolik nezahltí, ale přesto uspokojí mé čtenářské libido a zobrazí perfektní příběh. Tak tomu bylo například u mých oblíbených děl Dlouhý pochod a Běh o život. Sama jsem, co se tohoto titulu týče, na vážkách a nevím, jestli to pojmout jako geniální dílo nebo něco, co už bylo trochu nad míru, přesto však vidím Svědectví jako kvalitní a rozdávající se všem. A jelikož román je vážně obsáhlý, tlustý a těžký, bylo to svým způsobem také posilování, protože udržet takovou bichli, když máte možnost číst déle a nadchlo vás to, je teda vážně něco! :D 



Anotace

Dobrý způsob, jak skoncovat se světem: chybná nanosekundová operace v laboratoři Ministerstva obrany a miliony kontaktů znamenají cestu k řetězové smrti.

A den poté: holý svět, zbavený řádu a z 99% vylidněný: svět, ve kterém si hrstka přeživších panicky vybírá strany, na kterých má stát nebo kterými je vybrána. Svět, ve kterém jsou nejhorší noční můry zla ztělesněny mužem s osudným úsměvem a nevýslovnou silou: temným Randallem Flaggem.

Syrový postapokalyptický román Svědectví Stephena Kinga je řazen k autorovým nejlepším dílům. Rozehrává v něm již mnohokrát zpracované téma boje s katastrofální epidemií nevyléčitelné nakažlivé choroby, která zde má podobu „superchřipky" vyvivymkne kontrole a nákaza vyhubí takřka celé lidstvo. Hrstka těch, kdo přežili, se dělí na dvě skupiny – jedni se uchylují k laskavé matce Abigail, která je oslovila ve snech, druzí směřují do náručí Temného muže. Kingův román vrcholí jako klasický souboj mezi Dobrem a Zlem, v němž lidem zůstává role figurek na šachovnici hry o svět. King si v knize pohrává se svým oblíbeným tématem předurčenosti, kterému se věnoval i v dalších románech jako Mrtvá zóna, To nebo Temná věž.


Román poprvé vyšel v roce 1978, byl však autorem na popud vydavatelství radikálně zkrácen, protože šlo o autorův teprve čtvrtý román, a panovaly obavy, že jeho původní rozsah (přibližně 1100 stran) by mohl čtenáře odradit. Časem se však ukázalo, že jméno Stephen King dokáže úspěšně prodat téměř cokoli, proto bylo v roce 1990 publikováno mírně poupravené a doplněné Svědectví v původní délce. King se představuje ve vrcholné formě a strhující vyprávění nenechá čtenáře ani na okamžik vydechnout...


Nakladatelství: Beta

Rok vydání: 2020

Vydání: 3

Žánr: Postapo, Fantasy, Horor

Počet stran: 1053

Vazba: pevná s přebalem

1 komentář:

  1. Mám doma starší vydání. A chystám se na něj už snad tři roky. Jednou s eto stane (a teď by zrovna byla ideální doba...:-D), ale ta šířka mě trochu odrazuje. Hlavně ve smyslu, že teď mám míň času na čtení a mohla bych s ní strávit třeba půl roku. A já ráda střídám příběhy a zase nečtu víc knih na jednou... no komplikace samé! :-D

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.