Recenze: AFTER - POLIBEK (Anna Todd)

Poutavá new adult! 


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Chci zakoupit titul v Knižním klubu!


Série After už u nakladatelství Yoli vycházela od roku 2015. Má čtyři díly s názvy: Polibek, Přiznání, Tajemství a Pouto, které jsou čtenářkami velmi dobře přijímány. Nedávno vyšel první díl znovu, tentokrát s filmovou knižní obálkou! After se nám totiž vrací a to nejen v knižní, ale i ve filmové verzi.
Čtivé vypravování, typické pro new adult, se odehrává v er-formě. Poměrně komplikovaná romance je vyprávěna z úhlu pohledu ústřední hrdinky Tessy. Autorka se nezaměřuje na zbytečné popisy, ale občas se děj v rámci některých scén lehce opakuje, protože se jedná o dynamické a proměnlivé romantické drama o lásce a dospívání, jež se pro některé čtenáře stává návykovým.

Tessa prožívá svůj životní zlom a odjíždí na vysněnou vysokou školu. Brzy však ztrácí iluze, protože její spolubydlící je velmi atypická a má i pochybné přátelé, se kterými se Tessa poznává už na prvních stranách knihy. Spolubydlící Steph je na rozdíl od slušné, stydlivé a zdrženlivé Tessy jako živelný uragán a dokáže si svého života užívat různými způsoby - především kolejními párty. Do její party patří i netečný, hrubý a přitažlivý Hardin, se kterým si Tessa už od první chvíle nemá, co říct. Rozhodně si tito dva nepadnou do oka, ale Hardin ji svou tajemností přitahuje...

Theresa neboli Tessa je velmi slušná až naivní dívka, která se snaží věřit v dobro. Ačkoliv je na vysoké škole, tak nikdy neochutnala alkohol, neprožila sex či se ani neoddala onanii. Tím může působit méně uvěřitelně. Nelze ji však považovat za svatou, protože i ona má charakterní rysy, jež nejsou jen kladné. Tessa může vedle sebejistého Hardina působit zaostalejším dojmem, ale i přesto se dokáže rozohnit a nadchnout pro různorodé špatnosti, do kterých ji Hardin láká jako do pasti...

Charismatický mladík Hardin není vysloveně problematický, ale rozhodně je to živel, kterému žádná neodolá. Dokáže překvapit nejen Tessu, ale i vás. Pod drsnou slupkou se neskrývá jen kluk, do kterého se snadno platonicky zamilujete, má i svá tajemství... 

Hrdinové jsou trochu zvláštní, protože se v jednu chvíli chovají dospěle a v dalších zas upadají do teenagerovských standardů. S ohledem na věkové zařazení je to v rámci new adult ještě uvěřitelné a dělá je to živějšími. Nejsou vykreslené jen hlavní postavy, snadno se zorientujete i v těch vedlejších.

Autorka se kupodivu vyhýbá hluchým místům a ve třech čtvrtinách děje se objevuje Tess a Hardin, takže opravdu silně podporuje vztah mezi nimi... Máte v oblibě emocionální exploze? Tahle jízda vám totiž v hrudi roznítí emoce! Nejistá romance se vyznačuje především dramatickými pády, kdy jsou hrdinové chvíli nahoře a hned zas dole. Často se něco opakuje, ale jelikož se jedná o správnou vztahovou Itálii, které nechybí napětí, nijak vás to nemusí unavovat ba naopak vás vypravování spíše strhne. Jak očekáváte, neužijete si jen nějakou ya verzi, jedná se o romantiku od prvních polibků až po intimní scény. 

Emoce rozhodně budete prožívat spolu s ústřední postavou, která by zřejmě potřebovala více pudu sebezáchovy. Takhle se nechává vést hormony a my jí to ani nemůžeme mít za zlé, když vidíme, jak je Hardin neodolatelný. Od zlých hochů je prostě těžké držet se dál...

Co vám může vadit je jistá účelovost a nelogičnost, která náročnější zklame. Někdy chování bylo nepřirozené až afektované. Někomu hormonální houpačka nemusí být po chuti, protože se často opakují a vlastně je celý příběh tak trochu šílený, ale právě v tom pro jiné tkví výjimečnost a kouzlo. 

Nejsilněji na vás zapůsobí zřejmě konec. Někdo možná nebude až tak překvapený, především pokud je skeptický a obezřetný, ale určitě vám autorka vezme vítr z plachet. Tím více se budete těšit na pokračování, ve kterém se nejspíš začnou vysvětlovat i některé narážky a taje, jež jste v knize objevily.

Polibek je čtení ryze pro dívky. Jste-li cílovými čtenářkami žánru new adult, mohlo by jít o titul přímo pro vás. Je to neobvyklé a vášnivé čtení, které vám rozbuší srdce. Ovšem nejsem si jistá, jestli stejně zapůsobí i na starší čtenářky.

Co na Polibek říká Chensie? Poprvé jsem román četla před pár lety, kdy jsem jej vypůjčila v knihovně. Pamatuju si, jak silně napínavá a pohlcující pro mě kniha byla, ačkoliv jsem tak plně nechápala, že mě ten spodní proud lapil, i když mi ne vše přišlo logické a jasné. Teď už nejsem cílovka, takže jsem ji neocenila tolik jako kdysi, navíc mi Tessa nebyla moc sympatická a některé pohnutky ústředních hrdinů mi přišly ještě víc nedotažené. Musím však uznat, že to kouzlo pro mě příběh měl stále a jsem zvědavá na film, i když... Hardina jsem si představovala naprosto jinak. Ten roztomilý a sladký herec přece není charismatický a drze vypadají Hardin se spoustou tetování a sebejistoty. Škoda.


Anotace:
Tessa má všechno – žije v láskyplném prostředí, má chápající rodiče a taky kluka snů, laskavého, milého, kterého jí závidí všechny kamarádky. Lepšího už si ani nemohla přát potkat. Tessin snový svět ale náhle změní jediné setkání. Hardin je pořádně drzý kluk, s nepřeslechnutelným, nafoukaným britským akcentem, nezapomenutelným rozcuchem, tetováním a piercingem ve rtu. Tessa si nemůže pomoct – Hardin je zkrátka jiný než ostatní...
A to po všech stránkách – dovede být i pěkně krutý. Neměla by ho spíš nenávidět? Neměla by jím Tessa pohrdat? Jak to, že se od něj nemůže odpoutat? Nedokáže to – i přes všechny jeho chyby a prohřešky. Intenzivní vášnivou blízkost střídají neustálá Hardinova zmizení. Může takhle vůbec vypadat láska? Tessa sama nevěří, že by takový vztah mohl fungovat. Ale jde odolat jeho polibku?

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2019
Vydání: druhé s filmovou obálkou
Žánr: new adult
Počet stran: 524
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.